Annons

Sannolikhetsbedömning

Sannolikhetsbedömningen är i grunden både spelbolagens och spelarnas främsta vapen i kampen om att vinna mot varandra.

Ett spelbolags odds är alltid beroende utav en ytterst viktig sannolikhetsbedömning, vilket är spelbolagets bedömning utav chansen på varje utgång för att en viss händelse ska inträffa. Sannolikhetsbedömning uttrycks oftast i procent, vilket i sin tur leder till ett specifikt odds för varje möjlig utgång.

Spelbolagen hyr in personer som sätter oddsen och det är dessa personer som ges i uppgift att göra sannolikhetsbedömningarna, vilket vanligtvis görs genom en genomgående analys av ett specifikt event.

Hur man avläser spelbolagens sannolikhetsbedömningar

För att beräkna sannolikhetsbedömningen som är grunden i ett spelbolags satta odds, så måste du veta spelbolagets teoretiska återbetalning på det specifika eventet.

Det kan beräknas ifrån en summa av odds och utgångar, till exempel 1x2 på en match.

Exempel

En match har följande odds:

1: 1,80
X: 2,00
2: 4,50

Till att börja med divideras varje odds med 100, och alla dessa kvoter adderas ihop. Nästa steg är att dividera 100 med den summan som du just beräknade. I siffror:

Steg 1: (100/1,80=55,56) + (100/3,00=33,33) + (100/4,50=22,22). = 111,11

Steg 2: 100/111,11 = 0,90 = 90%​​​​​​​

Spelbolagets teoretiska återbetalning på detta specifika event är alltså 90 procent.

 

Nu när du har både oddset och den teoretiska återbetalningen så kan du beräkna sannolikhetsbedömningen för vart och ett utav oddsen. Det görs genom att dividera den teoretiska återbetalningen (90%) med ett utav oddsen. Till exempel:

1: 0,90/1,80 = 0,50 = 50%

X: 0,90/3,00 = 0,30 = 30%

2: 0,90/4,50 = 0,20 = 20%

Här på Betting.se har vi en sida där du kan jämför återbetalningar för olika spelbolag för att hitta det som gynnar ditt spelande på bästa sätt: https://www.betting.se/bookmaker/payback

Sannolikhetsbedömningen är även spelarens vapen

Om du vill ge dig själv chansen att göra en vinst gentemot spelbolagen, så gäller det att vara uppmärksam på de gånger då de begår misstag. Mistakes are made – just not that often.

Baserat på principen att ett spel måste innehålla ett värde (spelvärde), så ska du alltid ha en viss aning om vilken procentuell chans ett givet spel har för att gå hem. Ens egen sannolikhetsbedömning ställs emot ett spelbolags odds, vilket, enligt ovan, också är baserat på en sannolikhetsbedömning.

Om de två sannolikhetsbedömningarna är betydande olika, finns där två alternativ: antingen har spelbolaget begått ett misstag eller så har du begått ett misstag. Om det förstnämnda är fallet, så är har du ett så kallat valuebet – och då ska du alltid spela.

Feedback