Annons

Odds EM 2024: Vem vinner? - Polen - Startelva & Taktik

Uppdaterad
peter.foitzik peter.foitzik
Eftersom att jag är född på 80-talet tillhör jag den senare delen av Tipsextra-generationen. Laget i mitt hjärta är Tottenham Hotspur där jag som liten blev fascinerad av Gary Lineker främst, men även Paul Gascoigne givetvis. Som Spurs-supporter har man vant sig med en hel del motgång genom åren, men lite hopp har man fått på senare tid, först med de fina åren när Gareth Bale storspelade sig igenom Premier League och senare när Harry Kane slog igenom på allvar. Höjdpunkten är Champions League-finalen mot Liverpool 2019. Har svårt att se något toppa det inom de närmsta åren.

Är ganska old school i mitt tippande då jag föredrar 1X2, men slår gärna till med ett Asian eller Över/Under för att hitta lite fördelaktigare odds.
Visa mer
Show less
Football pitch
3-5-2
Polen
Polen
P. Dawidowicz
J. Bednarek
J. Kiwior
P. Zieliński
B. Slisz
J. Piotrowski
R. Lewandowski
K. Piątek
W. Szczęsny
N. Zalewski
P. Frankowski

Taktik

Michal Probierz tog över det polska landslaget med uppgiften att föra Polen till EM 2024. Han lyckades med uppgiften, även om det krävdes playoff och en straffseger mot Wales för att säkra biljetten.

Sedan han tog över landslaget har Probierz formerat laget i en 3-5-2-uppställning. Mycket i offensiven kretsar kring den rutinerade anfallsstjärnan Robert Lewandowski, även om Polen har ett par andra spelare som också håller väldigt hög klass. 

Straffskytt

Föga förvånande är det Robert Lewandowski som lägger straffarna för Polen, utan några undantag. Han var även den som satte tonen i straffavgörandet mot Wales i playoff med att göra mål på sin straff, den inledande i straffläggningen.

Under karriären har det blivit 14 mål och två missade straffsparkar för Polen. Faktum är att Lewandowski, som har varit förste straffskytt under hela karriären, har ett väldigt bra facit i samtliga klubbar som han har spelat i. 

Frisparkar

Om man ser till EM-kvalet och det senaste mästerskapet som Polen spelade, VM 2022, är det Piotr Zielinski som främst ansvarar för frisparkar för det polska landslaget. Han har fördelen av att vara väldigt tvåfotad och kan i det närmaste skjuta bollen med hög kvalitet var som helst på planen.

När Karol Swiderski spelar ger han Polen ett alternativ för hörnor och frisparkar. Anfallaren tar gärna hörnan från höger som behöver vara inåtskruvad, eller från andra sidan om man vill ha en hörna skruvad utåt. 

Profiler

Den självklara profilen i det polska landslaget under EM 2022 är Robert Lewandowski, som gör ytterligare ett mästerskap som lagkapten för Polen. Det finns dock ett par andra spelare som också kommer att behöva ta ansvar. 

Robert Lewandowski 

Om vi börjar med anfallsstjärnan Lewandowski, en av fotbollsvärldens främsta på sin position under den andra halvan av 2000-talet, behövs det egentligen ingen vidare presentation. Hans målfacit talar för sig själv. 

Lewandowski är på väg upp mot 600 gjorda mål i klubblag under karriären och har inte ens spelat 800 matcher. Lägg därtill att han på drygt 150 matcher för landslaget har kommit upp i över 80 mål. Det är en målmaskin av sällan skådat slag som Polen har till sitt förfogande. 

Piotr Zieliński

Piotr Zielinski har varit en stor del av Napolis resa till en efterlängtad ligatitel säsongen 2022/23. Han kom till klubben redan 2016 och har fram till sommaren 2024 gjort åtta år i den anrika klubben.

Mittfältaren debuterade för Polen 2013 och har varit lika trogen i landslaget som för sitt klubblag. Han är vice lagkapten bakom Lewandowski och en spelare som har en väldigt hög lägstanivå. Zielinski kommer att vara given i startelvan i sommarens turnering. 

Wojciech Szczesny

Den rutinerade målvakten Wojciech Szczesny har spelat i flera europeiska storklubbar under karriären. Han slog igenom i Arsenal och har därefter tagit sig vidare till Juventus, med en mellanlandning i Roma under mitten av 2010-talet.

Szczesny har fått en nytändning på senare år och är ordinarie för Turinklubben. Han är på väg upp mot 100 landskamper för Polen med både EM och VM på meritlistan under sin tid i landslaget. Blev hjälte när han räddade en straff mot Wales i playoff till EM. 

Framtida stjärnor

Polen har en del talang utspridd över Europa, bland annat i Roma, Fenerbahce och franska OGC Nice. Även om Lewandowski och mer rutinerade lagkamrater kommer ta det större ansvaret kommer Polen också behöva leverans från lagets senare tillskott, både i EM 2024 och framöver. 

Nicola Zalewski

Under José Mourinho fick vänstermittfältaren Nicola Zalewski chansen i Roma och han är väldigt nära en startplats i den anrika klubben. I Polen har han ansetts vara en stor talang sedan landslagsdebuten 2021.

Zalewski var in och ut ur truppen i EM-kvalet men fick spela hela matchen inklusive förlängningen mot Wales i playoff. Det vittnar om att han är en del av förbundskapten Probierz planer till EM 2024. 

Sebastian Szymanski

Mittfältaren Sebastian Szymanski är given i den turkiska storklubben Fenerbahce, där han levererade både mål och assist i stor utsträckning. Han har inte haft riktigt samma utdelning för det polska landslaget. 

I kvalet blev det ett par matcher från start samt ett par inhopp. Det finns absolut en plats för Szymanski i truppen, vilket redan fanns i VM 2022. Däremot återstår det att se hur mycket speltid han får. 

Marcin Bulka

När Wojciech Szczesny lägger handskarna på hyllan, och kanske innan dess, står den yngre Marcin Bulka redo att ta över. Scannar man av målvaktssidan i Polen är han den med bäst förutsättningar för att utmana om en plats. 

Bulka är ordinarie i OGC Nice dit han kom från Paris Saint-Germain. 24-åringen fick debutera för Polen i en träningsmatch mot Lettland i november 2023. Han kommer finnas på bänken under EM i Tyskland. Om Szczesny skulle bli indisponibel kan Polen känna sig trygga med sina alternativ.

Kommentarer

Feedback