Annons

Kroatien landslag inför EM 2021

Spelschema, Kroatien

Hela spelschemat

Kroatien visade under VM 2018 i Ryssland att de har vad som krävs för att komma långt i de stora turneringarna. I finalen var de dock tvungna erkänna sig besegrade av Frankrike, som vann en underhållande match med 4-2. För EM 2021 kommer hela fotbolls-Europa att hålla ett öga på om Kroatien kan hävda sig igen.

Läs våra bästa speltips på EM

Hur gick det för Kroatien i Fotbolls-EM 2021?

Kroatien slogs ut ur åttondelsfinalen i EM mot Spanien. En match som slutade i  3-5 till fördel för spanjorerna.

Kroatiens matcher i Fotbolls-EM 2021

Nedan hittar du länkar till alla Kroatiens matcher under Fotbolls-EM 2020.

Gruppspel: Omgång 1

Gruppspel: Omgång 2

Gruppspel: Omgång 3

Åttondelsfinal

 

Tabell Grupp D - Fotbolls-EM 2021

Lag SM V O F MS P
England 3 2 1 0 +2 7
Kroatien 3 1 1 1 +1 4
Tjeckien 3 1 1 1 +1 4
Skottland 3 0 1 2 -4 1

Kroatiens styrkor

  • Flera spelare i Europas toppligor
  • Silver i VM 2018

Kroatien har flera bra spelare, men landets största styrka är ändå kollektivet. De har ingen spelare som match efter match kan avgöra utan istället ett helt lag av kvalitetsspelare, som alla kan leverera på toppnivå.

Truppen består främst av många spelare från Europas toppligor, i kombination med en handfull spelare från den inhemska ligan. Inte minst är landets stora klubb, Dynamo Zagreb starkt representerad. Vid den senaste landslagssamlingen i november 2020 fanns hela tre spelare från klubben .

Stjärnan och lagkaptenen är Real Madrid-spelaren Luka Modrić. Mittfältsstjärnan blir 36 år i september. Detta kan mycket väl bli Modrićs sista mästerskap. Frågan är om EM 2021 eller VM 2022 kommer att bli det sista vi ser från honom i landslaget?

Kroatien Fotbolls-EM - Grupp D

Källa: Catherine Ivill / POOL / AFP

Kroatiens svagheter

  • Svaga insatser i Nations League
  • Nyckelspelarna börjar bli aningen gamla

Kroatiens styrka kan också vara deras svaghet. De dagar då kollektivet inte spelar optimalt kan laget ha svårt att prestera på den nivå vi vet att de klarar av. Något annat som oroar är att när de 2021 mötte de större fotbollsnationerna i Europa hade svårt att mäta sig med dem. Dessutom hade de i kvalet till EM en på pappret enkel grupp, så lite svårt att veta i dagsläget hur bra de är.

Under 2020 förlorade Kroatien således fem av sex Nations League-matcher mot Sverige, Portugal och Frankrike. De vann med 2-1 hemma mot Sverige, men förlorade alla andra matcher och släppte in hela 16 mål i de sex matcherna. Det var långt från nivån under VM 2018.

Vägen till EM 2021

Kroatien spelade i grupp E tillsammans med Wales, Slovakien, Ungern och Azerbajdzjan. Även om Wales i synnerhet har blivit mycket bättre de senaste åren, måste det ändå sägas att det ska vara en grupp som är lätt för ett lag av Kroatiens kaliber. Det blev 17 poäng på åtta matcher med en målskillnad på 17 - 7.

Hemma i Kroatien vann de alla fyra matcher, medan resultaten på bortaplan inte var de bästa. Här blev det nederlag med 1-2 mot Ungern, 4-0-seger mot Slovakien, 1-1 mot Azerbajdzjan och 1-1 mot Wales.

Kroatiens EM-historia

Kroatien är nästan synonymt med EM. Balkanlandet har således kvalificerat sig varje gång sedan 1996. Det enda undantaget är år 2000 i Nederländerna / Belgien. De föregående fem mästerskapen har varit lite si och så. Bästa resultatet är en 5:e plats 2008. Laget stod för en enorm prestation vid VM 2018, där de vann silver

Kommentarer

Feedback