Annons

Polens landslag inför EM 2021

Spelschema, Polen

Hela spelschemat

Polen hade ett riktigt bra EM i Frankrike 2016, där de gick hela vägen till kvartsfinal. För motståndet stod Portugal som de åkte ut mot på straffar. Bäste målskytt blev då Jakub Blaszczykowski med två gjorda mål. Robert Lewandowski och Arkadiusz Milik blev näst bästa målskyttar med ett gjort mål vardera. 

Paulo Sousa som närmast kommer från att säsongen 2019/20 tränat Bordeaux i franska Ligue 1 blev i januari 2021 anställd som landslagstränare för Polen. Uppdraget i Polen är hans första på landslagsnivå. Sousa ersatte Jerzy Brzęczek som ledde nationen genom kvalet.  

Läs våra bästa speltips på EM

Tabell Grupp E - Fotbolls-EM 2021

Lag SM V O F MS P
Sverige 3 2 1 0 +2 7
Spanien 3 1 2 0 +5 5
Slovakien 3 1 0 2 -5 3
Polen 3 0 1 2 -2 1

Hur långt gick Polen i Fotbolls-EM?

Polen floppade TOTALT i EM 2020 och hamnade sist i Grupp E . Enligt odds på EM antogs det att Polen skulle tävla med Sverige om en andraposition i gruppen. Så blev inte fallet, dem torskade mot både Sverige och Slovakien och spelade lika mot Spanien.

Polens matcher i Fotbolls-EM

Nedan hittar du länkar till alla Polens matcher under Fotbolls-EM 2020.

Gruppspel: Omgång 1

Gruppspel: Omgång 2

Gruppspel: Omgång 3

Polens styrkor 

  • Robert Lewandowski är en av världens bästa anfallare
  • Har förlorat de senaste landskamperna mot de större nationerna

Polen har i Robert Lewandowski en av världens bästa nior. Förra säsongen när han vann Champions League med sitt Bayern München blev han även turneringens skyttekung med 15 gjorda mål.  

Bakom honom är de största namnen Krzysztof Piątek, Arkadiusz Milik, Wojciech Szczęsny och Kamil Glik.  

Polen Fotbolls-EM - Grupp E

Källa: ANTON VAGANOV / POOL / AFP

Polens svagheter 

  • Lewandowski har varit aningen blek i landslaget de senaste matcherna

Polens största stjärna, Robert Lewandowski fyller 33 i år och kan redan ha haft sina bästa säsonger bakom sig. Men vi ska aldrig räkna ut honom eftersom att han kan smälla till i de mest oväntade situationer. De som väntas ta över anfallsrollen efter honom i landslaget är Krzysztof Piątek och Arkadiusz Milik, men de är inte på samma nivå som honom, ännu. För att Polen ska nå långt i sommar måste Lewandowski och de mer rutinerande spelarna som Glik prestera maximalt. 

Vägen till EM 

Polen gick genom kvalet med endast en förlust, 2-0, på bortaplan mot Slovenien. De vann grupp G med hela sex mer poäng än tvåan Österrike.  

Bäste målskytt i kvalet var inte helt överraskande Robert Lewandowski med sina 6 gjorda mål. 

Läs mer om Polens landslag på deras officiella hemsida: pzpn.pl/en

Polens EM-historik 

I sommar deltar Polen för fjärde gången i ett EM. Bästa resultat de uppnått var i EM 2016 när de åkte ut mot Polen i kvartsfinalen.  

Första gången de deltog i det europeiska mästerskapet var 2008. Då spelade de bara ihop en poäng och slutade sist i gruppen. 2012 var de med som värdnation tillsammans med Ukraina. Även denna gång slutade de sist i sin grupp och gick inte vidare från gruppen. EM 2016 som var landets tredje gick det mycket bättre då de slutade tvåa i sin grupp bakom Tyskland där endast målskillnad skilde nationerna åt eftersom att båda slutade på 7 poäng.  

Kanske kan de även i detta EM prestera något liknande. Om Lewandowski toppar formen och resten av laget höjer sig. 

Det är dock inte den lättaste gruppen med Slovakien, Sverige och Spanien. Polens första match i EM blir mot Slovakien den 14 juni. 

Kommentarer

Feedback