Annons

Schweiz landslag inför EM 2021

Spelschema, Schweiz

Hela spelschemat

Det Schweiziska landslagets största stjärna de senaste åren är Xherdan Shaqiri och än idag är han nationens stora fotbollshjälte. Men truppen innehåller även några andra stora namn som Remo Freuler, Manuel Akanji och Granit Xhaka.

Läs våra bästa speltips på EM

Odds Fotbolls-EM 2021: Schweiz

I tabellerna nedan går vi igenom EM odds på Schweiz.

Utslagsrunda Högsta odds Spelbolag
Kvartsfinal 1,30
Semifinal 4,50
Spelar i finalen 19,00
Vinner Fotbolls-EM 26,00

Antal mål i turneringen Högsta odds Spelbolag
Över 7.5 1,57
Under 7.5 2,30

Tabell Grupp A Fotbolls-EM

Lag SM V O F MS P
Italien 3 3 0 0 +7 9
Wales 3 1 1 1 +1 4
Schweiz 3 1 1 1 -1 4
Turkiet 3 0 0 3 -7 0

Schweiz styrkor

  • Rutinerad trupp
  • Haris Seferović och Shaqiri är i toppform

Schweiz landslag består mestadels av spelare som varit med i flera år. De stora namnen är de vi nämnde i inledningen, men en annan spelare som kan vara det stora avgörandet för nationen i sommar är anfallaren Haris Seferović som spelar i klubblaget Benfica. Han är den som närmast efter Shaqiri (22)gjort flest mål i landslaget med 19 st. Totalt under kvalet gjorde Schweiz 19 mål som var utspridda på flera spelare i laget och det kan visa sig vara en trygghet i mästerskapet, att kunna förlita sig på flera olika målskyttar.

Schweiz Fotbolls-EM - Grupp A

Källa: NAOMI BAKER / POOL / AFP

Schweiz svagheter

  • Truppen har inte starka spelare på alla positioner
  • Truppen saknar en riktigt stark målskytt

Även om Seferović, Shaqiri och ett antal andra schweizare kan hitta målet, kan Schweiz sakna en skytt som garanterar många mål. I kvalet till EM blev Cedric Itten den schweiziska toppskytten med bara tre mål, och som nämnts gjorde Schweiz 19 mål i kvalet. Därmed är lagets styrka även dess svaghet.

Vägen till EM

Schweiz spelade i EM-kval grupp D som de även vann med ett poäng före tvåan Danmark. Övriga lag i gruppen var Irland, Georgien och Gibraltar. De mest minnesvärda matcherna från kvalet var när Schweiz mötte Danmark då de spelade oavgjort i en och förlorade den andra.

Läs mer om Schweiz landslag hos FIFA: www.fifa.com/associations/association/sui/

Schweiz EM-historik

Schweiz har deltagit i fem EM tidigare och 2021 blir därmed nationens sjätte. Bästa resultat i ett mästerskap uppnådde de 2016. Där slutade de bland de 16 bästa och mötte Polen i slutspelet, väl där blev de utslagna efter att matchen hade gått till straffar.

EM 2008 var de tillsammans med Österrike värdnation för mästerskapet. Det blev ingen vidare succé eftersom att de slutade sist i sin grupp med bara tre ihopsamlade poäng, vilka de skrapade ihop genom att vinna mot Portugal som f.ö redan var klara för slutspelet.

Schweiz inleder sitt EM med att möta Wales i en match som spelas i Baku på Olympiastadion, 12 juni.

Lagen i Grupp A

Kommentarer

Feedback