Annons

Slovakiens landslag inför EM 2021

Spelschema, Slovakien

Hela spelschemat

Den unga nationen Slovakien som blev självständigt 1993 gör i sommar sitt andra EM. Landet har sedan tidigare ett guld i EM, vilket de tog 1976 men då tillhörde de Tjeckoslovakien.  

Landslagets tränare Štefan Tarkovič ska leda laget i sommarens EM-slutspel, men det var inte han som var Slovakiens tränare under kvalet. Det var Pavel Hapal, som fick gå från jobbet efter 3-2 förlusten hemma i Nations League i oktober 2021 mot Israel.

Läs våra bästa speltips på EM

Tabell Grupp E - Fotbolls-EM 2021

Lag SM V O F MS P
Sverige 3 2 1 0 +2 7
Spanien 3 1 2 0 +5 5
Slovakien 3 1 0 2 -5 3
Polen 3 0 1 2 -2 1

Hur långt gick Slovakien i Fotbolls-EM?

Slovkaien hamnade oväntat på plats tre i Grupp E under Fotbolls-EM 2020. Enligt odds på EM antogs det att Slovakien skulle hamna sist i gruppen. De lyckades vinna över Polen vilket gjorde att de plockade med sig tre poäng.

Slovakiens matcher i Fotbolls-EM

Nedan hittar du länkar till alla Slovakiens matcher under Fotbolls-EM 2020.

Gruppspel: Omgång 1

Gruppspel: Omgång 2

Gruppspel: Omgång 3

Slovakiens styrkor 

  • Mittbacken Milan Škriniar är en spelare i världsklass
  • Kan överraska p.g.a underskattning

Landets största spelare och kanske kändaste ansikte även utanför fotbollen är Marek Hamšík. Han är främst känd på den världsliga fotbollscenen för sina magiska år i Napoli. Den driftige playmakern/attackerande mittfältaren som ska spela sig i form inför EM i IFK Göteborg. Två andra profiler i det slovakiska landslaget är anfallaren Juraj Kucka som spelar i italienska klubben Parma och Inter-backen Milan Škriniar. Det är på dessa tre spelare mer eller mindre allt hänger om de ska ta sig långt i turneringen. 

Slovakien Fotbolls-EM - Grupp E

Källa: ANTON VAGANOV / POOL / AFP

Slovakiens svagheter 

  • Efter att vi sett Marek Hamšík i Allsvenskan ser det ut som att han tappat en hel del
  • En annars svag trupp

En fördel för landslaget är att flera av spelarna har spelat tillsammans under en längre tid, men det börjar bli en ålderstigen trupp. Lite oroväckande är det ifall nyckelspelarna redan har haft sin peak i karriären. Marek Hamšík är nu 33 år och blir 34 alldeles efter EM. Dessutom spelar han inte längre i någon toppklubb ute i Europa. Det ska bli intressant att se hur han står sig mot motståndet i den kommande turneringen då motståndet kommer vara bättre än det han har i Allsvenskan. 

Läs mer om Slovakiens landslag hos FIFA: www.fifa.com/associations/association/svk/

Vägen till EM 

Slovakiens väg till EM innehöll en hel del dramatik. De slutade trea i grupp E bakom Wales och Kroatien. För att kvalificera sig var de tvungna att spela play-off matcher där de först besegrade Irland på straffar. Nästa möte som ägde rum bara några dagar senare var det Nordirland som stod för motståndet. En match som slutade 1-1 efter fulltid där Slovakien stod för båda målen. Det första gjordes av Juraj Kucka som länge såg ut att bli matchavgörande, men i slutminuterna av andra halvlek gjorde Milan Škriniar självmål och matchen gick till förlängning. 

Hjälten i dramat blev senare Michal Duris som med sitt mål i matchminut 110 skickade Slovakien till EM.  

Bästa målskyttar under kvalet i Slovakien var stjärnan Marek Hamšík och den unge Róbert Boženík som båda stannade på tre gjorda mål var. 

Slovakiens EM-historik 

Slovakien går alltså som vi nämnde i inledningen i sommar in i sitt andra EM-slutspel. När de deltog i sitt första EM-slutspel, 2016, gick de vidare från grupp B som även innehöll England, Wales och Ryssland genom att ta tredjeplatsen(de fyra bästa av de sex tredjeplacerade nationerna går till åttondelsfinal även i EM 2021). Men de åkte ut direkt i åttondelen när de mötte Tyskland som vann med 3-0.

Lagen i Grupp E

Kommentarer

Feedback