Annons

Odds EM 2024: Vem vinner? - Serbien - Startelva & Taktik

Uppdaterad
Michael.Pettersson Michael.Pettersson
Med en lång bakgrund i sport- och bettingbranchen har jag med glädje hamnat hos Betting.se för att fortsätta leverera vinnande speltips och andra intressanta texter för odds och spel. Fotboll är den sport som ligger hjärtat närmast men jag har även en framgångsrik period som oddssättare på svensk hockey, hos ett av Sveriges största spelbolag.
Visa mer
Show less
Football pitch
4-3-3
Serbien
Serbien
N. Milenković
N. Gudelj
I. Ilić
S. Milinković-Savić
S. Lukić
M. Gaćinović
D. Vlahović
A. Mitrović
P. Rajković
S. Pavlovic
N. Stojic

Taktik

Det serbiska landslaget har Dragan Stojkovic som förbundskapten, tidigare spelare för Jugoslavien. Han var bland annat en del av det officiella världslaget för VM 1990. Sedan mars 2021 är han tränare för Serbien.

Efter ett misslyckat VM 2022 är Stojkovic och Serbien redo att ta sig an EM 2024, med matcher mot England, Slovenien och Danmark. Stojkovic har mestadels formerat laget i en 3-4-2-1-uppställning, eller med två anfallare och en offensiv mittfältare. 

Straffskytt

Framför allt två spelare är kandidater till att slå straffarna i Serbien och det lär bli en fråga om vem som känner sig hetast för dagen i EM 2024. Dusan Tadic är lagkapten och van vid att hantera fasta situationer. Han har klivit fram för landslaget och klubblag tidigare under karriären.

En som verkligen vet var målet står placerat är Aleksandar Mitrovic, som gav eko i fotbollsvärlden när han slog målrekordet för Fulham i Championship. Han missade dock en straff i träningslandskampen mot Cypern under våren. 

Frisparkar

Serbien har även två känsliga vänsterfötter som gärna tar hand om fasta situationer. Den som har första tjing är Dusan Tadic, som framför allt i Ajax visade att han besitter en oerhört fin träff även på stillaliggande bollar.

Här kan man även skicka fram Filip Kostic, som både i Eintracht Frankfurt tidigare och i Juventus visat vad han kan göra med sin vänsterfot. Om man nödvändigtvis behöver en högerfot kan Mitrovic kliva in. 

Profiler

Det serbiska landslaget har spelare som antingen är eller har varit framträdande i europeiska klubbar. Tadic och Mitrovic är två av lagets stora profiler i EM 2024. 

Dusan Tadic

Med en debut för landslaget redan 2008 har det hunnit bli en bit över 100 landskamper för lagkaptenen Dusan Tadic. När debuten kom spelade han fortfarande i den inhemska ligan men skulle snart ta klivet ut i Europa.

Tadic slog igenom i Southampton men är främst ihågkommen för sina prestationer i Ajax, där han spelade mellan 2018 och 2023. Med drygt 250 målgivande passningar under karriären finns ett kvitto på hans främsta kvalitet. Han gör mål också, över 200 i karriären så här långt. 

Aleksandar Mitrovic

Den kraftfulle anfallaren Aleksandar Mitrovic har länge varit känd som en stabil målskytt. Han exploderade fullständigt säsongen 2021/22 när han med 43 mål på 44 matcher var den riktigt stora anledningen till att Fulham tog klivet upp till Premier League. Han fortsatte att leverera året därpå innan han tog klivet till Saudiarabien och Al-Hilal. 

I landslaget snittar han en bra bit över 0,5 mål per match. Det blev fem fullträffar i EM-kvalet på sex framträdanden. När Dusan Tadic inte är på planen är det Mitrovic som tar över lagkaptensbindeln. 

Sergej Milinkovic-Savic

I Al-Hilal är Mitrovic lagkamrat med Sergej Milinkovic-Savic, som gick till klubben i samma veva som sin landsman. Då hade Milinkovic-Savic spenderat åtta år i Lazio, varifrån han flera gånger ryktats till kontinentens riktigt stora klubbar.

Milinkovic-Savic håller till på det centrala mittfältet, med en lite mer offensiv roll när han spelar för Serbien. 29-åringen spelade alla matcher för landslaget i kvalet till EM och är en given startspelare när mästerskapet tar sin början. 

Framtida stjärnor

Som många andra länder på Balkan producerar Serbien talanger till fotbollsvärlden på löpande band. Det finns flera spelare som kan få chansen och få sitt riktigt stora genombrott i sommarens EM. 

Dusan Vlahovic 

Även om Dusan Vlahovic har hunnit bli 24 år gammal får han anses vara ett framtidsnamn för Serbien. Han debuterade redan 2020 men har av olika anledningar inte kommit upp i allt för många landskamper. Målsnittet är dock i klass med det som Mitrovic har levererat i landslagströjan.

Vlahovic blev namnet på allas läppar under sin tid i Fiorentina där han sprutade in mål. Prestationerna ledde fram till en övergång till Juventus där han kontinuerligt, med vissa undantag, fortsatt att göra mål i den italienska högstaligan. 

Lazar Samardzic

Mittfältaren Lazar Samardzic är också hemmahörande i Italien, i Udinese. Där har han tagit en startplats och fick lagom till EM-kvalet 2023 chansen i det serbiska landslaget. Det har främst blivit inhopp hittills men det är onekligen en spelare som Stojkovic tror på. 

Samardzic fick sin fostran och i Hertha BSC, där han tog sig upp genom ungdomslagen. Han värvades 2020 av RB Leipzig innan han året därpå anslöt till Udinese. Det är en central mittfältare med liknande egenskaper som Dusan Tadic. 

Strahinja Pavlovic   

På backsidan är det stora framtidsnamnet Strahinja Pavlovic. Den 194 cm långa mittbacken är gjuten i landslaget och har sedan debuten i september 2020 gjort en bit över 30 landskamper. Han startade alla matcher i VM 2022 och gjorde bland annat mål mot Kamerun i 3-3-matchen nationerna emellan.

Pavlovic är lika ordinarie i österrikiska RB Salzburg. Han är fostrad i den serbiska storklubben Partizan Belgrad och har under karriären även representerat AS Monaco, Cercle Brugge och FC Basel. 

Kommentarer

Feedback