Många känner nog till begreppet "betting" sedan tidigare och har säkert varit i kontakt med spel. Det innebär helt enkelt att man försöker förutspå ett matchresultat man sedan gör en satsning på. Vinner man får man beroende på odds en vinst och skulle man förlora går pengarna till spelbolaget.

Det har under de senaste årtiondet blivit allt mer vanligt att man spelar på nätet istället för spelbutiker som man gjorde förr. Detta för att det är mycket smidigare och man slipper hålla reda på kvitton, dessutom kan du spela precis när du vill och slipper vara bunden till butikens öppettider och så vidare. Det finns även olika typer av odds när man spelar på sport. Dessa kan du läsa mer om under Olika typer av odds.

Vilka spelar man mot?

Det vanligaste är att man spelar mot ett spelbolag. De ger ut odds som de tycker är fördelaktiga för dem själva och du får försöka slå banken. Sedan finns det dåliga och bra odds. Ett bra odds är när du anser att oddset är för högt satt.

Om vi säger att Barcelona möter Malaga och oddset på att Barcelona vinner är 2.12.  Som många känner till är Barcelona ett av världens bästa klubblag och de förlorar inte många hemmamatcher på en säsong. Det är ett alldeles för högt odds vilket gör det mer attraktivt. Att hitta dessa typ av odds kan vara svårt till en början men desto mer påläst man blir desto lättare blir det. Ett dåligt odds är raka motsatsen.

För enkelhetens skull tar vi samma match fast oddset är nu 1.07 istället. Spelar du för 1000 kronor vinner du bara 70 kronor och det är inte speciellt mycket med tanke på att du riskera dina 1000 kronor. Många säger såhär: "Men det är en självklar match, satsa en stor summa till minimal risk". Men räknar man på det måste du vinna fjorton spel till oddset 1,07 för att du ska ha dubblat dina pengar. Chansen att du någon gång åker på en skrällmatch är onödigt hög och i längden kommer det inte att vara en vinnande strategi.

Det finns däremot sajter som erbjuder möjligheten att spela på en så kallad spelbörs. Istället för att spela mot bookien spelar du här direkt mot andra kunder, det är som en slags aktiebörs (därav namnet). I spelbörsen erbjuder du helt enkelt odds mot andra spelare. Oddsen på en spelbörs kan ofta vara klart högre än de som sätts av bookmakern. Men spelbolagen ska också ha sin del av kakan så därför tillkommer en avgift på varje spel, oavsett vilket kan du i längden ändå få bättre utdelning. 

Skandaler inom betting

En av de största skandalerna är Black Sox skandalen där Chicago White Sox spelade World Series 1919 mot Cincinnati Reds. Joseph Sullivan var en amerikansk vadhållare och spelare. Han mutade i sin tur åtta spelare i White Sox med 10 000 dollar var för att förlora matchen. Detta ledde sedan till att alla åtta spelare blev fråntagna sin licens och fick aldrig mer spela baseboll igen.

En annan stor skandal på mer lokal nivå är de uppgjorda matcherna i Superettan i fotboll under 2013 och 14. Det var några spelare som blev tillsagda att släppa in lite extra mycket mål i andra halvlek och en blev ombedd att ta ett rött kort i slutet på matchen. Detta gjorde i sin tur att matchfixarna vann över 100 000 kronor. Det hela slutade med att en av spelarna som blivit kontaktad och delaktig i de uppgjorda matcherna tog sig till polisstationen. Där erkände han allting och en rättegång mot de två matchfixarna påbörjades.