Annons

Europatipset

Uppdaterad
Pontus.BlomExpert Pontus.Blom
Skriver odds- och spelartiklar samt delar speltips här på betting.se. Har en gedigen bakgrund inom spelindustrin där jag jobbat flera år som oddsättare på flera av de största spelbolagen. Du kan lita på att jag håller dig uppdaterad med det senaste och bästa inom sport- och spelvärlden.
Visa mer
Show less

Spelbolag: Svenska Spel

Vad: Spela på 13 matcher, vinst på 10, 11, 12 och 13 rätt

Första omgången: 1993. Då under namnet "italienska stryktipset"

Vinstprocent tillbaka till spelare: 65% av omsättningen (Svenska spel avsätter 2% av detta till deras garantifond)

Högsta vinst: 5,7 miljoner kronor hösten 2020 (insats 5834 kr)

Sedan 1993 har vi kunnat spela på Europatipset hos Svenska spel. Det är ett poolspel med fokus på matcher från de europeiska ligorna och cuper. Även här gäller det att pricka in 13 rätt för chansen till att vinna de stora pengarna och vi ska här gå igenom allt du behöver veta för att kunna bli en vinnande spelare på Europatipset. Följ med!

Hur spelar man Europatipset?

Hämta din kupong på nätet eller i på ett Svenska Spel-ombud. Fyll sedan i alla tretton rader. En match är en rad.

I rutan för varje match står tre alternativ: 1, X eller 2, och det är det som du ska tippa. 1 innebär att hemmalaget ska vinna, X att det blir oavgjort och 2 att bortalaget vinner.

Spelar du via nätet finns det mycket användarvänlig och användbar information att ta del utav. Lagens form, svenska folkets fördelning av tecken och mycket mer. För varje match kan du även kolla upp laguppställningar och senaste nyheterna ifrån TT.

När du fyllt i alla lag är det bara att betala, sen är ditt tips klart! Fördelarna med att spela Europatipset online är flera, bland annat så sköts rättningen utav din kupong automatiskt. Du behöver med andra ord aldrig vara rädd för att missa en eventuell utbetalning.

Via Svenska Spels hemsida kan du även få notiser varje gång det blir mål i matcherna som ingår i kupongen.

Hela Sveriges spelbolag

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Stryktipset och Topptipset
Bomben och Lången!
Svenska folkets spelbolag
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Villkor och krav:  Referera till Svenska Spel för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+

Europatipset Tips

Om du inte själv är någon expert på betting finns alltid hjälp nära till hands. Läs igenom våra speltips så får du bättre koll på matcherna. Premier League, Allsvenskan, Serie A eller La Liga spelar ingen roll, hos Betting.se täcker vi alla ligor och här får du bäst Europatipset tips på nätet. Kika in för att få tips om hur du ska fördela dina tecken på Europatipset inför en kommande ligaomgång.

Vägen till framgång på Europatipset är att vara så påläst som bara går. Se till att kolla mycket fotboll, läs expertanalyser och håll koll på skador och avstängningar. För dig som vill plocka hem de största utbetalningarna så gäller det att pricka in skrällarna. Leta upp information som få andra har koll på och använd det till din hjälp när du ska sätta omgångens skräll.

Där finns en mängd olika faktorer som spelar in när du ska välja att strecka dina matcher. Hemma/bortaplan, form, tabellplacering, skador och avstängningar är bara några utav sakerna som är nödvändiga att hålla koll på. Välj varsamt vilka matcher du garderar, en kupong utan några garderingar är otroligt svår att vinna med. Är där en match där ena laget endast ses som en knapp favorit så kanske det är läge att skriva ner krysset också.

Kolla mycket matcher är utan tvekan det bästa sättet att förbereda sig inför Europatipset. När du kollar matcher ser du saker som kanske inte statistiken kan bevisa. Vidare rekommenderas det att läsa in så mycket som möjligt kring fotboll generellt så att du får en bättre helhetsbild. Till skillnad från Stryktipset så gäller det att ha koll på alla Europas stora ligor när det kommer till Europatipset.

Om Europatipset

När denna spelform lanserades 1993 gick den under namnet Italienska Stryktipset, då alla matcher på kupongen endast var från fotbollen i Italien. 2004 valde Svenska spel att byta namn till Europatipset då namnet passade klart bättre i och med att man ville ha med matcher från övriga toppligor, cuper och även internationellt spel.

