Det finns många bra anledningar till att bokföra sitt spelande. Du får en bra överblick, du ser mönster du kanske inte hade en aning om att de ens existerade, lättare att hålla koll på vinster/förluster och så vidare.

Men först och främst gäller det att ta tag i det på allvar. Det är också lättare att bli en vinnare i längden genom att bokföra. Varför? Jo det är för att du strukturerar spelandet och följer en taktik till fullo. Detta är klart bättre än att lägga in ogenomtänkta och förhastade bets lite då och då.

Därför ska du bokföra ditt spelande

Om du väljer att göra det i ett kollegieblock eller Exceldokument på datorn spelar ingen roll, så länge du bara gör det. Det finns även vissa sajter på nätet där du kan föra statistik på.

Att komma igång

Förstå och främst behöver du välja vilken metod du vill använda när du bokför dina spel. Metoden spelar som sagt egentligen ingen roll det viktiga är att du lätt och smidigt kan anteckna och kolla igenom de avgjorda spelen.

Det finns vissa termer som kan vara bra att förstå.

  • ROI: Betyder rate of investment, på svenska återbetalning, och visar hur mycket av din insats du får tillbaka. Säg att du satsar 100 kronor på att Barcelona ska vinna en match till oddset 1.70. Ditt spel sitter och vinsten och återbetalningen blir då 70 kronor.
  • Spelkassa/budget: Alla känner med all säkerhet till hur en budget fungerar. Man gör tidigt klart för hur stor budgeten ska vara och sedan håller man sig efter den. Man kan även bestämma hur hög maxinsats man kan sträcka sig till för att inte låta summorna springa iväg.
  • Disciplin: Att alltid vara disciplinerad är oerhört viktigt. Ett bra exempel är om du skulle vinna tre spel i rad, att du inte då tar dig vatten över huvudet och gör en riktig storsatsning på grund av att spelen tidigare gått bra.
  • Att bokföra sitt spelande kommer leda till att du märker saker som att vissa specifika dagar förlorar du mer än andra dagar och så vidare. Det kan vara så att du spelar mycket på helgerna, har du då haft lite oflyt är det vanligt att man försöker vinna igen sina spel på måndagar. Detta är inget man tänker på förrän man ser det framför sig. Bokföring kommer garanterat ha en positiv påverkan på ditt spelande.

Lättare att se hela sanningen

Att man ljuger för sig själv om hur spelandet går är inte alls särskilt ovanligt. Man kommer alltid ihåg en vinst längre än en förlust och det kan ibland vara farligt. Med bokföringen kommer du alltid se hur mycket plus respektive minus du går och det går inte att komma ifrån.

Du kanske trodde att oddsa på SHL var din grej men du upptäcker att fotbollsoddsen har gått bra mycket bättre. Eller att du bara går minus månad efter månad och det kanske är dags att lägga spelandet på hyllan. Genom att föra statistik får du svart på vitt hur det har gått.

Det viktigaste av allt när man spelar är att man BARA spelar för pengar man har råd att förlora.