Det är givetvis svårt att välja ut de bästa ögonblicken från de 15 europeiska mästerskapen som har spelats. Men det finns de där avgörande händelserna vi aldrig glömmer och som vi påminns om varje gång det är dags för ett nytt mästerskap att ta vid. Vi har listat de ögonblicken vi tycker är de största som har hänt i EM:s historia.

EM-kvalet 2011 Sverige – Nederländerna

I kampen om att ta en plats till EM 2012 började det hoppfullt för det svenska landslaget när de hemma på Råsunda tog emot Nederländerna i EM-kvalets sista match 2011. För redan i matchminut 15 hade Kim Källström sett till att Sverige tog ledningen genom att göra mål på frispark. Men Nederländerna kom tillbaka genom att göra två mål då Klaas-Jan Huntelaar och Dirk Kuyt gjorde varsitt. Med en förlust riskerade de att missa det europeiska mästerskapet. Sverige hade dock andra planer och genom att kvittera bara två minuter senare och säkra ledningen efter ytterligare en minut gick Sverige till EM.

Sverige – Bulgarien EM 2004

Från det europeiska mästerskapet 2004 finns det flera stora händelser att blicka tillbaka på. En av inte bara det mästerskapets största händelser utan under hela EM:s historia inträffade när Sverige skulle möta Bulgarien i öppningsmatchen. För det är en av de största vinsterna i turneringens historia. Sverige krossade Bulgarien totalt med hela 5-0. Detta trots att det var motståndarna som hade inlett matchen bäst, men lyckades inte förvalta sina chanser. Istället var det Sverige som tog ledningen genom Fredrik Ljungberg och sedan fanns det inget stopp. Förutom att segern var så stor var det även första gången någonsin Sverige vann sin första gruppspelsmatch i ett EM.

Läs även:10 största vinsterna i EM genom tiderna

Spanien vinner sitt tredje mästerskap i följd

Spanien inledde sin dominans i EM 2008 genom att först gå obesegrade genom gruppspelet, slå ut Italien på straffar i kvarten, vinna över Ryssland med 3-0 i semin och slutligen besegra Tyskland i finalen. VM 2010 började aningen skakigt med en förlust mot Schweiz i första gruppspelsmatchen, men förutom det snedsteget gick de sedan genom världsmästerskapet utan att förlora en match och tog guldet mot Nederländerna i finalen. Den tredje titeln på rad tog de sedan två år senare i EM 2012 när de i finalen krossade Italien med 4-0.

Spanien är det enda landslaget att vinna tre titlar i rad och dessutom var de då, 2010, historiska genom att vara det enda europeiska landslag att vinna ett VM utanför Europa. Med dessa tre titlar och truppen mellan 2008-2012 räknas de av flera experter som det bästa landslaget någonsin.

Italien går vidare till final genom att singla slant

Italien stod som värdland för det europeiska mästerskapet 1968 och skulle även stå som vinnare efter att turneringen hade spelats klart. De övriga nationerna som spelade i EM 1968 var Sovjetunionen, England och Jugoslavien. Italien ställdes mot Sovjetunionen i semifinalen, landet som bara 2 år tidigare hade slagit ut dem ur VM. De fick sin chans att ta revansch, vilket de även skulle komma att göra, men på ett något annorlunda sätt. För under själva matchen som pågick i 120 minuter var det dåligt väder och det skapades väldigt få chanser. Det gick inte att få till ett avgörande genom att spela klart matchen.

Då bestämde sig de båda nationernas lagkaptener för att det skulle avgöras genom att domaren singlade slant. Det italienska landslagets kapten var Giacinto Facchetti som bestämde sig för klave, vilket det även blev och därmed vann Italien matchen.

Sverige – England 2-1 EM 1992

Sverige hade inför mötet i den sista gruppspelsmatchen mot England bäst förutsättningar att ta sig vidare till slutspelet, men förlust här och hemmanationen skulle få packa väskorna. Bara 4 minuter in i matchen gör David Platt mål och England är i detta skede vidare. Platts mål är fortfarande matchens enda när det går till halvtid. Efter att sex minuter spelats av andra halvlek kommer kvitteringen när Jan Eriksson nickar in den på hörna. Matchen står efter det och väger fram tills att Brolin gör ett av EM:s genom tiderna snyggaste mål och Sverige vinner sin grupp och säkrar därmed en plats i semifinalen.

Greklands EM-bragd

Det var inte många som hade tänkt att Grekland var det landslag som skulle få lyfta EM-bucklan efter att 2004-års mästerskap var slut. För även om de vann sin första match mot värdlandet Portugal med 1-2 och spelade oavgjort i den andra mot Spanien sågs det endast som tillfälligheter. Men de tog sig mot alla odds vidare till slutspelet. I kvartsfinalen slog de ut Frankrike med 0-1 och med samma resultat vann de över Tjeckien i semin. I finalen väntade värdnationen Portugal och för tredje gången i rad vann de med resultatet 0-1.

