Annons

Ukrainas landslag inför EM 2021

Spelschema, Ukraina

Hela spelschemat

På den ukrainska (tränar)tronen sitter legendaren Andriy Shevchenko, som har varit ukrainsk landslagstränare sedan sommaren 2016 och ersätter Mykhaylo Fomenko. Shevchenko var assistent under Fomenko från februari 2016 till juli 2016, för att sedan själv ta över som tränare.

Läs våra bästa speltips på EM

Odds Fotbolls-EM 2021: Ukraina

I tabellerna nedan går vi igenom EM odds på Ukraina.

Utslagsrunda Högsta odds Spelbolag
Kvartsfinal 1,20
Semifinal 7,00
Spelar i finalen 13,00
Vinner Fotbolls-EM 41,00

Antal mål i turneringen Högsta odds Spelbolag
Över 6.5 1,75
Under 6.5 2,00

Tabell Grupp C - Fotbolls-EM 2021

Lag SM V O F MS P
Holland 3 3 0 0 +6 9
Österrike 3 2 0 1 1 6
Ukraina 3 1 0 2 -1 3
Nordmakedonien 3 0 0 3 -6 0

Ukrainas styrkor

  • Truppen innehåller spelare från Real Madrid och Manchester City
  • Vann alla matcher i kvalet till EM

Ukraina visade att dem kunde hålla måttet i kvalet till EM, där de hamnade framför de försvarande europamästarna från Portugal. Den ukrainska truppen består till största delen av spelare från den inhemska ligan, men de har även spelare i storklubbar som Manchester City och Real Madrid.

De har bra spelare som Oleksandr Zinchenko, Ruslan Malinovskyi, Roman Yaremchuk och naturligtvis Yevhen Konoplyanka och Andriy Yarmolenko. De två sistnämnda är de aktiva ukrainska landslagsspelarna som gjort flest mål i landslagströjan, även om båda spelarna förmodligen har sin bästa tid bakom sig, är de fortfarande viktiga.  

Ukraina Fotbolls-EM - Grupp C

Källa: Daniel MIHAILESCU / AFP

Ukrainas svagheter

  • Har inte vunnit en match sedan oktober 2020

Ukraina hade en tuff Nations League-grupp, vilket också återspeglades i resultaten för "Shevas"-lag. Ukraina besegrade dock både Spanien och Schweiz på hemmaplan. Deras sista match i Nations League avbröts på grund av covid i den ukrainska truppen. De mötte då Schweiz på bortaplan och eftersom att matchen inte kunde slutföras dömdes därför segern till hemmalaget. 

Vägen till EM

Ukraina gjorde det riktigt bra i kvalet till europamästerskapen, där de övertygande vann en på pappret svår grupp. Förutom Ukraina bestod gruppen av Portugal och Serbien,  Ukraina förlorade inte en enda av de tio matcherna som spelades.

Åtta segrar och två oavgjorda blev resultatet av EM-kvalet och en målskillnad på hela 17-4. Endast Portugal och Serbien lyckades få poäng mot Ukraina, och i båda fallen kom dessa oavgjorda resultat på bortaplan. Ukraina vann bägge drabbningarna mot de två lagen på hemmaplan med 2-1 respektive 5-0(!).

Ukrainas skyttekung i kvalet var Ghent-spelaren Roman Yaremchuk, som gjorde fyra mål.

Läs mer om Ukrainas landslag på deras officiella hemsida: en.uaf.ua

Ukrainas EM-historia

Detta är tredje gången som Ukraina gått vidare från EM-kvalet. De debuterade 2012, då fick de vara med och spela tack vare att de tillsammans med Polen stod som värdland. De deltog även i EM 2016, därmed är det tredje gången i rad Ukraina spelar i Europamästerskapen.

Vid sin debut i EM 2012 var de i en svår grupp med England, Frankrike och Sverige. Här lyckades de slå Sverige med 2-1 i öppningsmatchen. Andriy Shevchenko gjorde båda Ukrainas mål. Ukraina gjorde inga fler mål i turneringen, de efterföljande matcherna förlorades med 2-0 till Frankrike och 1-0 till England.

Europamästerskapet 2016 erbjöd en enklare grupp på pappret, men här slutade det ännu värre för Ukraina som förlorade alla tre gruppspelsmatcherna utan att göra ett enda mål på vägen.

Så de har aldrig lyckats gå vidare från gruppspelet tidigare, men nu har de hamnat i en grupp där de förmodligen får stångas med Österrike för att ta andraplatsen i gruppen bakom Nederländerna.

Kommentarer

Feedback