Annons

Dam-VM i fotboll

Uppdaterad
Michael.Pettersson Michael.Pettersson
Med en lång bakgrund i sport- och bettingbranchen har jag med glädje hamnat hos Betting.se för att fortsätta leverera vinnande speltips och andra intressanta texter för odds och spel. Fotboll är den sport som ligger hjärtat närmast men jag har även en framgångsrik period som oddssättare på svensk hockey, hos ett av Sveriges största spelbolag.
Visa mer
Show less

20 juli sparkades de första matcherna igång för damernas fotbolls-VM 2023 och pågår fram till den 20 augusti. Australien och Nya Zeeland blev 17/3-2019 utsedda till värdnationer för den nionde upplagan av världsmästerskapet i fotboll. 64 matcher kommer att avverkas under turneringen där det ingår 32 lag och 8 grupper. 

Under dam VM 2023 kommer 32 olika länder att fightas om det mest prestigefyllda priset inom sporten. I dagsläget är USA mesta mästare med sina fyra guld medan Tyskland har lyckats vinna mästerskapet två gånger. Även Norge och Japan har en varsin guldmedalj. Vilken nation som kammar hem priset i år återstår att se.

Se mer, odds fotbolls vm 2023

Dam-VM 2023 i Australien och Nya Zeeland

Eftersom fotbolls-VM damer är den mest prestigefyllda turneringen inom sporten har vi mycket att se fram emot. Den första upplagan av dam VM spelades i Kina 1991 där USA stod som historiska vinnare.

Under den första upplagan av turneringen var det enbart 12 lag som deltog, vilket innebär att turneringen har vuxit sig allt större under åren. När den nionde upplagan av mästerskapet snart går av stapeln finns det många fina stunder att blicka tillbaka på.

Vi alla minns nog när Sverige föll mot Tyskland på ett dramatiskt sätt i finalen 2003 efter ett sent avgörande i förlängningen. Förutom att dam-VM innebär rolig fotboll kommer det vankas fest och fotbollsfeber runt om i världen där många storstjärnor kommer bjuda på show.

Den absolut bästa spelaren i dagsläget är spanjorskan Alexia Putellas som vann Ballon D’or senast. Även norskan Caroline Hansen som är lagkamrat med Putellas i Barcelona är en spelare att hålla koll på. Med svenska ögon är Kosovare Asllani och Stina Blackstenius två spelare som kan göra succé för det svenska landslaget i sommar.

Hur spelas Dam-VM?

Det är 32 landslag som deltar i mästerskapet och det finns olika vägar för att kvalificera sig till turneringen. Den huvudsakliga vägen för att ta sig till dam-VM är genom att delta i ett VM-kval.

VM-kvalet kan se annorlunda ut mellan de olika världsdelarna, men i exempelvis Europa deltog 51 nationer i ett kval där samtliga lag lottades in i nio olika grupper. Varje gruppvinnare från respektive grupp garanterades en plats till mästerskapet. Samtidigt fick alla grupptvåor delta i ett playoff, vilket är en andra chans till att ta sig till dam-VM. I de andra delarna av världen fungerar de olika världsdelarnas respektive mästerskap som ett kval till dam-VM.

Exempelvis är det afrikanska mästerskapet eller Copa America ett kval för dam-VM. I sommarens mästerskap finns det åtta grupper med fyra lag i varje enskild grupp där de två bästa lagen från respektive grupp tar sig vidare till slutspelet. Slutspelet inleds med åttondelsfinaler där varje vinnare går till kvartsfinal.

Vinnarna i kvartsfinalerna får sedan spela semifinal och vinnarna av semifinalerna får göra upp i den åtråvärda finalen. I både gruppspelet och slutspelet möts lagen en gång under dam-VM.

Arenor och städer i fotbolls-VM 2023

Här går vi igenom samtliga städer och arenor till dam-vm fotboll 2023.

Australia Stadium

 • Öppnades: 1999
 • Kapacitet: 83 500
 • Stad: Sydney

Matcher i VM som spelas på arenan: Matcher i grupp B, en åttondelsfinal, en semifinal och finalen.

Sydney Football Stadium

 • Öppnades: 1988
 • Kapacitet: 45 000
 • Stad: Sydney

Matcher i VM som spelas på arenan: Matcher i grupp D, matcher grupp F, matcher i grupp H och en åttondelsfinal.

Lang Park

 • Öppnades: 1914
 • Kapacitet: 52 500
 • Stad: Brisbane

Matcher i VM som spelas på arenas: Matcher i grupp B, matcher i grupp D, matcher i grupp F, matcher i grupp H, en åttondelsfinal, en kvartsfinal, en semifinal och bronsmatch.

Melbourne Rectangular Stadium

 • Öppnades: 2010
 • Kapacitet: 30 050
 • Stad: Melbourne

Matcher i VM som spelas på arenan: Matcher i grupp B, matcher i grupp F, matcher i grupp H och en åttondelsfinal.

