Det har fram till att EM 2024 drar igång spelats 16 europeiska mästerskap. Totalt antal mål som gjorts i dessa mästerskap är 687 st och naturligtvis har det av dessa producerats en hel del minnesvärda och snygga mål. Vi har valt ut de vi tycker förtjänar lyftas fram lite extra.

Ruud Gullits nickmål i EM-finalen 1988

Det finns mål som har gjorts i EM:s historia som är snyggare än det som Ruud Gullit låg bakom i EM-finalen när Nederländerna mötte Sovjetunionen. Men med tanke på hur viktigt det var och att han gjorde det med huvudet i en final kvalar det med lätthet in på listan. Lagen hade tidigare under mästerskapet spelat mot varandra i gruppen och då var det Sovjetunionen som vann med 0-1. Nederländerna revanscherade sig på bästa tänkbara sätt då lagkaptenen Gullit med sin kraftfulla nick gjorde matchens första mål och med det även såg till att de skulle gå av planen som europamästare.

Ronnie Whelans volley - EM 1988

Det här är ett riktigt klassmål och ett av de snyggaste i EM:s historia, så det är ingen tvekan om att det ska med på våran lista, för målet var då även oerhört viktigt. Irland hade vunnit sin första gruppspelsmatch mot England med 0-1 och mötte nu Sovjet i match nummer två. Ronnie Whelan som på inkastet slänger sig och raklång i luften utanför Sovjets straffområde får iväg skottet på volley med kraft ställer målvakten Dasayev chanslös i målet. Det innebar att Irland tog ledningen i matchen och var för stunden vidare i mästerskapet. Men matchen slutade 1-1.

Tomas Brolins skott mot England - EM 1992

England tog ledningen genom ett snyggt mål av David Platt bara fyra minuter in i matchen. Resultatet stod sig halvleken ut. Tidigt i andra kvitterade Jan Eriksson genom att nicka in den på hörna. Sedan var det dags för Tomas Brolin att göra ett av EM:s snyggaste mål genom tiderna. Det hela började med att Brolin snurrade upp spelarna i England på mittfältet för att sedan slå en passning till Ingesson som sedan slår tillbaka den till Brolin som skickar den vidare till Dahlin för att inne i straffområdet få tillbaka den och avsluta i det högra krysset.

Läs även: Största vinsterna i EM:s historia

Paul Gascoignes klassiska mål mot Skottland - EM 1996

England hade inlett sitt hemma-EM svagt med att spela oavgjort mot Schweiz med 1-1. I den andra matchen krävdes vinst för att vara säkra på att avancera från gruppspelet. Skottland var motståndet och ett rivalmöte väntade. Matchens första mål gjordes av Alan Shearer i början av andra halvlek. Precis innan den gamle Tottenham Hotspur-profilens trollkonster skulle resultera i ett av fotbollhistoriens snyggaste mål hade David Seaman räddat en straff och på utsparken hittade bollen slutligen fram till Darren Anderton som sedan slår den till Paul Gascoigne som med en lätt lyftning lurar hela det skotska försvaret och innan bollen touchar marken skjuter han in den.

Kanske den finaste stunden i Paul Gascoignes landslagskarriär.

Karel Poborskys lobb i kvartsfinalen mot Portugal - EM 1996

Tjeckien hade genom att sluta tvåa i sin grupp tagit sig vidare till slutspelet. I kvartsfinalen väntade Portugal. Första halvlek hade slutat mållös och åtta minuter in i andra har Poborsky bollen i Portugals straffområde, målvakten Vitor Baia har gått ut för att skära av skottvinkeln. Poborsky ser då sin chans och lobbar den över Baia i mål. Målet kvalar in på listan för att det tog Tjeckien vidare till semifinal samtidigt som det var spektakulärt. Det som ger det hela lite extra tyngd är att det var hans första någonsin i landslagströjan.