Grekland blev efter att de hade bärgat guldet kritiserade för sin defensiva fotboll, men oavsett vad man tycker om det är de för alltid inskrivna i historieböckerna som ett av de länder som vunnit EM.

Danmark chockar fotbollsvärlden

Danmark hade inte till en början kvalificerat sig till EM 1992, men de fick en plats i mästerskapet eftersom att Jugoslavien som hade kvalat in till turneringen inte kunde delta p.g.a det rådande läget i landet. Inledningen på mästerskapet var inte särskilt imponerande när de mötte England i en match som slutade 0-0. I gruppens andra möte var det dags för ett skandinaviskt derby mot Sverige där Tomas Brolin såg till att värdnationen vann genom att göra matchens enda mål. Men så i sista gruppspelsmatchen mot Frankrike kom första vinsten där Henrik Larsen och Lars Elstrup gjorde varsitt mål.

Danmark tog med sina tre ihopspelade poäng andraplatsen och sista slutspelsplatsen i grupp 1 bakom gruppvinnarna Sverige. Näst på tur för Danmark i mästerskapet stod ett semifinalmöte mot Nederländerna. Efter fulltid stod det 2-2 och matchen skulle avgöras på straffar. Det blev inte särskilt dramatiskt då Danmark satte alla sina och Nederländerna gjorde mål på 4 av 5, spelaren som missade var Marco Van Basten.

I finalen väntade Tyskland som i semin hade slagit ut Sverige med 2-3. Alla hade väntat sig att de skulle bli europamästare, förutom danska landslaget då, för de gick in och vann med 2-0 efter mål av John Jensen och Kim Vilfort.

Oliver Bierhoff EM 1996

Oliver Bierhoff var till en början inte inkluderad i förbundskaptenen Berti Vogts planer inför EM-finalen 1996 mot Tjeckien, men hans fru föreslog att Bierhoff skulle spela matchen med orden ”Han kommer att betala tillbaka dig.” Hon skulle få rätt. Det var Patrik Berger som på straff såg till att Tjeckien gick upp i ledning med 1-0. 10 minuter senare blev Oliver Bierhoff inbytt och i matchminut 73 kvitterade han till 1-1, vilket även var slutresultatet efter fulltid. Bara 5 minuter in i extratiden höll sig Bierhoff återigen framme och avgjorde mötet med historiens första Golden Goal.

Detta var även Tysklands första guld i ett mästerskap som en enad nation.

Michel Platini EM 1984

Aldrig har en spelare dominerat ett europeiskt mästerskap på samma sätt som Michel Platini, EM 1984. Redan i gruppspelets första match mot Danmark gjorde han mål. I 5-0 vinsten mot Belgien stod han för ett hattrick och när Frankrike mötte Jugoslavien i sista gruppspelsmatchen blev det ett till hattrick. Väl i semifinalen var det Portugal som stod för motståndet. Platini blev matchhjälte när han i förlängningens sista minut sköt Frankrike till final. Motståndarna i EM-finalen 1984 var Spanien. Platini gjorde matchens första mål i matchminut 57 och säkrade guldet till värdnationen.

På de fem matcher han spelade blev det nio mål. Platini deltog bara i ett EM och ingen spelare har kommit i närheten av hans rekord sedan dess. Ronaldo har förvisso även han gjort nio mål, men på betydligt fler matcher.

Läs även: EM:s största skyttekungar

Zlatan Ibrahimović – klacken mot Italien

Av alla de som följde Sveriges framfart under EM 2004 kommer självklart ihåg Zlatans mål mot Italien. Sverige var på väg mot en förlust efter att Antonio Cassano i matchminut 37 hade gjort 1-0 för sitt hemland. För det var italienarna som gjorde en fenomenalt bra match när de gång på gång bröt igenom på kanterna där Isaksson i det svenska målet fick storspela för att hålla nere siffrorna. Italienske förbundskaptenen Trapattoni gjorde en del märkliga defensiva byten som ledde fram till att Sverige sedan kunde kvittera sent i matchen.

I den 85:e matchminuten slår Kim Källström hörnan som efter en hel del bollstudsande slutligen letar sig fram till Zlatan Ibrahimović där han står med ryggen mot mål. Han lyckas nå bollen med baksidan av foten så att han slutligen klackar in den i en båge.

Det kanske snyggaste målet i EM någonsin hade sett till att Sverige skulle ta sig vidare till slutspelet.

Var befann du dig när Zlatan gjorde målet i EM 2004? Vad är dina minnen från matchen och den otroliga klacken? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan.