Reklam

GUIDE: Odds på längdskidor och skidskytte 2020/2021

Vintern är här och även om det innebär depression för många i Sverige på grund av det ständiga mörkret, lyser vintersporten upp tillvaron något. Att mysa till det med en kopp varm choklad och höra André Pops ljuva stämma är terapi för själen och det finns mycket att se fram emot under årets säsong. Bland annat väntar VM i skidskytte som skulle arrangerats 2020 men på grund av Covid 19 ställdes evenemanget in. Nu får vi se Sebastian Samuelsson, Hanna Öberg och de andra stjärnorna kämpa för svenska medaljer istället.  

Även VM i Nordisk skidsport med längdskidor, sprint, backhoppning och nordisk kombination lär bli en höjdpunkt med alla möjligheter för svenska medaljer. Tyvärr väntar ingen publik på de olika evenemangen och det är svårt att förutspå om alla lopp kommer att bli av. Vi hoppas givetvis på det bästa och räknar med att vinterns tävlingar blir av som planerat, om än inför tomma läktare.

Hitta högsta odds på skidor

Jämför odds på alla sporter

Skid-VM 2021

Höjdpunkten för vinterns utövare blir utan tvekan Skid-VM i Oberstdorf. Med såväl backhoppning, längdskidor och nordisk kombination finns det mycket att se fram emot. Givetvis hoppas vi på svenska framgångar under mästerskapet där de största medaljhoppen hittas i sprint. När det kommer till backhoppning kan vi glömma några svenska medaljer och detsamma gäller i herrarnas längdskidor.
Däremot finns det väldigt goda medaljchanser bland damernas sprint och längdskidor. I framförallt sprint har Sverige fått fram en extremt bra generation underifrån och när nu Frida Karlsson närmar sig Therese Johaug i längdskidor finns det mycket att se fram emot för svensk del under detta mästerskap. 

Längskidor Världscupen 2020/21

Det väntar också en världscup i längdskidor för både herrar och damer. Att Therese Johaug vinner damernas totala världscup är en självklarhet men det svenska stjärnskottet Frida Karlsson närmar sig den omöjliga norskan och knäckte henne vid något lopp förra året. För herrarnas del finns det ingen svensk som kan hota alls i kampen om medaljerna och det faktum att Calle Halfvarsson räknas som svensken med störst vinstchans tills oddsen 101,0 visar exakt var de svenska herrarna står inom längdskidåkningen just nu.

Odds vinnare herrar världscupen

Deltagare Högsta odds Spelbolag
Alexander Bolshunov 1,68
Johannes Hoesflot Klæbo 3,50
Pål Golberg 11,00
Emil Iversen 15,00
Simen Hegstad Krueger 15,00
Sjur Roethe 15,00
Sergey Ustiugov 15,00
Livo NIskanen 21,00
Hans Christer Holund 34,00
Calle Halfvarsson 101,00
Det ser alltså ut att bli en duell mellan Ryssland och Norge i herrarnas världscup. Alexander Bolshunov förväntas vinna men det blir en tuff duell mot Klæbo som brukar vara bäst när det gäller. Calle Halfvarsson är den som ska försvara den svenska äran men det finns inte direkt några förhoppningar om medaljer under vintern för svensken. 

Odds vinnare damer världscupen

Deltagare Högsta odds Spelbolag
Therese Johaug 1,45
Natalia Nepryaeva 6,00
Frida Karlsson 7,00
Heidi Weng 9,00
Ingvild Flugstad Østberg 15,00
Ebba Andersson 34,00
Linn Svahn 34,00
Jessica Diggins 41,00
Krista Pärmäkoski 51,00
Jonna Sundling 61,00
Frida Karlsson är Sveriges nästa stora stjärnskott men det finns en bit kvar till suveränen Therese Johaug. Norskan är givetvis solklar favorit att vinna den totala världscupen och det är nästan förvånande att oddsen ligger på 1,45. Även om Natalia Nepryaeva och Frida Karlsson kan hota och vinna enstaka lopp är det osannolikt att någon av dem kan konkurrera om slutsegern med Johaug över en hel säsong. Detta visar också oddsen där exakt allting talar för att det blir Therese Johaug som vinner den totala världscupen i längdskidor.

