Annons

Senegal - Fotbolls-VM 2022

Uppdaterad
peter.foitzik peter.foitzik
Eftersom att jag är född på 80-talet tillhör jag den senare delen av Tipsextra-generationen. Laget i mitt hjärta är Tottenham Hotspur där jag som liten blev fascinerad av Gary Lineker främst, men även Paul Gascoigne givetvis. Som Spurs-supporter har man vant sig med en hel del motgång genom åren, men lite hopp har man fått på senare tid, först med de fina åren när Gareth Bale storspelade sig igenom Premier League och senare när Harry Kane slog igenom på allvar. Höjdpunkten är Champions League-finalen mot Liverpool 2019. Har svårt att se något toppa det inom de närmsta åren.

Är ganska old school i mitt tippande då jag föredrar 1X2, men slår gärna till med ett Asian eller Över/Under för att hitta lite fördelaktigare odds.
Visa mer
Show less

Spelschema, Senegal

Hela spelschemat

VM 2022 är Senegals andra raka världsmästerskap och tränas gör man sedan 2015 av den gamle spelaren Aliou Cissé. På plan kretsar så klart det mesta kring storstjärnan Sadio Mané. Men bakom honom finns det ganska många spelare som tillhör stora klubbar, Mendy i Chelsea, Koulibaly är även han i Chelsea, Ballo-Touré i Milan, Gueye i Everton och Mendy i Leicester. Med en sån spelartrupp är Senegal nog inte nöjda med att åka ur i gruppspelet i år som man gjorde för fyra år sedan i Ryssland. I grupp A kommer de att ställas mot Nederländerna, Ecuador och Qatar.

Odds på Senegal 

Nedan ser du odds på Senegal i VM 2022, grupp A.

Odds: Senegal grupp A VM 2022 Högsta odds Spelbolag
Senegal: Att vinna grupp A 5,75
Senegal: Att sluta bland de två bästa grupp A 1,80

Senegals styrkor:

Cissé har lett laget i över sju år nu och han har gjort Senegal till ett stabilt landslag igen. Två raka VM är imponerande. Man har även en spelare av högsta världsklass i Mané vilket aldrig är en nackdel. Samtidigt finns även klassmittbacken Koulibaly i försvaret vilket gör att Senegal ser starka ut både defensivt och offensivt för att vara en relativt liten nation i VM historiskt sett.

Sadio Mané Senegal

Foto: KHALED DESOUKI / AFP

Svagheter hos Senegal:

Man är lite för beroende av att Mané ska leverera mål framåt. Utöver honom är det bara Sarr som har lyckats pricka in fler än tio mål under sin landslagskarriär. Många offensiva spelare spelar i ganska bra klubbar till vardags, så frågan är om det är ett taktiskt val att sätta Mané i så många lägen som möjligt eller inte?

Vägen till VM för Senegal:

Vägen till VM är lång genom det afrikanska VM-kvalet. Kvalet består av tre rundor och sen ett dubbelmöte där sammanlagt fem lag går till VM. Senegal vann det avgörande playoff-mötet mot Egypten på straffar. Där Salah brände sin straff i straffläggningen. Och givetvis slog hans dåvarande lagkamrat i Liverpool, Mané, in den avgörande straffen för Senegal. 

Fakta och historik om Senegal:

Senegal gör blott sitt tredje VM. Och deras största framgång var under sitt första VM 2022, där de slog regerande mästarna Frankrike i öppningsmatchen för att sedan slå ut Sverige i åttondelen efter mycket dramatik och Golden Goal-mål. Turkiet blev dock för svåra i kvartsfinalen. Flest landskamper har den gamle Sverigedödaren Henri Camara med 99 stycken. Bäste målskytt genom tiderna är Sadio Mané med sina 34 mål på 93 matcher.

Kommentarer

Feedback