Reklam

Hockey - matcher idag

Ishockey är en sport som enligt många är oerhört underhållande på grund av de höga tempot och ständigt händelserika innehåll. Sporten är stor i Norden, Ryssland och Kanada. I USA brukar man säga att sporten ligger på en fjärde-femteplats gällande popularitet då andra sporter som basket, baseball och amerikansk fotboll fångar upp det mesta av intresset. Men med det sagt är drar sporten fortfarande mycket publik även i USA.

Det finns mängder av olika hockeyligor, och spelet i de olika ligorna skiljer sig mycket åt varandra. Ishockey är en svår sport att betta på och med denna guiden kommer du förhoppningsvis få en hel del hjälp på traven.

Missa inte att läsa våra sida med speltips och odds inför Junior VM i hockey innan du lägger dina odds!

SHL, NHL, KHL - vad är det för skillnad?

Hockeyn spelas på samma sätt i alla stora ligor, det som skiljer ligorna åt är nivån och storleken på rinken. Dessa tre är de största och bästa ligorna i världen. NHL (National Hockey League) spelas i Nordamerika, SHL (Svenska Hockeyligan) spelas i Sverige och KHL (Kontinental Hockey League) spelas till största delen i Ryssland.

SHL är en defensiv liga så räkna med många målsnåla matcher. Dessutom kan nivån på lagen skilja ganska mycket i vissa fall och i de matcherna kan givetvis resultatet rinna iväg. Just nu är det 14 lag i SHL och på senare år har det experimenterats lite med upplägget.

Dels har man ökat antalet lag och slutspelets upplägg är lite annorlunda. Bland annat finns det ett ingenmansland för två lag som varken får vara med i slutspelet eller kvala för att hålla sig kvar. De två lagen som hamnar sist får däremot kvala för att hålla sig kvar. De sex främsta lagen går till slutspel och kvartsfinaler. De fyra lagen på plats 7-10 spelar ett play-in till slutspelet eller helt enkelt åttondelsfinaler, beroende på hur man ser det.

NHL brukar benämnas som världens bästa liga. Rinkarna är mindre i NHL och det är tänkt att främja det offensiva spelet. Det kan ofta bli målrika matcher här. När detta skrivs har NHL 30 lag, eller 31 om man räknar med de nystartade Vegas Golden Knights som är hemmahörande i Las Vegas. I nuläget har de inga spelare men de kommer att skramla ihop ett lag inför säsongen 2017/2018. I NHL spelas 82 omgångar och 16 lag går till slutspel, det vill säga 8 lag från varje Conferens - Western och Eastern.

Därefter gör lagen upp i rundor och det hela slutar med att vinnaren från Western Conference möter vinnaren från Eastern Conference. Nu senast var det San Jose Sharks från Western som gjorde upp med Pittsburgh Penguins från Eastern. Pittsburgh vann med 4-2 i matcher och fick därmed lyfta Stanley Cup-bucklan säsongen 2016/2017.

KHL är den ryska ligan som har växt så det knakat under de senaste 10 åren. Den har expanderat kraftigt och letar ständigt efter nya lag som ska ansluta till ligan. Bland annat har fler länder än Ryssland visat intresse för världens näst bästa liga, däribland Lettland med laget Dynamo Riga och Finland som har laget Jokerit som flyttade över från SM-liiga till den ryska ligan. Det var ett tag även snack om ett svenskt lag som skulle vara hemmahörande i Stockholm men som skulle vara med i KHL. I KHL spelar man på en likadan rink som i SHL.

Letar du ishockey att se på TV?

I vår TV-guide hittar du all ishockey på tv!

Såhär spelar man hockey

Matcherna spelas 3x20 minuter vilket blir totalt tre perioder. En periodpaus varierar beroende på liga men är oftast på 18 minuter. Det innebär att en hockeymatch brukar ta ungefär 2 timmar och 15 minuter, beroende på avblåsningar och eventuell övertid. I Nordamerika tar matcherna lite längre tid där har dom fler reklampauser.

Hockey spelar man med en hård, platt gummipuck som på isen får ett bra glid. Man har skridskor som är vasst slipade och skydd över stora delar av kroppen. Utrustningen väger runt 15 kilo. De som väljer att bli målvakter är ofta väldigt speciella och lite udda. Ett bra ord för att beskriva en hockeymålvakt är kuf.

I varje hockeylag är det runt 25 spelare och man roterar ständigt då ishockey är en intensiv sport som tar på krafterna. Tiden som spelarna är ute på isen ligger mellan 30-60 sekunder på grund av det höga tempot i matcherna.

Anfallsspelarna byter oftare för de jobbar hårdare i offensiva rusher och åker över hela banan medan backarna ofta är längre på isen då de följer med upp i anfallen, men gör sällan rusher och soloräder som anfallsspelarna är mer benägna att göra. I en kedja är det tre spelare. Vänsterforward, högerforward och centern i mitten.

