Annons

Iran - Fotbolls-VM 2022

Uppdaterad
peter.foitzik peter.foitzik
Eftersom att jag är född på 80-talet tillhör jag den senare delen av Tipsextra-generationen. Laget i mitt hjärta är Tottenham Hotspur där jag som liten blev fascinerad av Gary Lineker främst, men även Paul Gascoigne givetvis. Som Spurs-supporter har man vant sig med en hel del motgång genom åren, men lite hopp har man fått på senare tid, först med de fina åren när Gareth Bale storspelade sig igenom Premier League och senare när Harry Kane slog igenom på allvar. Höjdpunkten är Champions League-finalen mot Liverpool 2019. Har svårt att se något toppa det inom de närmsta åren.

Är ganska old school i mitt tippande då jag föredrar 1X2, men slår gärna till med ett Asian eller Över/Under för att hitta lite fördelaktigare odds.
Visa mer
Show less

Spelschema, Iran

Hela spelschemat

Portugisen Queiroz är tillbaka som förbundskapten för Iran sedan september i år. Han ledde tidigare Iran till två VM 2014 och 2018. Irans trupp i VM 2022 kommer bestå av ungefär lika delar från den inhemska ligan och från spelare som spelar i diverse andra ligor. Noterbart är att VM:s kanske enda svensk kan komma att bli uttagen för landet, nämligen Saman Ghoddos som är född i Malmö, tidigare svensk U-21-landslagsman och 33 A-landskamper för Iran. Andra noterbara spelare är Azmoun från Leverkusen och Taremi från Porto. I gruppspelet kommer de att möta USA, England och Wales.

Odds på Iran

Se odds nedan på Iran i VM 2022, grupp B.

Odds: Iran grupp B VM 2022 Högsta odds Spelbolag
Iran: Att vinna grupp B 21,00
Iran: Att sluta bland de två bästa grupp B 5,00

Irans styrkor:

Irans anfallsuppsättning ser på pappret ut som deras bästa lagdel. Taremi gör det bra i Porto, Azmoun har 41 mål på 65 landskamper, Ansarifard har stor rutin med sina 94 landskamper och Jahanbakhsh har gjort 50 matcher i Premier League för Brighton. Även Gholizadeh gör det bra i Belgien för sitt Charleroi.

Spelare i iranska landslaget

Foto: KARIM JAAFAR / AFP

Irans svagheter:

Det är oroligt i Iran just nu utanför fotbollen och stora protester pågår i landet, det vore naivt att tro att detta inte kommer att påverka spelarnas uppladdning inför VM. Flera spelare har tvingats att radera inlägg på sociala medier där de tagit ställning för de som protesterar i hemlandet.

Vägen till VM för Iran:

Precis som det afrikanska VM-kvalet så består det asiatiska av flera rundor. Iran vann faktiskt gruppen i den tredje kvalrundan. Två poäng före tvåan Sydkorea med 25 poäng på tio matcher. Bäste målskytt för Iran under kvalet blev Sardar Azmoun med sina tio fullträffar.

Irans fakta och VM-historik:

Iran gör sitt sjätte VM och man har aldrig lyckats ta sig vidare från gruppspelet under en VM-turnering. Flest landskamper genom tiderna har Javad Nekounam med 151 kamper, han är även med som assisterande tränare under VM 2022. Flest landslagsmål har Irans kanske största fotbollsikon, Ali Daei med hela 109 mål på 149 landskamper.

Kommentarer

Feedback