Annons

Fotbolls EM - Grupp B: Odds, Speltips & Fakta

EM 2021 har många jämna grupper och grupp B är en av dessa. Världsnationen och VM-bronsmedaljören Belgien är klar favorit och förväntas vinna gruppen ganska komfortabelt. Däremot är det mer ovisst om andraplatsen där Danmark, Ryssland och Finland ska kämpa om att sa sig vidare till slutspel. Danmark har en fördel eftersom de spelar samtliga matcher hemma på Parken i Köpenhamn. Detsamma gäller Ryssland som har två matcher i St Petersburg. Tar hemmaplansfördelen Ryssland eller Danmark vidare bakom Belgien eller blir det Finland som överraskar i sitt första stora mästerskap?

Läs våra bästa speltips på EM

Tabell Grupp B Fotbolls-EM

Lag SM V O F MS P
Belgien 3 3 0 0 +5 9
Danmark 3 1 0 2 +1 4
Finland 3 1 0 2 -2 3
Ryssland 3 1 0 2 -3 3

Matcherna som spelades i Grupp B

Nedan hittar du länkar till alla matcher som spelades i Grupp B under Fotbolls-EM 2020.

Omgång 1

Omgång 2

Omgång 3


 

Analys av Grupp B

Det är en väldigt intressant grupp och definitivt en av de jämnaste. Att få följa Finland i ett mästerskap ska bli oerhört kul och det gäller bara att hoppas att de finska fansen får lov att åka till Köpenhamn och St Petersburg, två städer som ligger väldigt nära Finland. För räkna med en finsk invasion i så fall när landet gör sitt första stora mästerskap.

Däremot är det inga förväntningar på att Finland ska ta sig vidare. Laget har visserligen ett starkt kollektiv och en viss anfallare i Teemu Pukki men frågan är om det räcker till för att ta poäng i denna tuffa grupp? Det är tre bra lag som är rankade högre än Finland allihopa.

Belgien är på förhand den stora favoriten och även om såväl Danmark som Ryssland har hemmaplan i detta EM borde Belgien klara av att kamma hem gruppsegern. Belgarna inleder borta mot Ryssland innan de spelar borta mot Danmark samtidigt som de avslutar i St Petersburg mot Finland. Det är ingen optimal lottning då laget först ska spela i Ryssland, sedan i Danmark och sedan i Ryssland igen.

Danmark har fördelen att ha alla tre matcher på hemmaplan och blir farliga. Den avslutande matchen mot Ryssland blir nyckeln då vi förväntar oss att Danmark besegrar Finland i premiären hemma på Parken. Spelschemat och hemmaplansfördel talar för Danmark men vi tror ändå att Belgien är den starkaste nationen i grupp B.

Genomgång av landslagen i Grupp B

Nedan går vi igenom landslagen som spelar i Grupp B under Fotbolls-EM 2021.

Belgien

Belgien har en hel del världsstjärnor och är definitivt ett av de mest stjärntäta landslagen i detta mästerskap. Eller vad sägs om Real Madrids Eden Hazard och Thibaut Courtois, Manchester Citys Kevin De Bruyne, Inters Romelu Lukaku, Napolis Dries Mertens och Tottenhams Toby Alderweireld. Vid VM 2018 räckte det till brons i och en semifinal är långt ifrån någon omöjlighet i detta EM-slutspel.

Belgien Fotbolls-EM 2021 - Grupp A

Källa: ANTON VAGANOV / POOL / AFP

Danmark

Danmark har också många intressanta spelare där Yussuf Poulsen gjort det väldigt bra i RB Leipzig. Lägg till spelare som Thomas Delaney i Borussia Dortmund, Andreas Christensen i Chelsea, Simon Kjær från Milan och Pierre-Emie Højbjerg i Tottenham. Då har vi inte ens nämnt den största stjärnan Christian Eriksen som dock sliter en del i Inter. Ska det bli ett bra mästerskap för danskarna behöver Eriksen prestera på topp.

Danmark Fotbolls-EM 2021 - Grupp A

Källa: WOLFGANG RATTAY / POOL / AFP

Ryssland

På pappret är detta inte det starkaste Ryssland vi sett men samtidigt kommer en yngre generation underifrån med talangfulla spelare. Ryssland har väldigt få utlandsproffs utan de flesta spelarna tillhör den inhemska ligan. Undantag är Valencias Denis Cheryshev och Aleksei Miranchuk från Atalanta. Den sistnämnde är kanske Rysslands hopp om en bra turnering.

Ryssland Fotbolls-EM 2021 - Grupp B

Källa: ANTON VAGANOV / POOL / AFP

Finland

Finland gör sitt första stora mästerskap någonsin och det är laget före jaget som gjort det. Lagets stora stjärna är Teemu Pukki i Norwich som också är landets bästa målskytt. Håll ett öga på Joel Pohjanpalo från Union Berlin som tillsammans med Pukki bildar ett intressant anfallspar. Hur långt det räcker återstår att se.  

Finland Fotbolls-EM 2021 - Grupp B

Källa: WOLFGANG RATTAY / POOL / AFP

Om Saint Petersburg Stadium

 • Byggd: 2007
 • Antal åskådare: 61 000
 • Plats: Saint Petersburg, Ryssland

Matcher som avgörs på Saint Petersburg Stadium

 • Lördag 12 juni 21:00 Belgien vs Ryssland 
 • Onsdag 16 juni 15:00 Finland vs Ryssland
 • Måndag 21 juni 21:00 Finland vs Belgien
 • Fredag 2 juli - Kvartsfinal 1: Vinnare 6 och Vinnare 5

Om Parken

 • Byggd: 1992
 • Antal åskådare: 38 000
 • Plats: Köpenhamn, Danmark

Matcher som avgörs på Parken

 • Lördag 12 juni 18:00 Danmark vs Finland (Köpenhamn)
 • Torsdag 17 juni 18:00 Danmark vs Belgien (Köpenhamn) 
 • Måndag 21 juni 21:00 Ryssland vs Danmark (Köpenhamn)
 • Måndag 28 juni Åttondelsfinal: 2D vs 2E

Kommentarer

Feedback