Annons

Stryktipset

Uppdaterad
Pontus.BlomExpert Pontus.Blom
Skriver odds- och spelartiklar samt delar speltips här på betting.se. Har en gedigen bakgrund inom spelindustrin där jag jobbat flera år som oddsättare på flera av de största spelbolagen. Du kan lita på att jag håller dig uppdaterad med det senaste och bästa inom sport- och spelvärlden.
Visa mer
Show less

Spelbolag: Svenska Spel

Vad: Spela på 13 matcher, vinst på 10, 11, 12 och 13 rätt

Första omgången: 20 oktober 1934. Då spelade man på 12 matcher och med 25 öre som insats per rad

Vinstprocent tillbaka till spelare: 65% av omsättningen (Svenska spel avsätter 8% av detta till deras garantifond)

Högsta vinst: 20,3 miljoner hösten 2011 (insats 64kr)

Stryktipset är svenskarnas mest folkliga spelform som både förgyllt och förpestat mångas lördagar. Det blev succé direkt 1934 när premiäromgången avgjordes i vad som tidigare  var kallat Tipstjänst. Över en halv miljon kuponger bland 1800 ombud, där vi från början hade en kupong med 12 matcher, både engelska och svenska, med en lägsta radinsats på 25 öre.

Det dröjde ända till 1969 innan Tipstjänst ändrade konceptet till 13 matcher, vilket vi alltså fortfarande har idag. Tipstjänsten och Penninglotteriet bestämde sig 1997 för en sammanslagning och vi såg Svenska spel födas. Idag är Svenska spel Sveriges största och mest folkkära spelbolag där man kan spela allt från lotter till casino-produkter online.

Stryktipset Tips

På jakten efter 13 rätt kan det behövas lite hjälp på vägen. Det finns numera otroligt många som erbjuder Stryktipset tips och analyser på varje veckas rad, och vem eller vad man ska välja är svårt att säga. Något som blivit väldigt populärt är att köpa andelar av en expert. Vi går i nästa stycke igenom hur du går tillväga för att köpa en eller fler andelar i ett system som någon annan har snickrat ihop. Vårt absolut bästa Stryktipset tips är att jämföra streckfördelningen med det aktuella oddset på matchen. Om streck-procenten inte är i närheten av oddset kan det vara läge att spela emot den stora massan. Ett exempel kan vara att Liverpool är streckat till 70% men att deras matchodds är 2,00. Det betyder då att Liverpool är överstreckade. En annan bra Stryktipset tips är att vänta så länge som möjligt innan du skickar in ditt system. På så vis får du alla information på bordet i form av startelvor och senaste truppnyheterna, samtidigt får du en bättre överblick av hur streckfördelningen kommer att sluta. 

Och glöm inte att ha tålamod när du spelar Stryktipset. Variationen är extremt hög inom poolbetting och även om du satt ihop ett riktigt bra system så är bollen trots allt rund - och vice versa när du gjort misstag på ditt system kan det i slutändan generera i en bra slant. 

Vårt sista tips för Stryktipset är att du inte ska hålla tillbaka med strecken, det är bättre att spela ihop med vänner i bolagsspel än att tvingas spika för många matcher som du inte är bekväm med. 

Hela Sveriges spelbolag

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Stryktipset och Topptipset
Bomben och Lången!
Svenska folkets spelbolag
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Villkor och krav:  Referera till Svenska Spel för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+

Stryktipset Tillsammans

Är du på jakt efter att hitta nya andelar eller kanske hos något ombud du känner till finns möjligeheten att göra det på svenskaspel.se under fliken ”Spela Tillsammans”. Du kan hitta andelar i olika prisklasser och för att köpa krävs endast att du har tillräckligt med pengar på ditt spelkonto.

Du kan köpa så många andelar du vill, tills det blir fullt i laget och att tänka på är att det ej går att annullera. Raden du köpt hittar du och kan följa under ”Mina Spel”.

Starta ett lag på Stryktipset Tillsammans

Som kund hos Svenska spel har du möjlighet att starta ett lag där du kan bjuda in andra för att bygga ihop ett system till 13 rätt. Via en länk kan du som lagkapten bjuda in allt från släkt, vänner eller kanske kollegor till att vara med och spela. Länken lever i 14 dagar men kan bytas ut genom att klicka på ”bjud in medlemmar”. Vill man förhindra fler personer att ansluta sig är det bara att klicka på ”byta ut länken”.

Ta bort eller ge spelrättigheter

För att plocka bort medlemmar eller kanske göra till admin är det bara att klicka i i gruppen och sedan klicka på prickarna brevid namnet på medlemmen. En admin kan förbereda och lämna in spel, men inte hantera medlemmar eller avsluta laget.

Köpa andelar

För att lägga spel krävs det att dina medlemmar köper andelar. Öppna upp och förbered för omgången i god tid så alla som vill/hinner kan köpa in sig till den kommande omgången. Minst två personer måste ha köpt en andel för att spelet ska kunna lämnas in. Hur många andelar det tillslut blir beror på hur många som väljer att köpa och sedan fördelas eventuell vinst på beroende på hur stor del av kupongen man har del av.

Autoköp av andelar

För att inte missa en omgång finns möjligheten att automatiskt köpa en andel när lagkapten öppnar upp för en ny omgång. Du väljer själv vilken summa som ska läggas och det krävs såklart att du har pengar på ditt konto hos Svenska spel. Om summan överstrider din budget eller om pengar saknas på kontot kommer du ej få en andel. Du kan dock fortfarande spela manuellt och ändra din veckosumma för autoköp när du vill.

Radskiss inför ny omgång av Stryktipset

För att ge medlemmar som vill vara med och spela en blick över hur raden kan komma att se ut finns möjligheten till en skiss. Inget måste men ett bra verktyg att vänvända under ”avancerade val”.

Spelstopp för andelsköp

Fem minuter innan omgångens Stryktips drar igång har man möjlighet att köpa andelar till, men under ”avancerade val” kan du välja själv vilken tid för spelstopp. När sedan det är fullt eller alla som vill vara med har köpt är det dags att lämna in spelet. Fyll in raden som vanligt och sedan välj den kassan med de insamlade pengarna från andelsköparna.

Stryktipset – Hur spelar man?

Först och främst behöver du skapa ett konto hos Svenska spel för att kunna lämna in en rad online. Det finns även möjlighet att spela hos ett ombud och då krävs ett giltigt ID som visar att du är över 18 år.

Hela Sveriges spelbolag

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Stryktipset och Topptipset
Bomben och Lången!
Svenska folkets spelbolag
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Villkor och krav:  Referera till Svenska Spel för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+

Enkelrad

Du kan för endast en krona vara med och spela Stryktipset. En såkallad enkelrad betyder att du väljer ett val (1, X eller 2) i samtliga 13 matcher. Lätt att få 13 rätt? Inte direkt och för att öka chansen till vinst bör man gardera och lägga till fler tecken för ett högre pris.

Halvgardering

Är du lite osäker på någon av matcherna på kupongen går det att lägga till tecken. Med en halvgardering kan du antingen spela 1X, X2 eller 12. För varje halvgardering du adderar på din kupong stiger priset med det dubbla: 2 kr – 4 kr – 8 kr – 16 kr – 32 kr – 64 kr osv.

Helgardering

Har du en bra kassa och känner att du vill täcka en viss match med samtliga tecken, kallas det för att ”helgardera”. Här multipliceras priset med tre, 3 kr – 9 kr – 27 kr – 81 kr – 243 kr osv.

Stryktipset – Vad kostar kupongen?

Vill du endast lägga en kupong som enkelrad utan garderingar kostar det 1 krona. Det går bra att spela en rad online, men ska du lämna in hos ett ombud måste man minst lägga två rader.

Som vi skrev i förra stycket dubblas priset på radinsatsen för varje halvgardering och vid en helgardering tripplas priset.

Vi tar ett exempel med 108-raders system, där du för 108 kronor kan lägga till tre helgarderingar samt två halvgarderingar. Helt klart förstärker dessa tecken din jakt på 13 rätt och de stora pengarna.

Stryktipset resultat

Lördagar 16:00 har blivit en helig tid för många spelare och entusiaster till denna spelform. Det är då omgången kickas igång, oftast med matcher från den engelska toppfotbollen. När säsongen är över i England så kompletteras kupongen med blandad fotboll från andra ligor eller ibland landskamper.

Förr följde man med tjusning plingen direkt från TV-rutan men idag är det inte riktigt samma sak utan det finns många olika sett att följa resultaten på. Hos Svenska spel kan du följa kupongens utveckling och stryktipset resultat live, där man även ser ändringarna i utdelningar om man är uppe och nosar på 10 rätt eller mer.

