Reklam

Fotbolls-VM 2022

För några veckor sedan stod det klart vilka länder som får möta varandra i kvalet till det 22:a fotbolls-VM som kommer hållas i Qatar från den 21:a november till 18:e december. Redan i mars 2021  kommer de första matcherna dra igång och det är flera spännande grupper vi har att se fram emot.

Det är 55 lag som är med i kvalspelet i tio olika grupper där samtliga gruppettor blir direktkvalificerade till VM. Grupptvåorna samt de två bästa gruppvinnarna i Nations League som INTE kommit etta eller tvåa i sina VM-kvalgrupper gör upp om de resterande tre VM-platserna i en playoff. Här så kommer vi gå igenom status på de olika lagen, vilka nationer som är favoriter samt hur oddsen på deras chanser att komma topp två i sin grupp ser ut.

Läs våra andra oddsanalyser på fotbollsligor!

I listan nedan hittar du länkar till oddsanalyser av andra ligor här på Betting.se

Du hittar TV-tider för alla fotbollsmatcher här: Sport på TV

Grupp A: Portugal stora gruppfavoriter

I grupp A hittar vi de regerande Europamästarna Portugal och här råder det inga tvivel om att de är favoriter till gruppsegern. Inte nog med att de har en av världens bästa spelare i Cristiano Ronaldo till sitt förfogande har de även ett väldigt samspelt och defensivt välbalanserat lag. Oddset på att de vinner gruppen ligger på 1.40 hos både Unibet och Betsson, vilket på förhand känns ganska självklart.

Spela Portugal som vinnare av Grupp A hos Bet365

Serbien och Irland får nog ses som de som kan utmana Portugal om förstaplatsen, även om det inte är särskilt sannolikt. Just Serbien har ett väldigt bra lag på pappret men de har under senare år haft stora problem med att få ihop lagbygget. Även Irland har inte sett helt förtroendeingivande ut i landslagssammanhang. De slutade trea i sin EM-kvalgrupp bakom Schweiz och Danmark och de lyckades bara skrapa ihop tre poäng på sex matcher i Nations League. Även om det är jämnt lagen emellan så får nog Serbien ses som den största konkurrenten.

Odds på Grupp A i VM-kvalet

Klicka på den match du vill jämföra odds på.

Grupp B: Hur stora är Sveriges chanser?

Sveriges kvalgrupp får nog ändå ses som rätt så tacksam om man ser till vilka Sverige hade kunnat få istället. Visst är Spanien ett oerhört bra lag men samtidigt har vi sett Sverige utmana stornationerna i tidigare kvalspel. Tyvärr så var insatserna mot Portugal och Frankrike i Nations League inte särskilt hoppfulla. Oddset på att Sverige vinner gruppen är sex gånger pengarna hos Unibet och även om det blir tufft är det långt ifrån omöjligt.

Spela Sverige som tvåa i Grupp B hos Bet365

Så även om detta Spanien inte alls håller samma nivå som den upplaga som vann EM 2008 och 2012 samt VM 2010 är de fortfarande klara favoriter, det syns inte minst i deras odds på 1.20 hos Betsson. De största utmanarna till andraplatsen lär bli Grekland och Kosovo, där de sistnämnda har ett väldigt spännande landslag och var sånär på att ta sig hela vägen till EM 2021. Dessvärre fick de se sig besegrade av Nordmakedonien i playoff-semifinalen.

Odds på Grupp B i VM-kvalet

Klicka på den match du vill jämföra odds på.

Grupp C: Kan Schweiz utmana Italien?

Det var många som undrade var den italienska landslagsfotbollen egentligen stod någonstans efter att de missade att kvalificera sig för VM 2018. Nu verkar Italien, med Roberto Mancini vid rodret, ha hittat rätt igen. På deras 25 senaste landslagsmatcher har de bara åkt på en förlust och de toppade sin grupp i både EM-kvalet och Nations League. Betssons odds på 1.40 tyder även på att Gli Azzurri är klara favoriter även i denna grupp.

Spela Schweiz som tvåa i Grupp C

Men de ska inte bli för bekväma då Schweiz är en väldigt stark utmanare till förstaplatsen. De vann sin EM-kvalgrupp och i EM-kvalet kryssade de mot Tyskland två gånger om och mot Spanien en gång. Likt Sverige är det ett väldigt samspelt landslag som kan rå på även de största nationerna. Här vill jag även höja ett finger för Nordirland och Bulgarien också som definitivt är med i racet om topp två. Det är även ett fint värde på de oddsen som ligger på 3.50 respektive 6.00.

Odds på Grupp C i VM-kvalet

Klicka på den match du vill jämföra odds på.

Grupp D: Ska Finland skrälla ännu en gång?

Grupp D är onekligen en av de jämnaste grupperna i hela kvalspelet! Här hittar vi bland annat grannlandet Finland, som överraskade hela fotbollsvärlden då de för första gången någonsin lyckades säkra en plats i fotbolls-EM. De blev även tvåa i sin Nations League-grupp med tolv poäng på sex spelade matcher. Ska de lyckas lösa en plats till deras första VM någonsin också? Det finns absolut en möjlighet, och Bet365:s odds på sju gånger pengarna att Finland slutar bland de två bästa ger mersmak i det hela.

Spela Finland som tvåa i Grupp D

Men de har ju några väldigt tuffa motståndare i gruppen. Inte nog med att de ska ta sig an de regerande världsmästarna Frankrike kommer de även drabbas samman mot Ukraina och Bosnien och Hercegovina. Just Ukraina är ett lag man ska hålla ett öga på. De vann sin EM-kvalgrupp framför stormakten Portugal, som de även lyckades besegra med 2-1. Just nu ligger oddset på att Ukraina vinner gruppen på tolv gånger pengarna hos Betsson.

Odds på Grupp D i VM-kvalet

Klicka på den match du vill jämföra odds på.

Grupp E: Belgien lär jogga hem förstaplatsen

Rent namnmässigt har Belgien ett av de starkaste landslagen i hela världen med världsstjärnor som Kevin de Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku, Thibaut Courtois med flera. Unibets odds på att Belgien slutar etta i sin grupp ligger på 1.15, och det är ett ganska tydligt bevis på att det rent ut sagt vore ett misslyckande om inte Belgien lyckas med just det.

Spela Belgien som vinnare av Grupp E hos Bet365

Men visst finns det lite konkurrens i gruppen, men ingen som, på förhand åtminstone, ska kunna hota Belgien på allvar. Wales har en del namnkunniga spelare som Gareth Bale, Aaron Ramsey och Daniel James och är favoriten till andraplatsen. Sen får man heller inte glömma bort Tjeckien som slutade etta i sin Nations League-grupp framför Skottland, Israel och Slovakien.

För att se vilket spelbolag som har bäst odds på en specifik match bör du kolla in: Odds på Fotboll i realtid.

Odds på Grupp E i VM-kvalet

Klicka på den match du vill jämföra odds på.

Grupp F: Kvalspelets jämnaste grupp

I nästan samtliga grupper i VM-kvalet går det direkt att säga vilket lag som är favorit att sluta i topp. I grupp E är det dock betydligt svårare och det är långt ifrån felaktigt att påstå att denna grupp är den jämnaste av dem alla. På pappret har nog Danmark det bästa laget då de har storspelare som Christian Eriksen, Pierre Emile Höjbjerg och Martin Braithwaite till sitt förfogande. Danmark lyckades även lösa en andraplats i sin Nations League-grupp där Belgien, England och Island stod för motståndet.

Spela Danmark som vinnare av Grupp F hos Bet365

I denna grupp hittar vi även Österrike som har en rätt så hög högstanivå, men faktum är att de inte har kvalificerat sig till ett VM sedan 1998. En stor potentiell utmanare är Skottland som har flera etablerade Premier League spelare i truppen. För lite mer än en månad sen kvalificerade de sig även till sitt första mästerskap på 22 år. Oddset på att de vinner gruppen är tio gånger pengarna hos både Unibet och Betsson och med tanke på hur jämn grupp E är så är det helt klart realistiskt.

Odds på Grupp F i VM-kvalet

Klicka på den match du vill jämföra odds på.

Grupp G: Norges gyllene generation

Sverige och Danmark har ju länge varit de klart bästa nordiska fotbollsnationerna i landslagssammanhang. På senare år har ju även Island och Finland börjat leverera men nu ser det ut som att det är Norge som kommer ta tag i taktpinnen som Nordens fotbollsstormakt. De har flera unga, spännande spelare på uppgång som Martin Ödegaard, Jens Petter Hauge, Sander Berge och förstås Erling Haaland, som redan nu får ses som en världsklassanfallare. Visserligen misslyckades Norge med att kvalificera sig till EM men lyckas de få till ett lag bland dessa individuellt skickliga spelare blir de definitivt att räkna med. Det är även ett väldigt fint värde på Betssons odds på att Norge vinner gruppen där utdelningen är tio gånger pengarna.

Spela Norge som två i Grupp G hos Bet365

Men när allt kommer omkring så är ändå Nederländerna favoriter och bör vinna denna grupp. Samtidigt ska man ha i åtanke att det nederländska landslaget har några tunga år bakom sig då de misslyckade att kvala in till både EM 2016 och VM 2018. Men tillslut så verkar de ha hittat rätt igen och med ett mittlås i Matthijs de Ligt och Virgil van Dijk blir de oerhört tunga att möta.

Odds på Grupp G i VM-kvalet

Klicka på den match du vill jämföra odds på.

Grupp H: Förra årets finalister går för gruppsegern

Under VM 2018 blev Kroatien det stora överraskningslaget då de gick hela vägen till final där de dessvärre fick se sig besegrade av Frankrike. Däremot blev mittfältsmotorn Luka Modric utsedd till turneringens bäste spelare och han är givetvis oumbärlig för det kroatiska landslaget om de ska kunna fixa en plats till VM i Qatar. För sedan deras VM-resa ägde rum har profilerna Mario Mandzukic och Ivan Rakitic slutat i landslaget. Skulle även Modric sluta efter EM kan det bli en del problem.

Spela Kroatien som vinnare av Grupp H hos Bet365

Det öppnar upp möjligheter för de två främsta konkurrenterna om förstaplatsen i Ryssland och Slovakien. Ryssland har ett väldigt sammansvetsat lag men frågan är om det verkligen finns tillräckligt med spets i truppen för att kunna sluta i toppen av sin grupp? Där har Slovakien lite mer att erbjuda med storspelare som Marek Hamsik och Milan Skriniar. Men det faktum att Slovakien åkte ur sin Nations League-grupp talar för att favoritskapet ligger hos Kroatien.

Odds på Grupp H i VM-kvalet

Klicka på den match du vill jämföra odds på.

Grupp I: Den mest lättippade gruppen i hela kvalet?

Vid första anblick känns det väldigt enkelt att gissa vilka lag som kommer hamna topp två i denna grupp. England är ju det självklara storlaget och med tanke på deras otroliga bredd i spelartruppen så är det nästintill ett krav för förbundskaptenen Gareth Southgate att ro hem förstaplatsen. Det ska dock sägas att England inte har kommit upp i den nivå som de är kapabla till att göra. Framför allt insatserna i Nations League varierade en hel del.

Spela Polen som två i grupp I hos Bet365

Det andra laget som känns självklart uppe i toppen är Polen. De vann sin EM-kvalgrupp rätt så bekvämt och har flera klasspelare att jobba med. Bland annat målvakten Wojciech Szczesny och Bayern Münchens anfallare Robert Lewandowski, som nyligen blev utnämnd som världens bästa fotbollsspelare i FIFA:s egen prisceremoni ”The best”. Som sagt så är England klara favoriter men Polen ska definitivt inte räknas bort. Hos Unibet ligger oddset på fem gånger slantarna att de vinner hela gruppen!

Odds på Grupp I i VM-kvalet

Klicka på den match du vill jämföra odds på.

Grupp J: Tyskland inte inne i sitt bästa slag

Under hela fotbollshistorien har vi gjort oss vana vid Tyskland som en av de mest dominerande stormakterna. Men sedan fiaskot i VM 2018 är det inte riktigt samma lag, både sett till spelstil och spelare. Förbundskaptenen Joachim Löw har lämnat Mats Hummels, Jerome Boateng, Mesut Özil och Thomas Müller utanför truppen och börjat satsa på att bygga nytt. Visst, de vann sin EM-kvalgrupp rätt så enkelt men i Nations League var det många rentav underkända insatser från Die Mannschaft, och då syftar jag främst på deras 6-0 förlust mot Spanien.

Spela Island som tvåa i Grupp J hos Bet365

Sett till motståndet i denna grupp däremot ska Tyskland bara komma etta. Känslan är att de enda lagen som kan sätta press på tyskarna är Island och Rumänien. Det har ju även ryktats om att Lasse Lagerbäck, mannen som förde Island till EM-kvartsfinal och VM-slutspel, ska återvända som förbundskapten. Det skulle säkerligen ge de isländska spelarna en ordentlig moralisk boost, något de säkert är i stort behov av efter deras uteblivna avancemang till EM 2021. 3.50 gånger pengarna på att de slutar topp två i gruppen är ett väldigt bra odds.

Odds på Grupp J i VM-kvalet

Klicka på den match du vill jämföra odds på.

Kommentarer

Feedback