Efter varje period byter målvakterna sida men man har kvar samma bås. Vilket leder till att det är längre för lagen att åka till båset för att byta. Det kan leda till problem i boxplay när ett fåtal spelare får jobba hårt under två intensiva minuter. ett lag är man ungefär 25 spelare totalt och på match brukar man vara runt 20 st som är ombytta. Man spelar fem mot fem och utvisningar resulterar i en man mindre i spel och två minuters utvisning.

Olika spelartyper i hockey

Centern är den som tar tekningarna och oftast har den ett visst ansvar att fördela spel eller vara vaksam på det defensiva jobbet, medan de renodlade forwardarnas prio är oftast att skapa framåt. Men det finns otroligt många spelartyper. Henrik Zetterberg brukar hyllas som en tvåvägscenter, det vill säga att han är bra både framåt och bakåt. Andra spelartyper kan vara snipers eller enforcers.

Snipern är någon som primärt gör mycket mål och poäng, typ som Steven Stamkos, Marian Gaborik eller Ilya Kovalchuk. En sniper slänger man gärna in i power play. Om enforcern ska förklaras enkelt så är det helt enkelt ett råskinn som åker runt och försvarar stjärnspelare. Exempelvis hade Peter Forsberg egna bodyguards i Scott Parker och Donald Brashear.

Men enforcers i NHL är en ganska ovanlig syn nuförtiden då sporten utvecklas och lagen känner att de inte har plats för råskinn som inte fyller någon nyttig uppgift förutom att vara just ett råskinn, då enforcers generellt sett är sällan särskilt bra med puck. 

När det gäller backsidan finns det lite olika typer av backar. En extremt offensiv back och kanske världens bästa är Erik Karlsson som gör massvis med poäng och spelar i stort sett 30 minuter per match. Tyvärr kan han vara lite hafsig i egen zon men han har blivit bättre. Hursomhelst så är han en av världens bästa backar i power play, och det inte för inte som han ofta kallas för Världens Bästa Karlsson. Nicklas Lidström benämndes även han som världens bästa back och han var trogen Detroit Red Wings hela sin NHL-karriär som sträckte sig till han var 42 år gammal.

Att han kunde spela så länge berodde givetvis på fin fysik men även spelstil då han ansågs vara en av de smartaste backar som spelat hockey med ett lugn och spelförståelse som få andra behövde han aldrig vara särskilt fysisk i sit spel.

En back som är specialist på endast det defensiva får anses vara Niklas Hjalmarsson i Chicago Blackhawks som i det dolda gör det han ska. Defensiva backar får sällan särskilt mycket credd och det finns inget speciellt pris som delas ut till defensiva backar till skillnad från defensiva forwards som kan tilldelas Selke Trophy.

Såhär bettar man på hockey

Att kunna spela på hockey behöver inte vara så svårt som det kanske känns. Har man bra koll, kollar statistik och lägger ner lite tid får man sig enkelt en bra uppfattning om hur läget i respektive lag ser ut. Skulle du vilja få hjälp med att komma igång kan du alltid läsa våra speltips som uppdateras varje dag här.

Håll koll på lagens nyckelspelare som du tänkt spela på. Hur har de presterat de senaste matcherna, hur har laget presterat i numerärt underläge? tidigare möten? Det finns mycket statistik som kan hjälpa dig otroligt långt.

Att spela på magkänsla är inte fel, men att verkligen känna sig helt säkert och ha statistik som backar ens spel kommer göra att du vinner mer än vad du förlorar. Något som är viktigt att ha i åtanke när man spelar på hockey är att alla lag i de höga serierna kan vinna mot alla lag.

Målvakter är A och O

Att på förhand veta vilken målvakt som ska stå är inte alltid en självklarhet. Men informationen hittar du om du bara anstränger dig lite. Anledningen till att det är så viktigt att veta vilken målvakt som står är för att det kan ändra hela oddset. Låt säga att du spelar på Frölunda och du förväntar dig att Lasse Johansson ska vakta kassen. Lasse som är en målvakt som släpper in lite mål och är stark på hemmaplan.

Därför har du spelat på att just i denna matchen kommer det bli under 3,5 mål. Men istället visar det sig att Johan Gustafsson ska stå. Och han har haft en lite tuffare säsongen och släppt rätt många puckar bakom sig. Då känns inte det oddset alls spelvärt. Att därför ha koll på detaljer i båda lagens trupper är en helt klart stor fördel som man verkligen inte borde tacka nej till.

Varför ska man spela på hockey?

Ja det är sant att hockey är en ganska oförutsägbar sport, men det är just det som är charmen. Dessutom belönar den de som tar sig tid att kolla statistik med mera innan man lägger sina spel. Dessutom så är en hockeymatch spännande i 60 minuter. Till skillnad från en fotbollsmatch som kan vara spännande i 34 minuter och sedan en pina resterande 56 minuterna.

Feedback