Nu börjar det likna något. Det började sömnigt, men den andra VM-dagen avslutades på ett sätt som gör att man känner att jodå, nu är vi igång.

Jag brukar ha en tendens att tycka att det är mer tillfredsställande att skriva om det som är dåligt, det som inte håller, det som måste bli bättre, och sådant fanns det givetvis även under denna VM-dag. 

SVT:s studiosändningar, det är inte bra, det är det. Jag förstår inte ens riktigt vad tanken är. Vem ska säga något som jag bryr mig om? En person som syns i tv vartannat år, något man kan spåna kring, men det skiter vi i. Om man varit sådär riktigt vass kanske man synts mer. En som jag var övertygad om rykt i me too-härvan, men som tydligen klarade sig med en avstängning i kombination med att vara lite för ointressant och därmed kunna sticka huvudet i sanden medan medias fokus lades på andra, och så en som enbart pratar om dömeriet. Där får jag väl dock säga att jag tycker det finns ett värde, och det var ett guldkorn när Jonas Eriksson vågade säga att Spaniens första mål borde dömts bort efter Diego Costas karateslag på Pepe. Kanske att man i en så tydlig situation förväntar sig lite hårdare ordalag än "jag tycker det var frispark", men bra ändå att han vågar säga att hans kompisar gör fel. Det bådar gott, men i övrigt, men, jäklar vad dammigt och medelmåttigt det är i public service-varianten av mästerskapet såhär långt. 

På tal om det måste vi väl förresten nämna en sak till. David Fjäll, som kommenterade sista matchen, den bästa för dagen. Det är egentligen inte hans fel, men VM är världens största idrottsevenemang, är det då en bra idé att slänga in någon som knappt ägnat sig åt verksamheten i mixen? Nu sänder ju inte SVT så mycket fotboll, och jag antar att Fjäll är fast anställd som alla andra på SVT och därmed inte haft möjligheten att träna så mycket, men att kasta in en amatör, som inte kan jobbet särskilt bra, mitt i alla proffs där allt annat vad gäller sändning och spelare är absolut världsklass, det blir lite konstigt. Det går tydligen bra att låna in Glenn Strömberg till varje mästerskap. Då kanske man skulle titta lite på att även ta in en kommentator som faktiskt är professionell.

VAR, videotittandet, förresten. Det funkar ju inte. Det spelar ingen roll om det funkar fläckfritt resten av mästerskapet. Om det sitter människor och tittar på bilderna av Spaniens mål och säger att det var ett korrekt mål ska ska godkännas, då går det inte att lita på företeelsen. Då kommer man hela tiden sitta och vara osäker på när nästa idiotbeslut kommer, och därmed funkar de inte. Tyvärr. Jag förstår faktiskt inte hur svårt det ska kunna vara. Dumheter.

Har vi någon tid kvar till att prata om vilken fantastisk VM-dag det till slut blev?

Det tycker jag.

Uruguay-Egypten blev en liten besvikelse. På förhand kändes det som att Uruguays fantastiska anfallsarsenal skulle ånga på mot Egyptens välorganiserade försvar. Det blev mer av en ganska trött match där Uruguay var bättre, och kanske värda segern, men de imponerade inte, och Suarez, krutet i bössan var inte direkt torrt där. Oroväckande för uruguayanerna inför resten av turneringen, men en sjukt viktig seger så klart.

Marocko inledde i något slags furiöst tempo mot Iran och känslan var att siffrorna skulle kunna rinna iväg rejält. En av de roligare kvartarna hittills under mästerskapet, den första mellan Marocko och Iran. Lite otippat, den match som de flesta trodde skulle bli en av VM:s slöaste. Men Iran fick ordning på grejerna, tog över, och kanske till och med vann rättvist till slut. Marockos första kvart var matchens topp, men de sänkte sig kraftigt och IRan var jämnare. Slumpmål som avgjorde, kryss hade varit rättvist, och lite halvsömnigt blev det kanske till slut men första kvarten, grym. 

Så var det Spanien mot Ronaldo också. Var det bara jag som inför den sista frisparken satt och funderade över hur många procents chans det egentligen var att han skulle sätta den? Jag kom personligen fram till en så pass orimlig siffra i huvudet att jag inte ens vågar nämna den men kändes det inte? Kändes det inte att han skulle trycka dit den där? Intressanta sådana där situationer. Det är extremt svårt, så chansen är liten, men gör en spelare som Ronaldo en sådan där frispark helt perfekt, då finns det inget att göra. Då är det bara att hämta ut bollen ur påsen och skicka upp den mot mittlinjen. Muren hoppade så högt den kunde, De Gea stod och tittade mot bollen allt vad han kunde, men vad ska göra. Han hade behövt fjädrar för att kunna nå den bollen, hur nära mitten av målet han än stått. Ett fantastiskt idrottsögonblick. Det är väldigt svårt att gilla Ronaldo som person, men det är omöjligt att inte ha den största respekt för idrottsmän som presterar max exakt när det behövs och det kan man onekligen kalla det där målet, hans tredje i matchen.

 

Spanien var bättre, och imponerade, men det finns ett visst värde i att ha en spelare som Ronaldo, och totalt sett inte orättvist att det blev oavgjort, särskilt som Spanien egentligen bara gjorde två mål. Costas första mål skedde när spelet redan borde vara avblåst, om någon av domaren och videotittarna gjort det de ska.

Vi är igång, och vi har VM:s bästa dag framför oss. Fyra matcher på raken under lördagen. Lämna inte soffan.

Spelsugen? Bethard* har under VM jättehöga odds på alla matcher. 1250 kronor i bonus via oss på Betting just nu. Starta ditt konto här.