Det finns olika sätt att presentera odds på. Det vanligast förekommande som har använts i Sverige kallas europeiska odds eller decimalodds, utöver det finns även brittiska och amerikanska odds. I den här guiden kommer vi att gå igenom de olika oddsen och hur man konverterar dem mellan varandra.

Europeiska odds

Europeiska odds, eller decimalodds som man också ofta säger, är enligt oss svenskar det absolut lättaste sättet att se odds på. Europeiska odds är ett mått på hur mycket du får tillbaka per satsad enhet.

Exempel: Du satsar 100 kronor till ett odds på 1,5. Du får då tillbaka 100 x 1,50 = 150 kronor. Vinsten är alltså 50 kronor.

Din insats multipliceras alltså med oddset, som är ett decimaltal.

Brittiska odds

Brittiska odds stöter man på lite då och då, framförallt då man är inne på brittiska spelbolag som till exempel Paddy Power.  Man kallar ofta brittiska odds för traditionella odds. Brittiska odds kan kännas lite svårare än decimalodds men egentligen är det ingen större skillnad. Brittiska odds är ett mått på hur mycket du vinner per satsad enhet.

Den största skillnaden mellan brittiska och europeiska odds är att man skriver brittiska odds som bråktal istället för decimaltal. Ibland säger man också 3:2 eller 3 mot 2 för ett odds som är 3/2.

Exempel: Du satsar 100 kronor till ett odds på 3/2. Det betyder att vinsten är 100 x (3/2) = 100 x 1,5 = 150 kronor. Du får alltså tillbaka 250 kronor. 

Amerikanska odds

Amerikanska odds är de som är svårast att förstå för oss svenskar. Ibland kallar man även Amerikanska odds för Moneyline odds. Ett amerikanskt odds är en siffra med antingen ett plus- eller minustecken framför sig. Om det är ett plustecken så säger oddset hur mycket du vinner om du satsar 100 kronor. Är det istället ett minustecken så säger oddset hur mycket du måste betta för att få en vinst på 100 kronor.

Exempel: Du satsar 100 kronor på oddset +200. Vid vinst så vinner du 200 kronor och får tillbaka totalt 300 kronor.

Exempel: Du satsar 400 kronor på oddset -400. Vid vinst så vinner du 100 kronor och får tillbaka totalt 500 kronor.

Konvertera andra odds till decimalodds

Det kan vara viktigt att kunna konvertera andra odds till decimalodds för att förstå sig på oddsen om du kommer in på en amerikansk eller brittisk sajt. De flesta sajter erbjuder möjligheten att själv ställa in vilken oddsformat du vill ha. Då behöver man inte tänka på att konvertera mellan oddsen. 

Decimalodds = Brittiskt odds + 1

För att konvertera brittiska odds  till europeiska odds behöver du bara plussa på en etta. Det är eftersom att decimalodds är ett mått på hur mycket du för tillbaka vid eventuell vinst, alltså inklusive insatsen. Brittiska odds däremot är ett mått på hur mycket du vinner, alltså exklusive insatsen.

Exempel: Du har ett bråktalsodds på 5/4 och vill göra om det till ett odds du förstår. Enligt formeln ovan får du att decimaloddset = 5/4 + 1 = 1,25 + 1 = 2,25. Oddset är alltså likamed 2,25. 

Konvertera amerikanska odds till europeiska

När du konverterar amerikanska odds behöver du ta hänsyn till två olika formler beroende på om det amerikanska talet är positivt (d.v.s. har ett plustecken framför sig) eller negativt (d.v.s. har ett minustecken framför sig). I formlerna nedan så står AO för amerikanskt odds.

Positivt odds: AO/100 + 1 = decimalodds

Negativt odds: 100/AO + 1 = decimalodds

Exempel: Du har ett amerikanskt odds på +350 och vill konvertera det till decimalt. Vi använder formeln för positiva odds och får +350/100 + 1 = 4,5. Den decimala motsvarigheten är alltså 4,5. 

Exempel: Du vill denna gången konvertera det amerikanska oddset -150. Vi använder formeln för negativa amerikanska odds och får 100/150 + 1 = 1,67. Det amerikanska oddset -150 motsvarar alltså det europeiska oddset 1,67.