Sedan EM spelades för första gången 1960 har det spelats 16 europeiska mästerskap och sommarens turnering blir den 17:e i ordningen. I dessa mästerskap har det blivit en hel del mål och vi har kollat tillbaka historiskt för att se vilka som är de 10 största vinsterna genom tiderna. Det är flera matcher som har slutat med samma resultat och i dessa har vi på Betting valt ut de vi anser smäller lite högre där vi valt att ett 3-0 resultat i en final är en större bedrift jämfört med samma resultat i en gruppspelsmatch.

Spela på EM 2024 hos Expekt!

Majoriteten av de stora vinsterna i EM historiskt är 3-0, Så vi har därför valt att vid vinster med en skillnad på 3 mål att ranka matcherna där vinnarlaget har gjort mer än 3 mål före, beroende på motstånd och hur långt in i turnering matchen spelades.

Västtyskland – Sovjetunionen EM-finalen 1972, 3-0 Västtyskland, Belgien

Längst ner på listan hittar vi EM-finalen från 1972 som spelades i Bryssel mellan Västtyskland – Sovjetunionen. Det är den näst målrikaste EM-finalen som har spelats, någonsin. Den stora matchhjälten var Gerd Müller som gjorde första målet efter 27 minuter, andra målet kom genom mittfältaren Herbert Wimmer i den 52:a spelminuten och sex minuter senare var det återigen dags för Gerd Müller att göra mål. Sovjet kom aldrig in i matchen och Västtyskland kunde därmed lyfta sin första trofé i ett europeiskt mästerskap efter 3-0 vinsten. Förutom att Gerd Müller fick vara med och skjuta sitt landslag till guld vann han även skytteligan.

För odds på sommarens mästerskap, se odds em 2024!

Frankrike – Island 5-2 kvartsfinal EM 2016 i Frankrike

Island som under EM 2016 tränades av Lars Lagerbäck hade imponerat på hela Europa genom att slå ut England i åttondelen. Väl i Kvartsfinal skulle det krävas mer för att ha en chans att slå ut värdnationen Frankrike. Det började på sämsta tänkbara sätt för en av mästerskapets stora sensationer när Frankrike innan halvtid hade gjort hela 4 mål. Men så när det gått 11 minuter av andra halvlek fick islänningarna in ett mål genom Sigthorsson, Giroud svarade 3 minuter senare genom att sätta 5-1. Island gjorde sedan ett till mål när Bjarnason i 84:e minuten fixade till resultatet till 5-2.

Spanien – Irland 4-0 gruppspelet EM 2012 i Polen/Ukraina

EM 2012 var Spaniens från början till slut. I den andra gruppspelsmatchen ställdes de mot Irland och denna urladdning var första steget mot guldet. Redan efter fyra minuter in i matchen satte Fernando Torres den bakom Shay Given. Resultatet stod sig halvleken ut. Bara 4 minuter in i den andra halvleken utökade David Silva ledningen till 2-0. Matchens tredje och Fernando Torres andra mål kom i matchminut 70. Slutresultatet till 4-0 fastställdes genom Cesc Fabregas när han i den 83:e minuten gjorde matchens sista mål. Spanien skulle senare komma att bli Europamästare.

Ungern – Belgien 0-4 åttondelsfinal EM 2016 i Frankrike

Belgien ställdes i åttondelen mot Ungern som trots att de slutade som vinnare av grupp F var ett drömmotstånd. För med tanke på spelartrupperna var det en match Belgien skulle spela hem utan minsta problem. Vilket de även gjorde, första målet bara 10 minuter in i matchen kom genom Tottenham Hotspur-spelaren Toby Alderweireld. En ledning de höll halvleken ut för att i slutet av andra gå all in. Inom loppet av 13 minuter gjorde de 3 mål och Ungern var utslaget. Belgien som i matchen efteråt mötte Wales i kvartsfinalen åkte de förvånansvärt nog ut mot.

Spanien – Italien EM-finalen 2012, 4-0 Spanien

Som vi skrev i inledningen om gruppspelsmatchen mellan Spanien – Irland, att detta var Spaniens EM skulle visa sig i sin fulla prakt under själva finalen. Italien och Spanien hade tidigare under gruppspelet mött varandra och då slutade det 1-1. Inledde målskyttet gjorde David Silva i matchminut 14 och sedan fyra minuter innan halvtid var det dags för Jordi Alba att kliva fram och sätta mål nummer två. Det skulle komma att dröja in till slutet av matchen innan de två sista målen kom. Det första genom Fernando Torres i 84:e och fyra minuter senare var det Matas tur att hamna i målprotokollet.

Detta är den största finalvinsten någonsin i EM:s historia.

