Annons

Turkiets landslag inför EM 2021

Spelschema, Turkiet

Tisdag 18 juni 2024

18:00 Turkiet - Winner Playoff C


Lördag 22 juni 2024

18:00 Turkiet - Portugal


Onsdag 26 juni 2024

21:00 Tjeckien - Turkiet


Hela spelschemat

Turkiet är en historiskt stolt och stor fotbollsnation. Där intresset bland befolkningen är enormt, både för den inhemska ligan och landslaget. Om det rådande världsläget hinner ändras innan EM och vi får fullsatta arenor kan vi vara säkra på att en stor del av den turkiska befolkningen kommer att vara på plats där landslaget spelar.

Läs våra bästa speltips på EM

Tabell Grupp A Fotbolls-EM

Lag SM V O F MS P
Italien 3 3 0 0 +7 9
Wales 3 1 1 1 +1 4
Schweiz 3 1 1 1 -1 4
Turkiet 3 0 0 3 -7 0

Hur långt gick Turkiet i Fotbolls-EM?

Turkiet hamnade sist i Grupp A under Fotbolls-EM 2020. Enligt odds på EM antogs det att Turkiet skulle ta en tredjeplats. Turkiet floppade helt under detta EM och tog inte ett enda poäng. Laget gjorde ett mål och släppte in åtta mål. Totalt fiasko.

Turkiet matcher i Fotbolls-EM

Nedan hittar du länkar till alla Turkiet matcher under Fotbolls-EM 2020.

Gruppspel: Omgång 1

Gruppspel: Omgång 2

Gruppspel: Omgång 3

Turkiets styrkor

  • Starka defensivt med flera stora namn
  • Viktigt med vinnare som Burak Yilmaz då han sensationellt vann Ligue 1 med Lille

Turkiet förlitar sig på sin starka defensiv. I kvalet till EM släppte de endast in tre mål, vilket tillsammans med Belgien är det minsta antal insläppta mål av någon nation under kvalet. Försvarspelarna som ska hålla nere Turkiets siffror i EM är Leicester Citys Çağlar Söyüncü, Juventus-spelaren, Merih Demiral och Zeki Çelik som spelar i franska Lille. Utöver dessa stjärnor kommer försvaret utgöras av Ozan Kabak, Caner Erkin och Hasan Ali Kaldirim. Även offensivt har de några tunga namn som Cenk Tosun, Cengiz Ünder, Hakan Çalhanoğlu och Yusuf Yazici.

Turkiet Fotbolls-EM

Källa: DAN MULLAN / POOL / AFP

Turkiets svagheter

  • Nationen var en besvikelse i Nations League
  • Spelade 3-3 hemma mot Lettland i kvalet till VM 2022

Turkiets insats i Nations League var inte i bästa laget. Här släppte de in betydligt fler mål jämfört med kvalet till EM, på 6 spelade matcher blev det hela 8 insläppta och slutade med det sist i sin grupp. Förhoppningsvis har de hittat en lösning på problemet, så att det inte upprepas under sommarens EM.

Vägen till EM

Turkiet spelade i EM-kvalgrupp H. De slutade tvåa bakom gruppvinnarna Frankrike med bara två poäng mindre. I de två gruppspelsmatcherna nationerna möttes i var det Turkiet som var bättre då de vann med 2-0 på hemmaplan och spelade oavgjort på Stade de France i Paris, 1-1.

Landslagets bästa målskytt i kvalet var Cenk Tosun med sina fem gjorda mål. Fyra av dessa gjorde han i mötet mot Moldavien. Hans femte var matchavgörande och kom i mötet mot Albanien då han gjorde mål i matchminut 90.

Flest assist i EM-kvalet gjorde Zlatans lagkamrat i Milan, Hakan Çalhanoğlu. Han stod för tre framspelningar.

Läs mer om Turkiets landslag på deras officiella hemsida: www.tff.org

Turkiets EM-historik

Bästa prestationen under ett EM-slutspel som Turkiet stått för är i EM 2008, när de gick hela vägen till semifinal och slutade på tredjeplats tillsammans med Ryssland. Även i VM-sammanhang är en tredjeplats det bästa nationen åstadkommit. Det var i Sydkorea-VM 2002 när de besegrade värdnationen i bronsmatchen med 3-2.

Turkiet deltog i EM 2016, men det blev ett tidigt uttåg från turneringen. I gruppsspelet vann de bara en match och förlorade två. Det var dock ingen lätt grupp då övriga nationer var Spanien, Kroatien och Tjeckien. De förlorade mot de två förstnämnda och vann mot Tjeckien i en match med 2-0 som var utan betydelse eftersom att båda nationerna redan var utslagna innan den startade.

Turkiets öppningsmatch i EM 2021 blir mot Italien på Stadio Olimpico i Rom.

Spelschema, Turkiet

Tisdag 18 juni 2024

18:00 Turkiet - Winner Playoff C


Lördag 22 juni 2024

18:00 Turkiet - Portugal


Onsdag 26 juni 2024

21:00 Tjeckien - Turkiet


Spelschema, Odds och speltips EM

Kommentarer

Feedback