Perth Rectangular Stadium

 • Öppnades: 1904
 • Kapacitet: 22 500
 • Stad: Perth

Matcher i VM som spelas på arenan: Matcher i grupp B, matcher i grupp D, matcher i grupp F och matcher i grupp H.

Hindmarsh Stadium

 • Öppnades: 1960
 • Kapacitet: 16 500
 • Stad: Adelaide

Matcher i VM som spelas på arenan: Matcher i grupp D, matcher i grupp F, matcher i grupp H och en åttondelsfinal.

Eden Park

 • Öppnades: 1990
 • Kapacitet: 50 000
 • Stad: Auckland

Matcher i VM som spelas på arenan: Matcher i grupp A, matcher i grupp C, matcher i grupp E, matcher i grupp G, en åttondelsfinal, en kvartsfinal och en semifinal.

Wellington Regional Stadium

 • Öppnades: 2000
 • Kapacitet: 25 800
 • Stad: Wellington

Matcher i VM som spelas på arenan: Matcher i grupp A, matcher i grupp C, matcher i grupp E, matcher i grupp C, en åttondelsfinal och en kvartsfinal.

Dunedin Stadium

 • Öppnades: 2011
 • Kapacitet: 30 748
 • Stad: Dunedin

Matcher i VM som spelas på arenan: Matcher i grupp A, matcher i grupp C, matcher i grupp E och matcher i grupp G.

Waikato Stadium

 • Öppnades:
 • Kapacitet: 25 800
 • Stad: Hamilton

Matcher i VM som spelas på arenan: Matcher i grupp A, matcher i grupp C, matcher i grupp E och matcher i grupp G.

Vilka länder har vunnit Dam-VM i fotboll? 

Dam-VM i fotboll spelades första gången 1991 och sedan dess har USA vunnit fyra gånger, Tyskland två gånger samt Japan och Norge en gång vardera. Sveriges bästa placeringar är ett silver 2003, brons 1991 och 2019.

Vad får vinnaren av dam-VM?

Det land som vinner dam-VM kommer inte bara få den allra finaste pokalen inom sporten. Inför mästerskapet har nämligen FIFA gått med på att höja prissumman till det vinnande landet rejält.

Totalt sett väntas samtliga deltagande nationer få dela på 1,6 miljarder svenska kronor, men hur mycket varje enskilt fotbollsförbund får ta del av baseras på lagets prestationer. Detta innebär att laget som vinner hela mästerskapet kommer få ta del av en stor summa pengar (några exakta siffror finns inte).

Själva pokalen, som betyder allra mest för spelarna, väger över sex kilo och är numera gjord i rent 18-karats guld. Även den nation som slutar tvåa kommer alltså få ta del av en betydande summa pengar utöver silvermedaljen.

FAQ VM 2023

Här får du svar på de vanligaste frågorna om dam-vm i fotboll 2023.

I vilka länder spelas fotbolls-VM 2023?

Sommarens fotbolls-VM spelas i Australien och Nya Zeeland.

Mellan vilka datum spelas fotbolls-VM 2023?

Fotbolls-VM 2023 för damer spelas mellan 20 juli – 20 augusti 2023.

Hur gick det för Sverige i senaste VM?

Under världsmästerskapet 2019 gjorde Sverige många bra prestationer. Sverige vann bronsmatchen mot England och fick därmed en bronsmedalj.

Vilka kanaler sänder fotbolls-VM 2023?

TV3, TV6, TV10 och Viasat har rättigheterna till fotbolls-vm damer 2023. Se mer om tv tider vm 2023 i våran TV-guide.

Var hittar jag speltips Dam VM 2023?

För att få alla de hetaste speltipsen på sommarens stora mästerskap, se mer om Dam VM fotboll speltips.

Hur många nationer deltar i VM 2023?

32 nationer deltar i sommarens världsmästerskap. Alla nationer är uppdelade i åtta olika grupper.

Var och när spelas finalen i VM 2023?

Finalen spelas i Sydney den 20 augusti på Stadium Australia.

Var hittar jag bäst bonusar för VM 2023?

Det finns många bra bonusar för VM 2023. För att ha koll på de senaste och hetaste bonusarna hittar du allt i våran artikel, Fotbolls-VM damer 2023 bonus.

Vilka är regerande världsmästare i damfotboll?

USA som vann VM 2019 är regerande världsmästare.

Grupp A i Fotbolls-VM damer

Grupp B i Fotbolls-VM damer

Grupp C i Fotbolls-VM damer

Grupp D i Fotbolls-VM damer

Grupp E i Fotbolls-VM damer

Grupp F i Fotbolls-VM damer

Grupp G i Fotbolls-VM damer

Grupp H i Fotbolls-VM damer

Kommentarer

Feedback