Det var en lite sömnig avslutning av gruppspelet igår. Japan stod och bollade gris och väntade på slutsignalen i sin match mot Polen, trots att de låg under. Senegal åkte ut på fler gula kort än Japan, och Colombia var väl dagens vinnare på något sätt, även om de inte på något sätt gjorde en jättebra match heller mot Senegal. Senegal oerhört orättvist behandlade för övrigt. Plandomaren gav dem en straff i första halvlek efter att en spelare blivit fullständigt kapad innanför straffområdet. Videodomarna tyckte annat, och efter att plandomaren tittat på videon var det plötsligt inte straff. Om Senegal fått straffen, och ett troligt mål, hade Colombia behövt göra två mål för att gå vidare, det tror jag knappast de hade klarat. Det ska inte få gå till på det där viset. På kvällen sen, något överraskande, Belgien vann matchen som ingen ville vinna mot England och belönades med att hamna på den bra mycket tuffare halvan av slutspelslottningen. Det såg ut som att vissa spelare i lagen fattade att det inte var så smart att vinna, vissa gjorde det inte. England lyckades bäst alltså, och hamnar på den enklare halvan. Aningen oväntat, det kändes minst sagt troligt att det skulle sluta 0-0 där, och att Belgien då skulle dra niten. Hur Tunisien-Panama slutade? Inte en aning. Det blir inget bra när spelprogrammet blir så att gruppens två överlägsna nationer möts i sista omgången. Då blir det liksom inte så spännande.

Nu slutspelsdags. Blåbär som Tyskland är utrensade och det är dags för oss stora pojkar att göra upp om det.

Vi tittar till oddsen. Har det hänt något särskilt under gruppspelet med dem?

Spanien har gått från att ligga precis bakom favoriterna i odds till att bli huvudfavorit, visserligen extremt tätt före Brasilien, men ändå, Spanien är favoriter nu. Känns rätt rimligt i min värld. De har erfarenheten, och det har synts att de har hittat något som fungerar. Det är inte så många som pratar om förbundskaptensbytet precis innan VM längre va? Spelade ju så klart ingen roll. Grunden var lagd, spelarna vet vad de ska göra, och de kommer bli livsfarliga.

Brasilien har imponerat i noll av tre matcher men ändå står de nu i lägre odds än de gjorde inför turneringen. Att Tyskland är borta spelar så klart in kraftigt där.

Belgien har avancerat från att ha legat bakom de fyra favoriterna till att vara en av dem. Och det är förstås helt i sin ordning. Svagt motstånd, men de har sett ruskigt bra ut. Nu hamnade de tyvärr för deras del på den tuffa halvan av lottningen, så om det är så mycket värde i oddset, tveksamt, men det blir en jäkla kamp i kvarten där, Brasilien-Belgien. 

Frankrike kämpade inte överhuvudtaget mot Danmark men jag tycker de sett helt okej ut i sina tidigare matcher. Gått upp lite i odds sen VM började. Känns lite tveksamt i min mening även om det ska sägas att de nu har en mardrömsväg fram mot finalen.

England får nu en mysig väg framåt och är klar favorit till att nå semifinal. Colombia är knappast någon enkel match i åttondelen men Colombia har varit en klar besvikelse hittills och antagligen deras stora stjärna James borta. Sen Sverige eller Schweiz i kvarten, England kommer vara favorit där också. Antagligen inte riktigt tillräckligt bra när de ställs mot de absolut bästa, men de är i ett läge där de bara behöver vinna två matcher där de inte är favoriter för att vinna VM, England. Det är inget dumt läge det.

Kroatien har sett ramstarka ut, och är på rätt halva av lottningen. Först Danmark, bra lottning. Sen Spanien, det är där det avgörs lite grann men därefter England som tuffast möjliga motstånd i en semifinal. Som kroaterna spelat måste de ses som en klar finalkandidat just nu.

Argentina var direkt dåliga i gruppspelet och fick den lottning de förtjänade. Frankrike-Uruguay/Portugal-Brasilien/Belgien. Det där kommer de inte klara. Inte med det spel de haft hittills.

Colombia har inte imponerat, men har absolut chansen. En liten miniskräll mot England och vägen mot åtminstone semi är plötsligt vidöppen.Tillräckligt bra för att vinna hela skiten? Knappast, särskilt som att deras stjärnor framåt inte verkar vara i form riktigt.

Vi går över till den andra halvan när det gäller vilka länder som är betrodda och jag tycker nog inte att Portugal ska finnas där. De ska vara lite högre upp, även om de nu fått en tuff slutspelslottning. De är svårslagna, de har Ronaldo i målform, och man går absolut inte säker mot dem.

Bland de som har en någorlunda realistisk chans att vinna får väl också Uruguay nämnas, även om det känns högst otroligt. De har inte sett jättebra ut.

De sista sex länderna, där vi finns med, får sorteras in som icke möjliga vinnare. Ingenting är omöjligt och så vidare men nja, det händer inte.

Spelsugen? Sätt en slant på något av oddsen ovan. Just nu med 1250 kronors bonus på Bethard.