När man spelar på odds och betting online finns det många speltermer som kan vara svåra att sätta sig in i till en början. Och just därför har vi denna guide där vi går igenom de allra vanligaste speltermerna.

Units

Används som enhet vid sportsbetting för att ge ett gemensamt räknesätt för alla spelare när det kommer till insatser. Oftast räknar man units i en skala 1-10, där 10 units är den maximala insatsen. Hur mycket en unit är värd, är upp till var och en men där finns guider som förklarar hur mycket man bör satsa vid varje spel för ett sunt och vinnande spelande. Läs mer om money management här! 

1X2

1X2 kommer från att man kan välja att spela på hemmalaget (1), kryss (X) eller bortalaget (2). Det är den helt klart vanligaste spelformen och betyder alltså att du spelar på vem som vinner matchen efter fulltid, eller om det blir lika. 1X2 finns bara på de sporter där det kan bli lika, tennis till exempel kan ju inte bli lika och därför finns inte 1X2 odds på tennis.

Dubbelchans

Att spela en dubbelchans innebär att du vinner på två utfall i ett odds som har tre utfall. Du kan spela 1X (hemmalaget eller oavgjort), X2 (kryss eller bortalaget) eller 12 (att det inte blir kryss).

Antal mål över/under

Detta är en vanlig spelform och innebär att man spelar på att det antingen blir fler eller färre mål än till exempel 2.5. Har du spelat över 2.5 mål vinner du om det blir 3 mål eller fler. Har du spelat under 2.5 mål vinner du spelet om det blir maximalt 2 mål. 

Draw No Bet

Precis som det låter så får du insatsen tillbaka om matchen du spelar på skulle sluta oavgjort.

Money Line

På Money Line spelar du på ett lag eller en spelare där matchen inte kan sluta oavgjort. Det innebär alltså att du vinner även om det lag du spelat på vinner efter full tid, förlängning och eventuellt straffsparkar.

3-vägs Handikapp

Handikappspel kan delas upp i 3-vägshandikapp och Asiatiskt handikapp. 3-vägshandikapp skiljer sig på det viset att det finns tre olika utgångar att spela på och i grunden handlar det om att du ger något utav lagen en fördel redan innan matchen har startat. Låt oss ta ett exempel:

Liverpool möter Burnley på hemmaplan och en rak seger för Liverpool hade inte gett mer än 1.30 i odds. Då kan man istället spela Liverpool (-1) till ett högre odds, vilket innebär att motståndarna, i det här fallet Burnley, startar matchen med ett måls försprång. För att vinna ditt spel så behöver således Liverpool vinna med två mål eller fler. Vinst med ett mål, ett oavgjort resultat eller en förlust för Liverpool gör att du förlorar ditt spel.

Du kan även spela Burnley (+1) om du inte tror att bortalaget kommer att förlora matchen. I praktiken innebär det att Burnley startar matchen med ett extramål, och måste således släppa in ett mål under ordinarie tid för att ditt spel ska gå förlorat. 

Asian Handikapp

Utöver 3-vägs handikapp så finns även Asian Handikapp som fungerar en aning annorlunda. Asian Handikapp kan delas upp i två olika typer av spel, singlar och halvor. Singlar inkluderar spel som 0.0; +/-0.5; +/-1.0; +/-1.5 medans halvor är spel som +/-0.25; +/-0.75; +/-1.25. Skillnaderna mellan de båda spelen förklaras här:

Singlar: Ett spel som till exempel 0.0 betyder att du får insatsen tillbaka vid ett oavgjort resultat, fungerar precis som Draw no Bet men har oftast något högre odds. +0.5 betyder att du vinner om laget du spelat på vinner eller om matchen slutar oavgjort. +1.0 ger dig pengarna tillbaka vid en uddamålsvinst för ditt lag, vinst om ditt lag vinner med mer än ett mål och förlust om matchen slutar oavgjort eller om det andra laget vinner.

Halvor: Med +0.25 så menas att du spelat halva din insats på 0.0 och den andra halvan utav insatsen på +0.5. Skulle matchen sluta oavgjort får du därför halva insatsen tillbaka (0.0), och andra halvan rättad som vinst (+0.5).

Långtidsspel

Om du spelar på ett spel som pågår under en längre tid kallas det långtidsspel. Till exempel om du spelar på att Skellefteå ska vinna SHL eller vem som gör flest mål i fotbollsallsvenskan. Dessa spel läggs oftast innan säsongen börjat. 

Kombinationsspel

Detta innebär att du spelar på fler än en match i samma spelkupong. Detta ger ett högre odds och större utdelning men samtidigt är risken större att man förlorar. 

Trixie bet

När du spelar på tre matcher i ett kombinationsspel kan du välja att spela en Trixie. Det innebär att du spelar tre dubblar och en trippel i samma spel. Minst två av alternativen måste vinna för att någon vinst ska bli utbetald.

Fyrling

I en fyrling har du exakt fyra val. Och för att vinna krävs det att alla spel är vinnande. Anledningen till att man spelar kombinationsspel som fyrlingar och så vidare är för att utbetalningen blir högre.

Lucky 15

Denna formen av spel förekommer oftast i samband med spel på hästar. För att spela på denna typen behöver du göra fyra val och sen göra din satsning i rutan "Lucky 15". Det blir allt som allt 15 olika spel, fyra singlar, sex dubblar, fyra tripplar och 1 fyrling. För att vinna måste minst ett av spelen vara vinnande. Om du bara får en vinst kommer det inte alltid att täcka hela insatsen, så för att vinna mer än insatsen krävs det att flera spel går in.

Yankee

En Yankee innebär att du gör fyra val. Sen kommer kupongen bli till 11 olika spel, sex dubblar, fyra tipplar och en fyrlinger. För att få någon utdelning måste minst två av dina val vara vinnande. Denna speltypen är väldigt lik Lucky 15 fast passar bättre när man spelar på fotboll.

Goliath

Detta är värstingen och kräver att man spelar på exakt åtta matcher i samma kupong. Sedan väljer ma "Goliath" där kostnaden är 247x insatsen. Så satsar du 10 kr kommer spelet att kosta 2470 kr. En Goliath består av 28 dubblar, 56 tripplar, 70 fyrlingar, 56 femlingar, 28 sexlingar, 8 sjulingar och en åttling. Vid minst två vinster kommer du att få utdelning men inget stort belopp. Skulle du sätta fem eller fler matcher kommer utdelningen bli avsevärt mycket högre.