Annons

Odds på längdskidor och skidskytte

Uppdaterad
Michael.Pettersson Michael.Pettersson
Med en lång bakgrund i sport- och bettingbranchen har jag med glädje hamnat hos Betting.se för att fortsätta leverera vinnande speltips och andra intressanta texter för odds och spel. Fotboll är den sport som ligger hjärtat närmast men jag har även en framgångsrik period som oddssättare på svensk hockey, hos ett av Sveriges största spelbolag.
Visa mer
Show less
Vintern är här och även om det innebär depression för många i Sverige på grund av det ständiga mörkret, lyser vintersporten upp tillvaron något. Att mysa till det med en kopp varm choklad och höra André Pops ljuva stämma är terapi för själen och det finns mycket att se fram emot under årets säsong. Bland annat väntar VM i skidskytte som 2024 arrangeras i tjeckiska Nove Mesto, en riktig höjdpunkt i vinter.

100% upp till 1000 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Betting med enkel registrering
Ingen störig reklam via SMS eller e-post
Helt skattefria vinster
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 20.00x bonus till minsta oddset 1,50.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 20000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Villkor och krav:  Referera till SpeedyBet för T&C I sin helhet gällande detta erbjudandeEndast en välkomstbonus per svenskt personnummer är tillåten. Detta erbjudande gäller endast för nya spelare som gör en insättning och är över 18 år.

Även VM i Nordisk skidsport med längdskidor, sprint, backhoppning och nordisk kombination lär bli en höjdpunkt med alla möjligheter för svenska medaljer. Det alpina får vi heller inte missa där vi börjar få en del framgångar igen både på herr och damsidan.

Hitta högsta odds på skidor

Jämför odds på alla sporter

Odds vinnare herrar världscupen

Det ser alltså ut att bli en duell mellan Ryssland och Norge i herrarnas världscup. Alexander Bolshunov förväntas vinna men det blir en tuff duell mot Klæbo som brukar vara bäst när det gäller. Calle Halfvarsson är den som ska försvara den svenska äran men det finns inte direkt några förhoppningar om medaljer under vintern för svensken. 

Odds vinnare damer världscupen

De ser minst sagt lovande ut för våra svenskor den här säsongen som ser starkare ut än någonsin. Jonna Sundling, Emma Ribom, Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Johanna Häggström tillhör alla världstoppen. Största utmanaren är såklart Norge med Kristine Stavaas Skistad, som dock har bråkat med en del mentala problem. Vi hoppas hon kommer tillbaka från dessa problem så snabbt som möjligt för allra bästa motstånd till våra svenska skidtjejer.

Odds Alpina världscupen för herrar

Den alpina världscupen drar inte samma intresse i Sverige som till exempel längdskidor. Anledningen är att vi inte direkt har några svenska stjärnor längre i utförsåkning. De två guldmedaljörerna från OS 2018 har båda lagt av och det har inte kommit någon ny underifrån som tagit klivit in världseliten. 
Istället har vi ett gäng norrmän som kan utmana i toppen av den totala världscupen på herrsidan. Henrik Kristoffersen är den åkare som är jämnast över samtliga moment vilket brukar innebära en enorm fördel när det gäller den totala världscupen. Eftersom den består av flera grenar brukar åkare som är väldigt bra på en enskild gren få det tuffare. Istället premiereas jämnheten i den alpina världscupen.

Odds Alpina världscupen för damer

Även på damsidan ser det inte allt för lovande ut i svenska ögon, där Sara Hector på förhand ser ut att vara den åkare som ska hamna bäst till i den alpina världscupen. Som i herrarnas upplaga har vi även en storfavorit att ta hem det här i form av den dominanta amerikanskan Mikaela Shiffrin som enligt oddsen är totalt överlägsen.

Odds vinnare: Alpina världscupen 2023/24 Högsta odds Spelbolag
Mikaela Shiffrin 1,18
Petra Vlhova 8,00
Sofia Goggia 11,00
Lara Gut Behrami 11,00
Wendy Holdener 18,00
Federica Brigone 22,00
Corine Suter 33,00
Ragnhild Mowinckel 33,00

Odds Världscupen i sprint - damer

Deltagare Högsta odds Spelbolag
Kristine Skistad 2,75
Jonna Sundling 3,00
Maja Dahlqvist 5,50
Nadine Faehndrich 9,00
Emma Riborn 9,00
Linn Svahn 9,00
Tiril Weng 21,00
I damernas sprint finns det chans för massvis med svenska medaljer. Kristine Skistad är knapp favorit men bakom finns både Jonna Sundling och Maja Dahlqvist som klara guldhopp. Vi har även Emma Riborn och såklart Linn Svahn att följa noga här som även dom kan göra upp om medaljer. Fantastiska utsikter för oss svenska fans!

Odds backhoppning den totala världscupen

Deltagare Högsta odds Spelbolag
Halvor Granerud 2,50
Stefan Kraft 4,50
Dawid Kubacki 6,00
Anze Lanisek 8,00
Ryoyo Kobayashi 10,00
Karl Geiger 19,00
Timi Zajc 21,00
Daniel Tschofenig 26,00
Det finns flertalet tävlingar att se fram emot inom backhoppningens värld där nu Norge även har en favorit som tippas ta hem världscupen. Bakom honom har vi inga dåliga namn som utmanar i den som varit den stora stjärnan de senaste säsongerna, Stefan Kraft följt av Dawid Kubacki. Om vi ska peka ut en outsider här får det bli japanen Ryoyo Kobayashi. 

Skidskytte säsongen 2023/2024

Spel ska alltid vara roligt, och därmed är det alltid bra om man har en sevärd sport att titta på. Här blandas spänningen från längdskidåkning med totala omsvängningar som sker på sekunder.

I skidskytte får man helt enkelt lite av allt. Det är skidåkarens kamp mot klockan på slutvarvet, skyttens svårighet att hålla både kropp och vapen stilla på skjutvallen och inte minst, avvägningen mellan dessa två moment.

Få åkare har förmågan att gå lagom hårt i spåret de första varven för att inte skjuta bort sig och sedan ha en riktig rökare kvar på spurtvarvet.

Odds skidskytte den totala världscupen

Här följer oddsen på vem som vinner den totala världscupen i skidskytte 2023/24 (Utan Johannes Boe).

Deltagare Högsta odds Spelbolag
Sturla Holm Laegreid 1,83
Quentin Filon Maillet 4,75
Vetle Sjaestad Christiansen 5,50
Sebastian Samuelsson 9,00
Emilien Jacquelin 21,00
Martin Ponsilouma 26,00
Benedikt Doll 26,00
Tarjei Boe 34,00

Läs våra speltips

Du hittar alla speltips här!

Odds skidskytte den totala världscupen - damer jaktstart

På damsidan kryllar det av svenska skidskyttar med toppchans. Bland favoriterna hittar vi Elvira Öberg och Hanna Öberg, men även Linn Persson som en liten outsider.

Deltagare Högsta odds Spelbolag
Elvira Öberg 4,00
Julia Simon 4,00
Dorothea Wierer 6,00
Lisa Vittozzi 6,00
Hanna Öberg 6,00
Ingrid Landmark Tandrevold 8,00
Marketa Davidova 11,00
Linn Persson 67,00

Olika typer av skidskyttar

Skidskytte består ju som sagt av två olika moment; längdskidåkning och skytte. Det här gör att man kan dela in åkarna i olika kategorier.

Indelningen är intressant när det kommer till olika typer av spelformer på skidskytte, som H2H-spel och odds på ”snabbaste åktid” och ”antal träff”. Du kan läsa mer om dessa spelformer lite längre ned på sidan.

Snabba på skidor

I princip alla skidåkare har en bakgrund inom längdskidåkningen och vissa är större talanger där än andra. Ofta är det emellertid så att de går över till skidskytte då de inte räcker till inom längdskidåkningen.

Emellanåt har skidskyttarna genom åren försökt mäta sina krafter mot de bästa längdskidåkarna i världen, men det har sällan slutat väl för skidskyttarna.

Skidåkningen är mycket speciell i skidskytte där förhållandevis lite handlar om att man ligger och pressar sig själv på sitt max. Desto mer handlar om att man ska kunna åka så fort som möjligt utan att bli så pass sliten att man tappar fokus på skjutvallen. 
 
Exempel på snabba skidåkare:

 • Johannes Thingnes Bö
 • Martin Fourcade
 • Quentin Fillon Maillet
 • Kaisa Mäkäräinen
 • Liza Vittozzi 

Nämnas här måste också den fantastiska Ole-Einar Björndalen, som är den enda som lyckats som längdskidåkare vid sidan om skidskyttet.

Björndalen, som är tidernas mest framgångsrika skidskytt, lyckades till och med vinna en världscuptävling i längdskidåkning (Gällivare 2006). Distansen var 15 kilometer klassiskt.

Björndalen var också vid ett par tillfällen med i norska stafettlag i världscupen i längdskidåkning.

Säkra skyttar

Det finns förstås även de åkare som har sin bästa del på skjutvallen.

Någon enstaka skidskytt kan hållit på med skytte redan från unga år, men ofta är det mer att de helt enkelt har en större fallenhet för skyttet än andra. Det kan vara dels mentala aspekter, men även att man fysiologiskt har lätt att komma ner i puls.

Exempel på "säkra" skyttar:

 • Anton Babikov
 • Simon Eder
 • Arnd Peiffer
Snabba skyttar

En snabb skytt är en bra skytt, i alla fall när det kommer till skidskytte.

När det kommer till exempelvis sprint är det nästan ett måste idag att vara en snabb skytt, det räcker helt enkelt inte med att skjuta fullt då konkurrensen är så tuff.

Fram till för några år sedan var det vanligt att se åkarna stå och sikta in sig en längre tid på målet innan de tryckte av. Det där har ändrats kraftigt. Nu handlar det istället om en rytm där de siktar in sig på det första målet och sedan tar de andra fyra i en strid ström, helst inte på mycket mer än 20 sekunder.
 
Exempel på snabba skyttar:

 • Simon Eder
 • Martin Fourcade
 • Johannes Thingnes Bö

Noterbart här är att de bästa skidskyttarna i allmänhet är de som också skjuter snabbast. Ett undantag är Eder som både skjuter snudd på bäst och snabbast, men är för svag i spåret för att kunna hävda sig. 

Allround-åkarna

Allt handlar om att få ihop dessa bitar; skidåkning, säkerhet i skytte och snabbhet i skytte på bästa sätt.

De som lyckas bäst är de bästa allround-åkarna och blir därmed de bästa skidskyttarna i världen.
 

Världens just nu bästa skidskyttar:

 • Johannes Thingnes Bö
 • Simon Fourcade

Att spela på skidskytte

Grunden till varför skidskytte är roligt att spela på är att det är roligt att titta på. Idrotten passar helt perfekt som sport på TV och det är action precis hela tiden. Producenterna är i allmänhet också mycket duktiga på att fånga händelserna på bästa sätt.

Sverige är dessutom en stark skidskyttenation, med bland andra Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson som två av toppnamnen.

Det faktum att det svänger så mycket som det gör är också en extra krydda när det gäller att spela live på skidskytte. Ett spel är nästan aldrig avgjort förrän det sista skottet är skjutet, om ens då. Ibland avgörs det till och med på sista varvet i spåret.

Skidskytte är en sport som det är svårt för oddssättarna att sätta odds på, vilket är bra för den som vill lägga ett bet.

Det är massor av parametrar att hålla reda på och det skiljer ofta ganska mycket mellan spelbolagens odds. Mycket tacksamt om man vill ha bästa chans att vinna.

Olika typer av spel och odds på skidskytte 

Det finns många olika typer av spel man kan lägga på en skidskyttetävling.

Vinnare och placering

Det vanligaste att spela på i skidskytte är vem som vinner. Det är rakt, tydligt och lätt att hitta riktigt höga odds då det alltid finns någon eller ett par favoriter, men därefter stiger oddsen snabbt på outsiders.

Många spelbolag erbjuder också odds på huruvida en åkare kommer topp 3 eller inte vilket är ett mycket intressant spelobjekt, eftersom vissa åkare är stabila och sällan missar en topplacering, medan andra är mer "himmel eller helvete" och därmed lämpar sig lite sämre för detta spel.

Spelbolagen väger sällan in detta i sina odds och har man kunskapen hittar man ofta bra värden.

H2H (Head to Head)

En spelform som bara växer i sporter som skidskytte är H2H, det vill säga "Head to Head" (åkare mot åkare). Spelbolagen plockar fram en “match” mellan två åkare som är med i ett lopp. Den som är först av dessa två i mål vinner.

Det är en otroligt intressant spelform i skidskytte där det gäller att ha koll på vilka åkare som är stabila och vilka som har höga toppar och djupa dalar.

Att exempelvis spela emot en toppåkare som har många floppar under en säsong kan i längden vara mycket vinstgivande.

Antal träffar

Spelvärlden växer och utvecklas hela tiden och i synnerhet den här typen av specialspel. Det går att spela på hur många träffar en åkare får i ett lopp (oftast av 20 möjliga totalt).

Här har oddssättarna mycket bra statistik att luta sig emot, men väger de in vindförhållandena som är extremt viktiga för skyttet? Inte särskilt ofta.

Håll koll på väderprognosen och spela på många bom på blåsiga dagar, innan oddsen korrigeras.

Snabbast åktid

Det sägs ofta att en skidskyttetävling avgörs på vallen, men ärligt talat är det bara 50% av sanningen. Den som åker snabbast är förbluffande ofta med i toppen.