Slovakien - Spanien 0-5, gruppspelet EM 2021

I sista gruppspelsmatchen i grupp E var det ett spanskt landslag som jagade sin första seger i mästerskapet. De hade inlett sina två första matcher med att kryssa, först mot Sverige (0-0) och sedan mot Polen (1-1). För att säkra avancemang krävdes det minst 3 poäng eftersom att Slovakien inför mötet hade skrapat ihop 3 och var vidare innan matchen blåsts igång. Det gick till matchminut 30 innan första målet kom för hemmalaget när målvakten Martin Dubravka slog in bollen i eget mål. Innan första halvlek var över släppte Dubravka in sitt andra mål för matchen när Laporte hamnade i målprotokollet. Tidigt in i andra utökade Sarabia till 0-3, elva minuter senare var det Ferran Torres tur att näta. Sista målet i matchen var även det ett självmål genom mittfältaren Juraj Kucka. 

Sverige – Bulgarien 5-0, gruppspelet EM 2004 i Portugal

Sverige inledde EM 2004 med besked. Mot laget som tippades innan EM drog igång att bli gruppens slagpåse. Svenska folket började även efter den här vinsten att drömma om EM-guld, vilket inte är så konstigt. Det skulle dröja innan det första målet kom. Målskytt var Fredrik Ljungberg som i minut 32 satte 1-0. Andra och tredje målet var det ”Henke” som låg bakom då de kom med en minuts mellanrum i matchminut 57 och 58. Näste spelare att hamna i målprotokollet var Zlatan med straffmålet i 78:e minuten. När klockan hade passerat en minut över 90 låg Allbäck bakom sista målet.

Sverige hade med sin 5-0 vinst för alltid hamnat i historieböckerna.

Läs allt om Sveriges största målskyttar i EM!

Danmark – Jugoslavien 5-0, gruppspelet EM 1984 i Frankrike

Danmark hade i sin första match i grupp 1 förlorat mot Frankrike med 1-0. Nu i match två skulle de möta Jugoslavien. I startelvan fanns kanske landslagets genom tiderna största spelare i Michael Laudrup som inte skulle återfinnas i målprotokollet. Det första målet kom tidigt när Arnesen, 8 minuter in i matchen gjorde första målet. Näst på tur att göra mål var Berggreen bara 8 minuter senare. Spiken i kistan blev när Arnesen på straff gjorde sitt andra mål på straff i mitten av andra halvlek.

Efter det blev det ytterligare två mål med bara två minuters mellanrum när Elkjaer satte det första i minut 82 och Lauridsen det sista.

Frankrike – Belgien 5-0, gruppspelet EM 1984 i Frankrike

EM 1984 var Platinis, förutom att han skulle föra sitt land till guld på hemmaplan även skulle göra 9 mål på bara 5 matcher och bli EM:s genom tiderna största målskytt. Sin resa mot skytteligatiteln hade han inlett redan i första matchen när Frankrike vann mot Danmark med 1-0. Mot Belgien dröjde det bara 4 minuter innan han gjorde mål. Giresse blev näste målskytt när han i matchminut 33 sköt in den och Fernandez satte trean 2 minuter innan halvtid. Matchens två sista mål gjordes båda av Platini då han i matchminut 74 gjorde mål på straff och bara en minut innan fulltid satte sitt tredje.

Nederländerna – Serbien/Montenegro 6-1 kvartsfinal EM 2000 i Belgien/Nederländerna

Nederländerna hade gått genom gruppspelet med tre raka vinster och spelade kanske på toppen av sin ”totalfotboll” under detta EM. Vilket Serbien/Montenegro skulle få känna på i kvartsfinalen. De två första målen gjordes av Kluivert i minut 24 och 38. Tredje var ett självmål av Dejan Govedarica. Men mål 4 var det återigen Kluivert som låg bakom. Båda de två sista målen i den andra halvleken gjordes av Marc Overmars i 78:e och 90:e minuten. Efter att Nederländerna hade gått så bra genom turneringen såg de ut som självklara vinnare, men i semin mot Italien åkte de ut på straffar.

Tabell: Största vinsterna i EM genom tiderna

Se tabellen nedan plats 1 till 10 de största vinsterna i EM genom tiderna.

Plats EM (årtal och värdnation) Match Resultat
1.  2000, Belgien/Nederländerna Kvartsfinal, Nederländerna - Serbien/Montenegro 6-1
2.  1984, Frankrike Gruppspelet, Frankrike - Belgien 5-0
3.  1984, Frankrike Gruppspelet, Danmark - Jugoslavien 5-0
4.  2004, Portugal Gruppspelet, Sverige - Bulgarien 5-0
5.  2021, Europa Gruppspelet, Slovakien - Spanien 0-5
6.  2012, Polen/Ukraina Final, Spanien - Italien 4-0
7.  2016, Frankrike Åttondelsfinal, Ungern - Belgien 0-4
8.  2012, Polen/Ukraina Gruppspelet, Spanien - Irland 4-0
9.  2016, Frankrike Kvartsfinal, Frankrike - Island 5-2
10.  1972, Belgien Finalen, Västtyskland - Sovjetunionen 3-0