Alpina världscupen för herrar

Deltagare Högsta odds Spelbolag
Henrik Kristoffersen 2,10
Alexis Pinturault 3,00
Aleksander Aamodt Kilde 6,00
Marco Odermatt 17,00
Matthias Mayer 23,00
Dominik Paris 23,00
Lucas Braathen 41,00
Den alpina världscupen drar inte samma intresse i Sverige som till exempel längdskidor. Anledningen är att vi inte direkt har några svenska stjärnor längre i utförsåkning. De två guldmedaljörerna från OS 2018 har båda lagt v och det har inte kommit någon ny underifrån som tagit klivit in världseliten. 
Istället är det en norrman som är favorit att kamma hem den totala världscupen på herrsidan. Henrik Kristoffersen är den åkare som är jämnast över samtliga moment vilket brukar innebära en enorm fördel när det gäller den totala världscupen. Eftersom den består av flera grenar brukar åkare som är väldigt bra på en enskild gren få det tuffare. Istället premiereas jämnheten i den alpina världscupen.

Världscupen i sprint - damer

Deltagare Högsta odds Spelbolag
Linn Svahn 1,67
Jonna Sundling 5,00
Anamarija Lampic 6,00
Maiken Caspersen Falla 7,00
Ane Appelkvist Stenseth 19,00
Maja Dahlqvist 21,00
Sophie Caldwell 23,00
I damernas sprint finns det chans för massvis med svenska medaljer. Linn Svahn är ganska klar favorit att vinna den totala sprintcupen följt av Jonna Sundling. Även Maja Dahlqvist är intressant med blågula glasögon och det kan bli en trevlig vinter i sprintcupen för svensk del.
Anamarija Lampic från Slovenien blir givetvis en tuff nöt att knäcka och detsamma gäller för norskan med det något ironiska namnet för en skidåkare; Maiken Caspersen Falla. För svensk del hoppas vi Falla lyckas med det hennes namn betyder men OS-silver senast och 4 VM-guld är bevis på att Falla blir ett hot under hela säsongen.

Backhoppning Odds den totala världscupen

Deltagare Högsta odds Spelbolag
Stefan Kraft 3,75
Ryoyu Kobayashi 4,25
Dawid Kubacki 6,50
Kamil Stoch 9,00
Karl Geiger 10,00
Marius Lindvik 13,00
Det finns flertalet tävlingar att se fram emot inom backhoppningens värld. Förutom att sporten är en del av VM i Oberstdorf väntar Four Hills Tournament, HS240 Planica och Raw Air också. Stefan Kraft är den klarast lysande stjärnan just nu. Österrikaren har världsrekordet i backhoppning och är klar favorit att vinna slutsegern i världscupen. Ryoyu Kobayashi och Dawid Kubacki förväntas bli de som utmanar. 

Skidskytte säsongen 2020/2021

Spel ska alltid vara roligt, och därmed är det alltid bra om man har en sevärd sport att titta på. Här blandas spänningen från längdskidåkning med totala omsvängningar som sker på sekunder.

I skidskytte får man helt enkelt lite av allt. Det är skidåkarens kamp mot klockan på slutvarvet, skyttens svårighet att hålla både kropp och vapen stilla på skjutvallen och inte minst, avvägningen mellan dessa två moment.

Få åkare har förmågan att gå lagom hårt i spåret de första varven för att inte skjuta bort sig och sedan ha en riktig rökare kvar på spurtvarvet.

Läs våra speltips

Du hittar alla speltips här!

Olika typer av skidskyttar

Skidskytte består ju som sagt av två olika moment; längdskidåkning och skytte. Det här gör att man kan dela in åkarna i olika kategorier.

Indelningen är intressant när det kommer till olika typer av spelformer på skidskytte, som H2H-spel och odds på ”snabbaste åktid” och ”antal träff”. Du kan läsa mer om dessa spelformer lite längre ned på sidan.

Snabba på skidor

I princip alla skidåkare har en bakgrund inom längdskidåkningen och vissa är större talanger där än andra. Ofta är det emellertid så att de går över till skidskytte då de inte räcker till inom längdskidåkningen.

Emellanåt har skidskyttarna genom åren försökt mäta sina krafter mot de bästa längdskidåkarna i världen, men det har sällan slutat väl för skidskyttarna.

Skidåkningen är mycket speciell i skidskytte där förhållandevis lite handlar om att man ligger och pressar sig själv på sitt max. Desto mer handlar om att man ska kunna åka så fort som möjligt utan att bli så pass sliten att man tappar fokus på skjutvallen. 
 
Exempel på snabba skidåkare:

 • Johannes Thingnes Bö
 • Martin Fourcade
 • Quentin Fillon Maillet
 • Kaisa Mäkäräinen
 • Liza Vittozzi 

Nämnas här måste också den fantastiska Ole-Einar Björndalen, som är den enda som lyckats som längdskidåkare vid sidan om skidskyttet.

Björndalen, som är tidernas mest framgångsrika skidskytt, lyckades till och med vinna en världscuptävling i längdskidåkning (Gällivare 2006). Distansen var 15 kilometer klassiskt.

Björndalen var också vid ett par tillfällen med i norska stafettlag i världscupen i längdskidåkning.

Säkra skyttar

Det finns förstås även de åkare som har sin bästa del på skjutvallen.

Någon enstaka skidskytt kan hållit på med skytte redan från unga år, men ofta är det mer att de helt enkelt har en större fallenhet för skyttet än andra. Det kan vara dels mentala aspekter, men även att man fysiologiskt har lätt att komma ner i puls.

Exempel på "säkra" skyttar:

 • Anton Babikov
 • Simon Eder
 • Arnd Peiffer
Snabba skyttar

En snabb skytt är en bra skytt, i alla fall när det kommer till skidskytte.

När det kommer till exempelvis sprint är det nästan ett måste idag att vara en snabb skytt, det räcker helt enkelt inte med att skjuta fullt då konkurrensen är så tuff.

Fram till för några år sedan var det vanligt att se åkarna stå och sikta in sig en längre tid på målet innan de tryckte av. Det där har ändrats kraftigt. Nu handlar det istället om en rytm där de siktar in sig på det första målet och sedan tar de andra fyra i en strid ström, helst inte på mycket mer än 20 sekunder.
 
Exempel på snabba skyttar:

 • Simon Eder
 • Martin Fourcade
 • Johannes Thingnes Bö

Noterbart här är att de bästa skidskyttarna i allmänhet är de som också skjuter snabbast. Ett undantag är Eder som både skjuter snudd på bäst och snabbast, men är för svag i spåret för att kunna hävda sig. 

Allround-åkarna

Allt handlar om att få ihop dessa bitar; skidåkning, säkerhet i skytte och snabbhet i skytte på bästa sätt.

De som lyckas bäst är de bästa allround-åkarna och blir därmed de bästa skidskyttarna i världen.
 

Världens just nu bästa skidskyttar:

 • Johannes Thingnes Bö
 • Simon Fourcade

Att spela på skidskytte

Grunden till varför skidskytte är roligt att spela på är att det är roligt att titta på. Idrotten passar helt perfekt som sport på TV och det är action precis hela tiden. Producenterna är i allmänhet också mycket duktiga på att fånga händelserna på bästa sätt.

Sverige är dessutom en stark skidskyttenation, med bland andra Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson som två av toppnamnen.

Det faktum att det svänger så mycket som det gör är också en extra krydda när det gäller att spela live på skidskytte. Ett spel är nästan aldrig avgjort förrän det sista skottet är skjutet, om ens då. Ibland avgörs det till och med på sista varvet i spåret.

Skidskytte är en sport som det är svårt för oddssättarna att sätta odds på, vilket är bra för den som vill lägga ett bet.

Det är massor av parametrar att hålla reda på och det skiljer ofta ganska mycket mellan spelbolagens odds. Mycket tacksamt om man vill ha bästa chans att vinna.

Olika typer av spel och odds på skidskytte 

Det finns många olika typer av spel man kan lägga på en skidskyttetävling.

Vinnare och placering

Det vanligaste att spela på i skidskytte är vem som vinner. Det är rakt, tydligt och lätt att hitta riktigt höga odds då det alltid finns någon eller ett par favoriter, men därefter stiger oddsen snabbt på outsiders.

Många spelbolag erbjuder också odds på huruvida en åkare kommer topp 3 eller inte vilket är ett mycket intressant spelobjekt, eftersom vissa åkare är stabila och sällan missar en topplacering, medan andra är mer "himmel eller helvete" och därmed lämpar sig lite sämre för detta spel.

Spelbolagen väger sällan in detta i sina odds och har man kunskapen hittar man ofta bra värden.

H2H (Head to Head)

En spelform som bara växer i sporter som skidskytte är H2H, det vill säga "Head to Head" (åkare mot åkare). Spelbolagen plockar fram en “match” mellan två åkare som är med i ett lopp. Den som är först av dessa två i mål vinner.

Det är en otroligt intressant spelform i skidskytte där det gäller att ha koll på vilka åkare som är stabila och vilka som har höga toppar och djupa dalar.

Att exempelvis spela emot en toppåkare som har många floppar under en säsong kan i längden vara mycket vinstgivande.

Antal träffar

Spelvärlden växer och utvecklas hela tiden och i synnerhet den här typen av specialspel. Det går att spela på hur många träffar en åkare får i ett lopp (oftast av 20 möjliga totalt).

Här har oddssättarna mycket bra statistik att luta sig emot, men väger de in vindförhållandena som är extremt viktiga för skyttet? Inte särskilt ofta.

Håll koll på väderprognosen och spela på många bom på blåsiga dagar, innan oddsen korrigeras.

Snabbast åktid

Det sägs ofta att en skidskyttetävling avgörs på vallen, men ärligt talat är det bara 50% av sanningen. Den som åker snabbast är förbluffande ofta med i toppen.

Givetvis kan man spela på vilken åkare som har den bästa åktiden. Man stryker då tiden som åkaren är på skjutvallen och räknar enbart den tid de befinner sig i spåret.

Har du koll på åkarnas kapacitet, vilka typer av banor de gillar och hur dagsformen är kan det här vara en riktigt lönsam spelmarknad.

Totala världscupen

Inför varje säsong, och under vissa tillfällen under säsongen, kan man spela på vilken åkare som vinner världscupen totalt.

Viktigt här att hålla koll på vilka åkare som kör alla tävlingar och vilka som ibland sparar sig för exempelvis mästerskap.

Det gäller att också hålla koll på vilka orter vissa åkare brukar över- och underprestera, för att veta vilka tävlingar som är kvar på säsongen och hur tävlingsprogrammet ser ut.

Bäst spelbolag för odds på vintersport

Nedan listar vi de svenska spelbolag som har  högst odds  på vintersporter.

100 SEK freebet

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se
Läs recension
100 SEK freebet
Svensk gigant inom betting
Specialodds på film och politik
18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se


100 kr freebet

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se
Läs recension
Höga limiteringsgränser
Ute med odds tidigt
Bra sportprodukt
18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se

100% upp till 1000 kr i bonus!
Kundtjänst 24/7
Brett utbud av sporter

Lättnavigerad sajt
Höga odds
Snabba utbetalningar

100 kr kr bonus på din första insättning

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se
Läs recension
500% upp till 600 kr i välkomstbonus!
Bra mobilupplevelse
Innovativa kampanjer
18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se

100% upp till 100 kr

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se
Läs recension
100% upp till 500 kr i välkomstbonus!
Snygg sajt
Flera specialspel
18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se

Feedback