Annons

Georgien - Fotbolls-EM 2024

Uppdaterad
peter.foitzik peter.foitzik
Eftersom att jag är född på 80-talet tillhör jag den senare delen av Tipsextra-generationen. Laget i mitt hjärta är Tottenham Hotspur där jag som liten blev fascinerad av Gary Lineker främst, men även Paul Gascoigne givetvis. Som Spurs-supporter har man vant sig med en hel del motgång genom åren, men lite hopp har man fått på senare tid, först med de fina åren när Gareth Bale storspelade sig igenom Premier League och senare när Harry Kane slog igenom på allvar. Höjdpunkten är Champions League-finalen mot Liverpool 2019. Har svårt att se något toppa det inom de närmsta åren.

Är ganska old school i mitt tippande då jag föredrar 1X2, men slår gärna till med ett Asian eller Över/Under för att hitta lite fördelaktigare odds.
Visa mer
Show less

Spelschema, Georgien

Tisdag 18 juni 2024

18:00 Turkiet - Georgien


Lördag 22 juni 2024

15:00 Georgien - Tjeckien


Onsdag 26 juni 2024

21:00 Georgien - Portugal


Hela spelschemat

Det krävdes 120 minuters fotboll och en straffläggning för att Georgien skulle ta sig till ett historiskt första EM-slutspel där odds EM 2024 kommer höja spänningen. Play off-finalen mellan Georgien och Grekland bjöd kanske inte på någon storartad fotboll. Men intensiteten, nerverna och spänningen fanns sannerligen där. Georgien har aldrig tidigare deltagit i ett stort mästerskap och när Kvekveskiri slog in den avgörande straffen var glädjen total. Känslan är att oavsett hur det går för Georgien i sommar är nationen redan en stor vinnare. Men hursomhelst ska georgierna ta sig an Portugal, Tjeckien samt Turkiet i grupp F och deras chanser till avancemang får ses som små på förhand. Förutom storstjärnan Khvicha Kvaratskhelia består truppen mestadels av spelare som tillhör lite mindre klubbar runtom i Europa och om Georgien vill ta sig vidare från gruppen är det kollektivet snarare än individuell kvalitet som kommer vara nyckeln till framgång.

Georgien: Odds Fotbolls-EM 2024

I tabellen nedan går vi igenom Odds EM 2024 på Georgien.

Odds på Georgien Fotbolls-EM 2024 Högsta odds Spelbolag
Georgien: Vinnare grupp F 16,00
Georgien: Vinnare Fotbolls-EM 2024 500,00

Georgiens gruppspelsmatcher i Fotbolls-EM 2024

Nedan ser du Georgiens alla gruppspelsmatcher i Fotbolls-EM 2024.

Gruppspel: Omgång 1

Gruppspel: Omgång 2

Gruppspel: Omgång 3

Georgiens Grupp - Fotbolls-EM 2024

Nedan ser du Georgiens grupp Fotbolls-EM 2024.

Georgiens Styrkor

  • Sammansvetsat kollektiv
  • Khvicha Kvaratskhelia

För ett par år sedan ansågs Georgien vara en så kallad ”blåbärsnation”, men under de senaste åren har landets fotbollsutveckling pekat spikrakt uppåt och idag är det georgiska landslaget mer konkurrenskraftigt än någonsin. Allt är dock relativt och mot de allra största nationerna är Georgien fortfarande hästlängder bakom. Mot lite sämre nationer har man visat att man är ett spelskickligt landslag som är trygga med att hålla i bollen och föra spelet. Men i sommarens mästerskap där mer eller mindre alla nationer är bättre och mer erfarna kommer defensiven och det kollektiva jobbet vara otroligt viktigt. Om Georgien lyckas vinna någon match i sommarens mästerskap kommer hårt jobb och det defensiva spelet vara deras främsta vapen. I Grupp F ställs man mot Portugal, Tjeckien och Turkiet.

Georgiens Svagheter

  • Ingen erfarenhet från stora mästerskap
  • Brist på världsstjärnor

Som tidigare nämnt har Georgien aldrig spelat ett stort mästerskap innan och bristen på erfarenhet av dessa sammanhang kommer såklart vara en faktor som talar emot Kvaratskhelia och company. Även truppen i sig är ett stort frågetecken då majoriteten av spelarna tillhör mindre klubbar. Det kryllar inte av världsklasspelare i det georgiska landslaget om vi säger så. Samtidigt saknas bredden i detta landslag och skulle exempelvis Kvaratskhelia eller någon annan tongivande spelare bli skadad finns det ingen som kan komma in och bidra lika mycket. Bristen på både erfarenhet och kvalitet i allmänhet kommer nog visa sig vara allt för stor när Georgien ska ta sig an alla större nationer i sommar.

Georgiens väg till EM 2024

Georgiens väg till EM skulle komma att bli både längre och mer nervkittlande än konkurrenternas. Man tog sig alltså till EM genom att vinna play off-matcherna mot först Luxemburg och sedan Grekland i finalen. Mot Luxemburg var man favoriter och vann med 2-0 utan några större bekymmer. I finalen mot Grekland blev det desto svettigare då grekerna skapade fler målchanser och var bättre rent spelmässigt. I den här matchen visade dock Georgien prov på sin fina arbetsmoral och att man är ett defensivt skickligt lag. För att summera georgiernas väg till EM kan vi säga att den var lång, spännande och långt ifrån självklar.

Se mer om det georgiska landslaget på deras officiella hemsida: https://www.gff.ge/en

Georgiens EM-historik

Georgien är en oerfaren fotbollsnation som aldrig tidigare har deltagit i ett stort mästerskap. Laget nådde sin bästa FIFA placering 1998 då man låg 42:a. I dagsläget är landet rankade 77:a på FIFA-rankningen. Nationen spelade sin första landskamp så sent som 1990 då man mötte Litauen i en match som slutade 2-2. Lagets främsta målskytt genom tiderna är Sjota Arveladze med sina 26 mål och de spelare som har gjort flest landskamper är Levan Kobiasjvili samt Guram Kasjia med 100 matcher vardera.

FAQ Georgien EM 2024

Få svar på frågor om Georgien i EM 2024 nedan.

Hur gick det för Georgien i EM 2021?

Georgien deltog inte i EM 2021.

Spelschema, Georgien

Tisdag 18 juni 2024

18:00 Turkiet - Georgien


Lördag 22 juni 2024

15:00 Georgien - Tjeckien


Onsdag 26 juni 2024

21:00 Georgien - Portugal


Spelschema, Odds EM 2024

Kommentarer

Feedback