Det var en svettig VM-lördag det där. Tog ni er igenom hela dagen? Jag gjorde det nästan. Jag hade en paus 10 minuter in i Danmark-Peru, och jag började slumra i slutet när Koratien avgjort mot Nigeria, men jag fick ihop nästan 350 minuters VM-fotboll, och överlag, var det inte riktigt härliga matcher ändå? Jag tycker det.

Först ut var Frankrike som krampade rejält mot Australien. Jag skulle inte påstå att Australien prestera något fantastiskt. Det var Frankrike som hade stora problem där. Och problemet var väl som alltid Pogba. Jag har lite svårt att förstå det där. Var är det egentligen han är den där spelaren som anses vara en av världens absolut bästa? Jag ser i princip alla Manchester Uniteds matcher och jag ser så klart också alla Frankrikes matcher i mästerskapen, plus en del kvalmatcher. Så med denna bank i huvudet, denna mängd matcher att bedöma honom utifrån, den där frågan, var är det egentligen han är en av världens bästa spelare? Jag hittar verkligen inget svar på den. Det kanske är på träning, vad vet jag. Det måste bottna i det där aningen överraskande genombrottet där han blev en av Juventus bästa spelare för några år sen, efter det att Manchester United inte trott på honom och därför släppt honom. Han klev så upp som en bra spelare i ett av världens bästa lag. Det är han fortfarande. Han är en av de bästa spelarna i United, och han är en av de bästa spelarna i Frankrike, men när alla betraktar honom som någon slags stjärna som ska vinna VM åt sitt lag, eller vinna Premier League åt sin klubb, då förstår jag verkligen inte hur man tänker. Nu avgjorde han matchen mot Australien, men om man inte ägnat hela matchen åt att stå och trampa på bollen hade fransmännen antagligen vunnit klart enklare. Jag förstår honom helt enkelt inte. Jag förstår inte vad det är som han är så fantastiskt bra på, om det nu inte är en väldigt viktig egenskap att jogga omkring runt mittcirkeln och slå kortare passningar som inte ger så mycket. I så fall är han i absolut världstopp. Annars kanske inte. Svag match av Frankrike, men mycket bra att ändå vinna när man gör en så pass svag match. Säger en del om att Australien inte är särskilt bra, men kanske också en del om att det finns potential i Frankrike.

Sen fick vi gå vidare med Argentina-Island, och vilken härlig match. Island är på något sätt det Sverige var för några år sen, och det känns så otroligt sympatiskt att titta på. Man blir glad, och man riktigt ser framför sig hur Lasse Lagerbäck sitter där hemma i soffan och nickar hummande över det han ser. Det var verkligen en fullständig mur som argentinarna ställdes mot. De hanterade den väldigt dåligt ska sägas. När man packar in precis allt man har i mitten, som Island gjorde under stora delar av matchen, så kanske det inte är särskilt smart att hela tiden stånga huvudet rakt in i denna mur. Förklaringen stavas så klart Messi. Det är märkligt ändå, hur stor han än må vara som spelare, att man aldrig går ifrån idén om att han ska tråckla sig igenom därinne. Det blev bara värre och värre ju längre matchen led, och man måste kanske kritisera just Messi för att han var med på noterna. Han hade kunnat styra om spelet till att bli lite mer varierat men han valde att hela tiden försöka göra allt själv, särskilt efter sin straffmiss i mitten av andra halvlek och nej, rätt korkad insats av Argentina. Men en fantastisk insats av Island som absolut kunde ha gjort fler mål. Sylvassa i omställningarna matchen igenom och med tanke på deras överlägsenhet i luften hade de absolut kunnat få utdelning på någon fast situation. 

Danmark imponerade mot Peru, åtminstone så länge de inte ledde. Kanske en liten miss av Peru att inleda matchen så pass defensivt. När de efter Danmarks ledningsmål släppte lite på tyglarna var de plötsligt hur farliga som helst framåt och imponerade med ett fint passningsspel. Svårt att säga om det var Danmark som blev lite passiva och ville bevaka sin ledning lite väl mycket eller om det var Peru som helt enkelt hade ett så fint spel, som de valde själva att inte använda sig av i början av matchen. Straffmiss även här. Messis straff var ingen höjdare, men kunde tveklöst ha gått in. Det var en fin räddning av målvakten där. Perus straff var just en jäkla höjdare, bokstavligt talat. Om man använder sig av sin fot som en sandwedge och sopar till på det där sättet, då får man ju faktiskt slå fast att det är helt omöjligt att det blir mål. Man får inte slå en straff på det sätt som Peruspelaren gjorde. Det där håller bara inte. Danmark såg bra ut, men lite frågetecken kring varför Peru fick ett så kraftigt tryck som de fick sista halvtimmen.

Avslutningen sen mellan Kroatien och Nigeria och det är tydligt att de västafrikanska lagen har det väldigt tufft i VM-sammanhang. Nigeria går hur bra som helst i sin egen världsdel, men när de möter starka och välorganiserade länder från andra världsdelar håller de helt enkelt inte. En seger på 13 VM-matcher eller något åt det håller för Nigeria, det är trötta siffror det. Inte mycket att skämmas över. Kroatien är ett lag på övre halvan i VM den här gången, och nämns till och med som ett lag som om allt klaffar kan vinna så att Nigeria skulle vinna, det hade varit en stor skräll, men Kroatien gjorde egentligen ingen särskilt bra match. Trots det var inte Nigeria ens i närheten och det är inget som skrämmer direkt.

Det var det om den fantastiska VM-lördagen. Den enda dagen under mästerskapet som vi bjöds fyra matcher efter varandra faktiskt. Men kanske bra det. Var ett jäkla kraftprov att hålla sig alert genom hela dagen där i soffan.