Då vi med tiden fått allt mer utbud av fotboll mitt i veckorna valde Svenska spel att lägga till ytterligare en omgång, där vi ofta ser matcher från Champions League och Europa League på kupongen. När inte utbudet är tillräckligt får vi även se matcher från de mindre ligorna men även landskamper runt om i världen. Det kan bli en riktigt rolig mix där man även kan hitta väldigt trevliga värden.

Hela Sveriges spelbolag

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Stryktipset och Topptipset
Bomben och Lången!
Svenska folkets spelbolag
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Villkor och krav:  Referera till Svenska Spel för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+

Hur spelar man Europatipset?

Du behöver först skapa ett konto hos Svenska spel för att kunna spela online. Ska du lämna in i en butik hos ett ombud krävs att du kan bevisa din ålder på minst 18 år med ett giltigt ID.

Spela Europatipset enkelrad

För endast en krona kan du vara med och spela på Europatipset En enkelrad betyder att du väljer ett val (1, X eller 2) i samtliga 13 matcher. Att få 13 rätt med en enkelrad är otroligt svårt och för att öka chanserna krävs det att du öppnar plånboken och garderar.

Spela med halvgarderingar

1X, X2 eller 12 är så kallade halvgarderingar. För varje halvgardering du lägger till på din kupong stiger priset med det dubbla: 2 kr – 4 kr – 8 kr – 16 kr – 32 kr – 64 kr osv.

Spela med helgarderingar

Vill du ha med samtliga tecken på en match kallas det för att ”helgardera”. Här multipliceras priset gånger tre, 3 kr – 9 kr – 27 kr – 81 kr – 243 kr osv.

Hur mycket kostar kupongen på Europatipset?

Har du konto hos Svenska spel och kan lämna in online kan du spela för så lite som en krona. I butik hos ett ombud är den minsta tillåtna radinsatsen två kronor.

Som vi nämnde ovan finns möjligheter till att gardera tecken på kupongen. Det här betyder såklart att priset ökar, men så även chansen att lyckas pricka in 13 rätt och de stora pengarna.

Som ett exempel tar vi 216-raders. I det här systemet kan du plocka med tre stycken halvgarderingar och tre stycken helgarderingar till ett pris av 216 kronor. Det här ger såklart väldigt förbättrade chanser till att gå hela vägen jämfört med om man endast spelar enkelrader.

Europatipset resultat

Det finns idag väldigt många bra ställen där man följa resultat-utvecklingen på Europatipset. Den smidigaste får vi ändå säga är hos Svenska spel, där man följer Europatipsets utveckling live med snabba uppdateringar i både resultatväg och utdelningsväg.

Vad ger utdelningen på Europatipset?

Här har vi en fråga som många ställer men som är omöjlig att svara på inför en ny runda av Europatipset.

Då det är ett så kallat poolspel beror den slutliga potten man spelar om på hur många som är med och hur mycket som omsatts.

Nästa steg är då hur många som lyckas få 10, 11, 12 eller 13 rätt. Är det en enkel omgång brukar såklart fler få många rätt, vilket då betyder att utdelningen blir låg.

Skulle det istället vara en svår omgång blir det färre som får många rätt och även färre som får dela på potten.

Fördelning av Europatipsets pott

65% delas ut som vinstmedel. 40% går till spelare med 13 rätt. 15% till spelare med 12 rätt. 12% till spelare med 11 rätt och 25% till de med 10 rätt. 8% av insatserna avsätts till en garantifond.

Hämta ut vinster från Europatipset

Upp till 20 000 kronor kan du hämta ut hos ditt ombud, då krävs att du tar med spelkvitto samt legitimation. Från 20 000 upp till 5 miljoner betalas vinsten ut till angivet bankkonto. Skulle vinsten vara över 5 miljoner behöver kunden besöka Svenska spel för att få vinsten där man blir upplyst över hur utbetalningen går till.

Jackpott på Europatipset

Skulle det inte bli någon utdelning på 10, 11, 12 eller 13 rätt så åker pengarna in till nästa omgång, vilket alltså innebär jackpott. Genom att addera pengarna som flyttas till nästa omgång med förväntad omsättning så får vi fram jackpott-summan. Vi kan även få se pengar från den så kallade rullpottsfonden adderas, vilket ger utdelningen ett extra lyft.

Vinna jackpotten på Europatipset

När det är jackpott på Europatipset ökar med all sannolikhet intresset för omgången vilket leder till att fler duktiga spelare och system ansluter. Hård konkurrens innebär att det blir svårare att hitta vägar som kan leda till dom riktigt stora pengarna.

För att vinna jackpotten krävs att du hittar tecken som inte många andra kryssat i. Självklart kan man inte välja bort alla stora favoriter, men fälla några är ett måste om du ska kunna ha chans på bra utdelning.

Streckvärde på Europatipset

På Europatipset hittar man som oftast mer felstreckade matcher än på Stryktipset. Det kan bero på att det ofta är mer storlag med på kupongerna som svenska folket automatiskt klickar i.

Genom att jämföra spelbolagens värdering med tipparnas så kan man få fram streckvärdet på matcherna. Säg att Barcelona står i 2,00 borta mot Sevilla hos spelbolagen men är streckat till 60% på Europatipset, så har vi alltså 10% överstreckning och värde att gå emot.

Kupongvärde på Europatipset

En kupong med en massa stora favoriter eller en med många felstreckade matcher? Letar man kupongvärde är det självklart att alternativ två lockar mest och då kanske man sla överväga att lägga något större system alternativt köpa andel. Är det för många klara favoriter är det stor risk att utdelningen blir minimal, vilket man måste överväga innan man väljer insats på omgången. Skulle det vara jackpott på rundan påverkas kupongens värde såklart och även det måste övervägas.

Europatipset system

Här nedanför samlar vi alla typer av Europatipset system.

M-system på Europatipset

Matematiskt system innebär att du kryssar i mer än ett tecken per rad, i form av halvgarderingar och helgarderingar där priset på kupongen ökar beroende på hur många garderingar du väljer. Radinsatsen här har även påverkar på utbetalningen av eventuell vinst – Ju fler rader som spelas desto mer betalas ut vid vinst.

R-system på Europatipset

Reducerat system innebär att du reducerar antalet rader på kupongen. R-system är billigare än M-system, och chanserna till vinst är mindre med detta system. Svenska spel räknar här ut automatiskt ett antal rader som blir till det reducerade systemet. Ett R-system erbjuder antingen 10, 11 eller 12 rätts garanti.

U-system på Europatipset

När du spelar R-system kan ett så kallat U-system användas, vilket betyder att om det finns ett tecken du tror mer så klickar du i U-tecknet för att ge det laget en större fördelning samt chans till vinst om den går in.

Externa systemspel på Europatipset

Det går bra att spela tillsammans externa systemspel men det är dock en begränsning på 2200 enkelrader/andelsspel. Svenska spel jobbar nu med en lösning för att det tekniskt ska kunna gå att lämna in större i framtiden. Begränsningen gäller endast enkelrader i Externa Systemspel i Spela tillsammans. För att bygga större matematiska reducerade system går det skicka in via fil.

Europatipset PIX!

PIX! Hjälper dig om du inte har tid eller är tillräckligt påläst till omgången det gäller. Svenska spels experter plus annan data ger dig färdigtippade rader där du själv väljer insatsen som passar dig.

Europatipset spelstopp

Söndagar klockan 15.00 är Europatipsets standard-spelstopp. I vecko-omgången kan det skilja sig väldigt mycket beroende på hur utbudet ser ut och skiftar. Något som är mer klart är att kupongen måste vara inlämnad senast en minut innan omgången startar.

Europatipsets lottade matcher

Det händer att matcher som finns på kupongen inte kan spelas av någon anledning. Detta innebär att matchen(erna) behöver lottas av Svenska spel och det presenteras så snabbt som möjligt efter spelstoppet. Europatipsets lottning skiljer sig från Stryktipsets då allt sker utan tidningstips och endast utgår från startoddsen som finns på matcherna. Beroende på hur oddsen ser ut fördelas 1X2 på siffrorna 1-16, där favoriten får flest siffror. Lottningen är godkänd av Spelinspektionen.

Europatipset – Spela Tillsammans

Svenska spel har tagit fram den smidiga lösningen ”Spela Tillsammans” där man enkelt kan köpa andelar hos olika ombud, vänner eller kanske familjemedlemmar som startat ett så kallat lag.

Du finner andelar i alla olika prisklasser och det enda som kräv för att köpa är att du har pengar på ditt spelkonto. Andelarna du köpt hittar du sedan och kan följa under ”Mina Spel”.

Starta ett lag i Europatipset Tillsammans

Du kan som kund hos Svenska spel starta ditt egna lag och bjuda in allt från familjemedlemmar till kollegor på jobbet. Ett väldigt roligt och smidigt sätt och tillsammans försöka få ihop en rad som ger 13 rätt och miljoner in på kontot!

Köpa andelar i Europatipset Tillsammans

Öppna upp en ny omgång i så god tid som möjligt så att dina medlemmar hinner köpa andelar. För att lägga spel krävs att minst två personer har köpt en andel. Hur många andelar det tillslut blir beror på hur många som köper och även vinsten fördelas ut automatiskt bland alla andelsköpare beroende på hur många man har.

Det finns även en smidig funktion där du automatiskt köper andelar när en ny omgång öppnas. Här väljer du själv för vilken summa  och det krävs att har pengar på kontot för att autoköpet ska gå igenom.

Radskiss inför ny omgång av Europatipset

Ett  bra verktyg under ”avancerade val” är radskiss, där du kan ge alla som vill vara med och spela en överblick hur raden kan komma att se ut.

Spelstopp för andelsköp

Så sent som fem minuter innan omgången av Europatipset drar igång har man möjlighet att köpa andelar till. Men för att det inte ska bli för stressigt och att man missar spelstopp rekommenderas att sätta lite extra tid emellan. Det här kan man själv välja som lagkapten under ”avancerade val”.

Avbryta/annullera spel på Europatipset

Det går att avbryta och även annullera spel om det redan skulle vara inlämnat. Lagkaptenen och admin är de som har befogenhet till att göra det, och då betalas pengarna tillbaka till samtliga medlemmar som köpt andelar till omgången.

Största vinsten på Europatipset

Hösten 2020 small det till i Stockholm när en man lyckades pricka 13 rätt och få in den största vinsten genom tiderna på Europatipset.

Med ett system för 5834 kronor blev vinsten drygt 5,7 miljoner kronor. Nedan följer mannens rad:

Rätta Europatipset

Rättningen av Europatipset sker automatiskt och efter alla matcher är färdigspelade räknas vinsterna ut och kommer sedan in på ditt spelkonto. Har du andelar i något lag sker även den uträkningen automatiskt. Vill du rätta kupongen manuellt finns en sjö fylld med sidor som erbjuder resultatservice, och gillar du riktigt old school finns även text-tv sidan 377.

Följ Europatipset live på Bet365

Världsledande Bet365 har en unik produkt som kan vara till väldigt bra användning för att följa Europatipsets gång. Deras liveprodukt är svårslagen både i utseende, smidighet och snabbhet. Här kan du få en riktigt bra överblick samtidigt en extra känsla när du följer matcherna live.

FAQ: Vanliga frågor och svar om Europatipset

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om Europatipset

Var spelar jag på Europatipset idag?

Europatipset spelas antingen på svenskaspel.se eller hos ett ombud nära dig.

Vad kostar Europatipset?

Du kan spela från en krona till 20 000 kr. Det finns system och andelar för allas plånböcker.

Hur mycket kan man vinna på Europatipset?

Vinsterna på Europatipset varierar men den hittills största ligger på runt 6 miljoner kronor.

Vem är bäst i Sverige på Europatipset?

Det finns många duktiga som säljer andelar till Europatipset men frågan på vem som är bäst är omöjligt att svara på.

Hur blir man bra på Europatipset?

Jämföra oddsen mot streckfördelning, följ lagens nyheter och laguttagningar, ha tålamod, satsar mer på omgångar med bra kupongvärde.

När är Europatipset?

Helgens omgång startar som oftast klockan 15.00. Vecko-omgången varierar starttiden beroende på hur utbudet ser ut för rådande vecka.

Var hittar jag liknande spel från Svenska Spel?

Du hittar allt om Oddset matchen, Oddset Powerplay och Oddset Bomben genom att klicka på länkarna

Hela Sveriges spelbolag

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Stryktipset och Topptipset
Bomben och Lången!
Svenska folkets spelbolag
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Villkor och krav:  Referera till Svenska Spel för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+

Spelbolag: Svenska Spel

Vad: Spela på 13 matcher, vinst på 10, 11, 12 och 13 rätt

Första omgången: 1993. Då under namnet "italienska stryktipset"

Vinstprocent tillbaka till spelare: 65% av omsättningen (Svenska spel avsätter 2% av detta till deras garantifond)

Högsta vinst: 5,7 miljoner kronor hösten 2020 (insats 5834 kr)

Feedback