Antonin Panenka – Tjeckien vs Västtyskland EM-finalen 1976

I EM 1976 deltog det bara 4 nationer. Det innebar att mästerskapet började med semifinalerna. I dessa möttes Tjeckoslovakien – Nederländerna och Jugoslavien – Västtyskland. Tjeckoslovakien och Västtyskland vann sina matcher och skulle mötas i finalen. Mästerskapets sista match började med att tjeckerna tog ledningen med 2-0, men tyskarna kom tillbaka och kvitterade till 2-2, därmed skulle finalen avgöras på straffar. Tjeckerna satte fyra raka straffar och när tyske Uli Hoeness skulle skjuta in den fjärde för sin nation missade han. Avgörandet om EM-guldet hängde nu på om Antonin Panenka som siste straffläggare skulle göra mål.

Han gjorde på sin straff ett av de mest omtalade målen någonsin i fotbollshistorien när han iskallt chippade in den bakom en ställd Maier i det västtyska målet. En teknik på straffar som har tagits efter av flertalet spelare i fotbollens värld.

Zlatan Ibrahimović – Sverige vs Frankrike EM 2012

Sverige var innan matchen började redan utslagna ur turneringen och ställdes i sin sista gruppspelsmatch mot Frankrike. Matchen hade därmed ingen betydelse för Sverige mer än att de skulle få revanschera sig efter ett sämre mästerskap. Efter första halvlek var avklarad stod det 0-0. Men bara 9 minuter in i andra slår Sebastian Larsson ett inlägg som når en Zlatan som slängt sig i luften för att kunna skjuta in den på volley. Den är så perfekt placerad i det vänstra hörnet att Lloris i Frankrikes målbur inte har en chans att nå den.

Zinedine Zidane – Frankrike vs England EM 2004

Denna thriller till match utspelade sig i Frankrike och Englands första gruppspelsmatch i EM 2004. Det var England som tog ledningen i den första halveken genom Frank Lampard. Det såg länge ut som att de skulle ta alla tre poängen från mötet. Men när klockan hade passerat 90 minuter rev Emile Heskey ner Zidane 23 meter utanför straffområdet. Frankrike tilldömdes frispark. Zidane tog själv hand om den. Han slår en perfekt placerad frispark i David James vänstra hörn som inte har en chans att nå den. Minuterna senare rev James ner Thierry Henry i straffområdet och Frankrike fick straff. Zidane satte även den.

Zlatan Ibrahimović – Sverige vs Italien EM 2004

Sverige – Italien möttes i andra gruppspelsmatchen i EM 2004. Första målet gjorde Antonio Cassano 35 minuter in i matchen. Resultatet höll i sig halvleken ut och när klockan närmade sig matchminut 85 såg det ut som att Italien skulle gå av planen med alla poäng. Men så får Sverige med sig en hörna som slås av Kim Källström och det blir en rörig situation framför det italienska målet där bollen slutligen hittar fram till Zlatan. Han står i detta läge med ryggen mot målet och klackar den studsande bollen i en båge i målet där Christian Vieri är för kort att nicka undan den.

Läs även: Sveriges största målskyttar i EM

Marco Van Basten – Sovjetunionen vs Nederländerna EM-finalen 1988

Ruud Gullits nickmål som även det är med på den här listan var det första målet i EM-finalen 1988. Det andra målet skulle få betydligt mer uppmärksamhet och bli ihågkommet som enligt många EM:s genom tiderna snyggaste mål, för det var Marco Van Bastens skott från en nästintill omöjlig vinkel som definitivt bärgade Nederländernas första och enda EM-guld. Vi på betting.se rankar det som EM:s snyggaste och viktigaste mål genom tiderna.

Van Basten som i situationen befinner sig ute på högerkanten skjuter det inkommande inlägget på volley och får en perfekt träff med högerfoten. Bollen går i en båge över den sovjetiska målvakten Dasayev som inte har en chans att nå den eftersom att skottet är både hårt och välplacerat.