Stryktipset utdelning

Beroende på hur svår eller lätt omgången är så skiftar såklart utdelningen. Säg att vi har en kupong där de flesta stora favoriter vinner blir utdelningen låg. Vinster delas ut på 10, 11, 12 och 13 rätt, men säg att vi får en favoritrunda så kan utdelning i stryktipset utebli på båda 10 och ibland även 11 rätt. Är det en extremt enkel omgång betyder det att många får 13 rätt vilket drar ner utdelningen. Samma visa om den är väldigt svår, men då blir såklart vinsten högre för den som träffar rätt.

Fördelning av Stryktipsets pott: 65% delas ut som vinstmedel. 40% går till spelare med 13 rätt. 15% till spelare med 12 rätt. 12% till spelare med 11 rätt och 25% till de med 10 rätt. 8% av insatserna avsätts till en garantifond.

Ensam med 13 rätt på Stryktipset

Sedan 2010 har man som ensam med 13 rätt en garanti på 10 miljoner i vinst och det spelar ingen roll om det inte är någon jackpott på rundan utan samma summa står oavsett till den ensamma vinnaren.

Hämta ut vinster från Stryktipset

Upp till 20 000 kronor kan du hämta ut hos ditt ombud, då krävs att du tar med spelkvitto samt legitimation. Från 20 000 upp till 5 miljoner betalas vinsten ut till angivet bankkonto. Skulle vinsten vara över 5 miljoner behöver kunden besöka Svenska spel för att få vinsten där man blir upplyst över hur utbetalningen går till.

Stryktipset jackpott

Har vi en omgång som slutar utan utdelning på 10, 11, 12 eller 13 rätt åker pengarna in till nästa veckas runda och adderas på omsättningen. Annandagen 2022 hade stryktipset en jackpott på 26 miljoner kronor, vilket tillhör en av de största genom tiderna.

Största vinsterna på Stryktipset

2011 vann en man i Malmö 20,3 miljoner kronor och lyckades bli ensam på 13 rätt med 64 satsade kronor. Det är ett rekord som står sig än idag. Under 2021 lyckades två stycken bli ensamma på 13 rätt. Ena gav en gotlänning 15,3 miljoner kronor, vilket är tidernas näst största vinst på Stryktipset.

Under 2022 lyckades en man från Härnösand vinna 2,2 miljoner efter att ha satsat 8 kronor. Största vinsten under 2022 på Stryktipset gick till en man i Stockholm som kammade hem över 7,5 miljon kronor.

2022 har gett 58 stycken miljonvinster på Stryktipset, och det kan jämföras med 41 stycken under 2021.

Rätta Stryktipset

När samtliga matcher på kupongen är färdigspelade kommer den att rättas. Skulle det förhoppningsvis bli en vinst för dig eller ditt Stryktipset-lag så tar det några minuter innan pengarna fördelas och hamnar på ditt spelkonto. Du behöver inte göra någonting själv utan allt sker automatiskt. Tillhör du ett lag med en andel räknas det ut hur mycket din del är. Har du ej möjlighet att vara med online när omgången rättas kan du följa din kupong på till exempel text-tv.

Det finns många sidor där du kan följa matchresultat men hos Svensk spel är det absolut smidigast där du även kan se din potentialla utdelning live hela vägen från minut ett till slutsignalen i den sista matchen på kupongen.

Avbryta/annullera spel på Stryktipset

Innan spelet är inlämnat gåt det att avbryta, men även om det redan skulle vara inlämnat går det att annullera. Endast lagkapten och admin kan avbryta/annullera och då betalas pengarna tillbaka till alla medlemmar som köpt andel i omgången. Du kan smidigt få notifieringar via mejl när till exempel en omgång skulle annulleras.

Stryktipset system

Här nedanför går vi igenom de olika systemen du kan välj på Stryktipset.

M-system på Stryktipset

M som i Matematiskt system betyder att man kryssar i mer än ett tecken per rad. Man använder sig av halvgarderingar och helgarderingar och beroende på hur många man väljer så ökar priset på kupongen. Radinsatsen här har även påverkar på utbetalningen av eventuell vinst – Ju fler rader som spelas desto mer betalas ut vid vinst.