Givetvis kan man spela på vilken åkare som har den bästa åktiden. Man stryker då tiden som åkaren är på skjutvallen och räknar enbart den tid de befinner sig i spåret.

Har du koll på åkarnas kapacitet, vilka typer av banor de gillar och hur dagsformen är kan det här vara en riktigt lönsam spelmarknad.

Totala världscupen

Inför varje säsong, och under vissa tillfällen under säsongen, kan man spela på vilken åkare som vinner världscupen totalt.

Viktigt här att hålla koll på vilka åkare som kör alla tävlingar och vilka som ibland sparar sig för exempelvis mästerskap.

Det gäller att också hålla koll på vilka orter vissa åkare brukar över- och underprestera, för att veta vilka tävlingar som är kvar på säsongen och hur tävlingsprogrammet ser ut.

Odds på skidskytte-VM i Nove Mesto

Mellan den 7 - 18 februari avgörs ett av vinterns största evenemang, nämligen VM i skidskytte i tjeckiska Nove Mesto. Orten är välkänd inom vintersporten och här kommer det bjudas på ordentlig fest. Spelbolagen har börjat lägga ut odds till mästerskapet som vi här nedan kommer uppdatera löpande.

Odds 10 km sprint för herrar

Här ser ni de fem största favoriterna att ta hem denna gren. Vårt största svenska hopp är Sebastian Samuelsson som förväntas slåss om medalj.

Deltagare Högsta odds Spelbolag
Johannes Boe 1,60
Sturla Holm Laegreid 6,00
Martin Ponsiluoma 10,00
Sebastian Samuelsson 12,00
Quentin Fillot Maillet 17,00

Odds 7.5 km sprint för damer

På damsidan har vi stora förhoppningar på våra svenskor som rankas som de bästa i världen i denna gren. Systrarna Öberg är favoriter till guldet.

Deltagare Högsta odds Spelbolag
Elvira Öberg 5,50
Hanna Öberg 6,50
Julia Simon 7,00
Lisa Vittozzi 8,00
Dorothea Wierer 10,00

Bäst spelbolag för odds på vintersport

Nedan listar vi de svenska spelbolag som har  högst odds  på vintersporter.

100% gratisspel upp till 1500 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Support dygnet runt
Bra utbud på inhemska ligor
Generös välkomstbonus
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Inga omsättningskrav på vinster eller insättning.

Ytterligare villkor:

18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.


Villkor och krav:  Referera till Expekt för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande

100% upp till 500 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Upp till 500 kr i välkomstbonus!
Bra utbud och odds
Smidiga utbetalningar
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 6.00x insättning och bonus till minsta oddset 1,80.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 6000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Ytterligare villkor: Gäller endast nya kunder vid första speltillfälle
Villkor och krav:  Referera till ComeOn för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande+18. Välkomstbonusen gäller endast nya kunder vid första speltillfälle. Min insättning 100 kr. Max bonus 500 kr.

Välkomstbonus: 500 kr + 100 freespins

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
500kr insättningsbonus
Stort utbud med bra odds
Användarvänlig sajt
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 35x omsättningskrav på casino, freespins gäller Book of Dead. 6x omsättningskrav på sport, min. odds 1.80. Giltig i 60 dagar

Villkor och krav:  Referera till Betsson för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+, Gäller nya kunder, Maxbonus 500 kr & 100 freespins värde 1 kr per snurr. Min insättning 100 kr.

500 kr + 100 freespins

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
100% upp till 500 kr i bonus!
För sportälskare!
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 35x omsättningskrav på casino, 6x omsättningskrav på sport, 1.80 min odds. Bonusen är giltig i 60 dagar

Ytterligare villkor: Endast nya spelare, min. insättning 100 kr
Villkor och krav:  Referera till NordicBet för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+. Gäller nya kunder. Maxbonus 500 kr. Min insättning 100 kr.

FAQ: Odds på vintersport

Här får du svar på devanligaste frågorna när det kommer till spel och odds på vintersport.

Vilket spelbolag erbjuder bäst odds på vintersport?

När det kommer till odds på längdskidor, skidskytte och alpint kan vi rekommendera att spela på Betsson, Uniibet och Bet365.

Vilka spelbolag har odds på skidskytte?

De flesta bettingsidorna erbjuder spel på skidskytte. Dock kan antal marknader och utbud skilja ordenligt. En sida som sticker ut något ur mängden är Betsson som länge varit ledande inom skidskytte och övriga vintersporter.

Feedback