Annons

Hollands landslag inför EM 2021

Spelschema, Nederländerna

Hela spelschemat

Holland må vara ett litet land sett till ytan, men i fotbollsvärlden är dem giganter. Några av fotbollshistoriens största strateger och bästa spelare kommer från Holland. Särskilt Johan Cruyff bör nämnas i bägge kategorier. Cruyff spelade i det Holländska landslaget under VM-finalen 1974, som de förlorade i förmån för Västtyskland.

För första gången sedan VM 2014 är Holland med och spelar ett mästerskap. De orangea missade både EM 2016 och VM 2018.

Frank de Boer är sedan september 2021 tränare för Holland. Det var dock inte Frank de Boer som ledde laget genom EM-kvalet, detta var FC Barcelona coachen Ronald Koemans verk.

Holland har en av de absolut enklaste grupperna under EM 2021. Tillsammans med Holland i Grupp C har vi Nordmakedonien, Ukraina och Österrike. Detta gör förstås att Holland är obestridliga favoriter att vinna grupp C. Något annat än avancemang får ses som osannolikt på astronomiska nivåer.

Hollands trupp har till stor del helt och hållet bytts ut sedan de vann VM-brons 2014. Wijnaldum, Blind, Depay och de Vrij är de spelare som fortfarande spelar kvar i laget.

Läs våra bästa speltips på EM

Hur långt gick Holland i EM 2021?

Holland vann varenda gruppspelsmatch i grupp C under EM. Detta var en nation som enligt oddsen på EM förväntades gå riktigt långt. Nederländerna blev dock utslagna redan i åttondelsfinalen mot Tjeckien.

Hollands matcher i Fotbolls-EM 2021

Nedan hittar du länkar till alla Hollands matcher under Fotbolls-EM 2020.

Gruppspel: Omgång 1

Gruppspel: Omgång 2

Gruppspel: Omgång 3

Åttondelsfinal

Tabell Grupp C - Fotbolls-EM 2021

Lag SM V O F MS P
Holland 3 3 0 0 +6 9
Österrike 3 2 0 1 1 6
Ukraina 3 1 0 2 -1 3
Nordmakedonien 3 0 0 3 -6 0

Hollands styrkor

  • Truppen innehåller några av Europas bästa unga spelare
  • Vann gruppen i kvalet till EM

Holland har en riktigt intressant trupp, där det både är unga talangfulla spelare och rutinerade mannar som går att hitta. Virgil van Dijk är såklart den store profilen i Hollands landslag, men eftersom att han ska använda sommaren för rehabilitering kliver Georgionio Wijnaldum in som den stora stjärnan, utöver honom har de en hel del kvalitetsspelare, Holland kan vara ett bra spel som outsider att vinna EM 2021. De är i varje fall storfavoriter att vinna Grupp C i EM 2021. Därefter kan vad som helst ske under finalrundorna.

Holland Fotbolls-EM - Grupp C

Källa: Olaf Kraak / POOL / AFP

Hollands svagheter

  • Rejält försvagad defensiv utan Virgil Van Dijk
  • Har inte alls samma stjärnglans i truppen som tidigare mästerskap

Holland har nästan alltid haft en stark offensiv som hållit motståndarnas målvakt på tårna. Av landets historiska anfallare räknas Marco van Basten, Ruud van Nistelrooy och Robin van Persie inte bara som några av nationens största genom tiderna utan även världens. Memphis Depay har också bevisat att han kan göra mål. Tillsammans med Wijnaldum har Depay gjort flest mål i landslagssammanhang av alla spelare som är aktiva i landslaget i dagsläget. Holland behöver en Depay i absolut toppform, och inte en Depay i United-form om man ska ha någon chans att vinna EM 2021.

Vägen till EM

Holländarna spelade i en enkel grupp i kvalet, den enda andra stornationen var Tyskland. Tyskarna tog förstaplatsen med 21 poäng, medan Holland tog andraplatsen med 19 poäng. Tredjeplatsen i gruppen gick till Nordirland på enbart 13 poäng.

Hollands skyttekung under kvalet blev Liverpool-spelaren Georginio Wijnaldum som dundrade in hela åtta baljor. Memphis Depay var den holländare som satte näst flest med sina sex mål. Depay var den holländska spelare som gjorde flest målgörande passningar under kvalet med 7 assist.

Läs mer om Hollands landslag på deras officiella hemsida: www.knvb.com

Hollands EM-historik

Holländarna har gjort stordåd under tidigare EM. De Oranje vann EM 1988 med en 2-0 seger mot Sovjetunionen, på mål av de dåvarande Milan-spelarna Ruud Gullit och Marco van Basten. Det var under denna match som van Basten gjorde ett av de snyggaste målen i fotbollshistorien.

Detta är Hollands tionde EM. Sedan 1976 har holländarna enbart missat två stycket europeiska mästerskap. De missade EM 1984 och EM i Frankrike 2016.

Triumfen 1988 är den enda gången som Holland varit i EM-final. Fyra gånger har de varit bland de bästa fyra lagen i turneringen.

Spelschema, Nederländerna

Spelschema, Odds och speltips EM

Kommentarer

Feedback