R-system på Stryktipset

Reducerat system har vi här vilket innebär att man reducerar antalet rader på kupongen. R-system är billigare än M-system, dock är chanserna till vinst mindre med detta system. Svenska spel räknar här ut automatiskt ett antal rader som blir till det reducerade systemet. Ett R-system erbjuder antngen 10, 11 eller 12 rätts garanti. Det är en mer tidskrävande spelform och inte lika populär som den tidigare.

U-system på Stryktipset

När du spelar R-system kan ett så kallat U-system användas, vilket betyder att om det finns ett tecken du tror mer så klickar du i U-tecknet för att ge det laget en större fördelning samt chans till vinst om den går in.

Externa systemspel på Stryktipset

Det går bra att spela tillsammans externa systemspel men det är dock en begränsning på 2200 enkelrader/andelsspel. Svenska spel jobbar nu med en lösning för att det tekniskt ska kunna gå att lämna in större i framtiden. Begränsningen gäller endast enkelrader i Externa Systemspel i Spela tillsammans. För att bygga större matematiska reducerade system går det skicka in via fil.

Stryktipset odds och analys

För att hitta de stora pengarna på Stryktipset krävs att man går emot vad mängden tippar. Ofta blir flera matcher överstreckade och för att undvika att hamna i den fällan bör man jämföra streckfördelningen mot oddsen hos spelbolagen, som är en stark indikator på hur marknaden reagerar.

Säg att du får 2,00 på Liverpool mot Arsenal men att dom är streckade på stryktipset till 65%, vilket är 15% över och därmed ligger värdet åt andra hållet. Mycket kan ske timmen innan avspark då lagen släpper sina startuppställningar och för att bli en vinnare på Stryktipset är dessa rörelser som kan uppstå en nyckel att ha med sig.

Man kan såklart inte alltid lita på rörelserna i oddsen men i längden är det en stark indikator på vad proffsen spelar och därmed en smidig väg att gå för att ha ett övertag mot de vanliga ”Svensson-spelarna”. Magkänslan och din egna analys ska heller inte underskattas och vi har alla olika ideer om vad som är vinnande.

Vill man ha mer kött på benen om hur man finner värde på Stryktipset samt om man letar efter analyser på kupongens matcher finns idag hur mycket som helst.

Stryktipset PIX! (tidigare Xperten)

Om du inte har tiden eller är påläst för veckans omgång är PIX! ett hjälpmedel för dig. Experter hos Svenska spel och annan data ger dig färdigtippade rader här och du kan själv smidigt välja den insats som passar dig. Här har man även möjlighet att utgå ifrån Svenska spels expert som varje omgång analyserar raden.

Stryktipset reklamfilm

Vanliga frågor och svar om Stryktipset

Här nedanför hittar du de vanligaste frågorna om Stryktipset

Var spelar jag på Stryktipset idag?

Stryktipset spelas antingen på svenskaspel.se eller hos ett ombud nära dig.

Vad kostar Stryktipset?

Du kan spela från en krona till höga summor. Det finns system och andelar för allas plånböcker.

Hur mycket kan man vinna på Stryktipset?

Beroende på hur enkel eller svår omgången är så skiljer sig utdelningen. Är det en rad fylld med favoriter kan det bli väldigt låg utdelning samtidigt som om det skräller kan bli miljoner. Är du ensam med 13 rätt är du garanterad 10 miljoner kronor.

Vem är bäst i Sverige på Stryktipset?

Det finns ingen ranking på vem som är bäst men Stryktipset har växt enormt i populäritet och det finns många duktiga som säljer andelar varje vecka.

Hur blir man bra på Stryktipset?

Jämföra oddsen mot streckfördelning är en bra start att ha med sig. Följ nyheter samt laguttagningar så mycket det går bland lagen på kupongen. Snåla inte med tecken på kupongen men spela aldrig för pengar du inte har råd att förlora.

När är Stryktipset?

Stryktipset startar lördagar klockan 16.00 svensk tid och avgörs för det mesta under samma dag.

Spelbolag: Svenska Spel

Vad: Spela på 13 matcher, vinst på 10, 11, 12 och 13 rätt

Första omgången: 20 oktober 1934. Då spelade man på 12 matcher och med 25 öre som insats per rad

Vinstprocent tillbaka till spelare: 65% av omsättningen (Svenska spel avsätter 8% av detta till deras garantifond)

Högsta vinst: 20,3 miljoner hösten 2011 (insats 64kr)

Feedback