Annons

Odds EM 2024 - Turkiet - Startelva & Taktik

Uppdaterad
Michael.Pettersson Michael.Pettersson
Med en lång bakgrund i sport- och bettingbranchen har jag med glädje hamnat hos Betting.se för att fortsätta leverera vinnande speltips och andra intressanta texter för odds och spel. Fotboll är den sport som ligger hjärtat närmast men jag har även en framgångsrik period som oddssättare på svensk hockey, hos ett av Sveriges största spelbolag.
Visa mer
Show less
Football pitch
4-2-3-1
Turkiet
Turkiet
6
O. Kökcü
4
S. Akaydin
14
A. Bardakci
10
H. Çalhanoğlu
22
K. Ayhan
21
B. A. Yılmaz
1
M. Günok
20
F. Kadioglu
19
K. Yildiz
18
M. Müldür
8
A. Güler
23
U. Çakır
9
C. Tosun
2
M. Z. Çelik
3
M. Demiral
5
O. Yokuşlu
7
K. Akturkoglu
25
Y. Akgün
11
Y. Yazici
13
A. Kaplan
15
S. Özcan
16
I. Yüksek
24
S. Kilicsoy
26
B. Yildirim
12
A. Bayındır

Taktik

Turkiet har gått på det populära italienska spåret när man i september 2023 anställde den nya förbundskaptenen Vincenzo Montella. Han tillbringade sin spelarkarriär i bland annat Roma, Sampdoria och Fulham. 

Montella säkrade EM-biljetten tillsammans med det turkiska laget och gjorde det med en 4-2-3-1-uppställning. Ett ungt och talangfullt lag ska nu försöka nå samma höjder som i ett par andra mästerskap genom åren, med bland annat ett VM-brons och en semifinal i EM som resultat.

Straffskytt

Det turkiska landslaget har hittat sin naturliga straffskytt i spelgeniet Hakan Calhanoglu, en spelare som är väldigt avgörande för lagets framgångar tidigare. Som en av lagets mer meriterade spelare kommer han att få en stor roll under EM i Tyskland. 

Calhanoglu är även den som slår straffsparkarna när tillfälle ges. Under karriären har sex straffar gått i mål i landslaget medan en, i kvalet till EM 2024, missades. På senare år har Calhanoglu även blivit straffskytt i klubblaget Inter och har väldigt fin statistik i sammanhanget. 

Frisparkar

Det kommer knappast som en överraskning att Hakan Calhanoglu även ansvarar för andra typer av fasta situationer som kan uppstå under en match. 30-åringen är en oerhört skicklig frisparksskytt och slår även hörnor med grym precision.

Mittfältarens kvaliteter är till den grad att motståndarna bör vara extra noggranna med att inte ge bort några onödiga frisparkar när Calhanoglu är på planen, vilket han tenderar att nästan alltid vara när han spelar för Turkiet. 

Profiler

Medan Hakan Calhanoglu är den kanske största profilen i det turkiska landslaget finns det även tre andra spelare som tränare Montella vill ha i form under EM och som förväntas ta lite extra ansvar. 

Orkun Kökcu

När Turkiet inledde kvalet till EM 2024 var Orkun Kökcu en given startspelare och levererade flera poäng för att ge laget en bra start. Han fick avstå från spel på grund av skada under avslutningen men lär vara tillbaka i startelvan när mästerskapet inleds.

Kökcu är en hårt jobbande mittfältare som har en del offensiva kvaliteter. Det har han visat både i Turkiet men också i klubblaget Benfica som han har tillhört sedan övergången från Feyenoord sommaren 2023. 

Enes Ünal 

Anfallaren Enes Ünal har varit runt i ett par spanska klubbar genom åren och har även tillhört Manchester City under ett par år i mitten av 2010-talet. Han lånades under våren ut av Getafe till Bournemouth i Premier League.

Ünal debuterade i det turkiska landslaget 2015 och har gjort över 30 landskamper. Däremot höll en allvarligare skada honom borta från spel under större delen av EM-kvalet. Ünal är ett bra sparkapital för Montella under EM. 

Salih Özcan 

Den defensiva mittfältaren Salih Özcan är tryggheten själv och en viktig spelare i ett annat offensivt skickligt Turkiet. Med sitt lugn och sin förmåga att stänga ytor på mittfältet ger han lagkamraterna möjlighet att gå framåt i banan.

Özcan tillbringade sina ungdomsår i Tysklands ungdomslandslag. Han har representerat idel tyska klubbar och 2022 gjorde han den stora flytten från FC Köln, där han fostrades, till Borussia Dortmund.

Framtida stjärnor

Att framtiden för turkisk fotboll är oerhört ljus är långt ifrån en överdrift. Man har flera lovande spelare, till och med tonåringar, som redan nu har storklubbarnas ögon på sig. Vissa befinner sig i en storklubb redan nu. 

Kenan Yildiz

Anfallaren Kenan Yildiz har tagit vägen genom Bayern Münchens välrenommerade akademi, vidare till Juventus dito och sedan hösten 2023 tillhör han italienarnas seniorlag. Det är ett framtidslöfte av den större sorten.

Utöver många framträdanden på kort tid för Juventus fick Yildiz chansen av Montella i EM-kvalet med flera fina insatser som resultat. Han gjorde sitt första landslagsmål i en 3-2-seger mot Tyskland i en träningslandskamp i november 2023. 

Arda Güler

Om man är 19 år gammal och har fått chansen i Real Madrid behöver man egentligen inte säga så mycket mer. Den offensiva mittfältaren Arda Güler spås en lysande framtid och fick likt Yildiz chansen i det turkiska landslaget under hösten.

Arda Güler inledde sin karriär i Fenerbahce och tog klivet till Real Madrid under sommaren 2023. Där får han utvecklas dagligen med några av världens bästa spelare och kommer bara att få mer och mer speltid ju längre tiden går. En joker för Turkiet i EM, helt klart! 

Can Uzun

En annan mittfältare, Can Uzun, fick debutera för Turkiet i träningslandskampen mot Ungern i mars 2023. Det kan vara lite för tidigt för honom att komma med i truppen till EM 2024 men han är onekligen med i Vincenzo Montellas tankar som någon av truppens sista namn.

Uzun har tagit vägen genom FC Nurnbergs akademi och spelar idag i klubbens seniorlag. Där är han ordinarie och har öst in mål i den tyska andradivisionen. Han är inte långt ifrån varken en större klubb i Europa eller mer speltid i landslaget. 

Kommentarer

Feedback