Sveriges deltagande i de europeiska mästerskapen sträcker sig inte alltför långt tillbaka i historien. Första gången det blågula landslaget deltog i EM var det som arrangerades i Sverige 1992. Eftersom att de var värdnation blev de direktkvalificerade. Sverige nådde även sin största framgång hittills någonsin i detta EM då de tog sig hela vägen till en semifinal de förlorade mot Tyskland. Svenska landslaget har bara missat att kvalificera sig till EM en enda gång sedan 1992 och det var mästerskapet som spelades i England 1996.

I dessa mästerskap har det producerats en hel del mål och här är listan på de mest framgångsrika målskyttarna i svenska landslagets EM-historia.

Bra odds på EM:s skyttekung hos Casumo*

Hos Casumo* hittar du spelvärda odds på alla de stora favoriterna till att vinna skytteligan i sommarens EM-slutspel.

TILL CASUMO

Jan Eriksson – Sveriges första målskytt i EM

Det var backen Jan Eriksson som gjorde Sveriges genom tiderna första mål någonsin i ett EM-slutspel. Det så viktiga målet kom redan i den första gruppspelsmatchen mot Frankrike i matchminut 24. Det innebar att Sverige tog ledningen, men Frankrike skulle senare i matchen komma att kvittera i en match som slutade 1-1. Hans målskytte tog inte slut där, för i den sista gruppspelsmatchen när Sverige mötte England var det han som såg till att det blågula landslaget kvitterade till 1-1. Dessa två mål placerar honom på listan som den fjärde bästa målskytten i den svenska EM-historien.

Under samma mästerskap var det även en annan stor svensk spelare som presenterade sig på allra bästa sätt och för alltid skrev in sig i historieböckerna som en av de allra största svenska spelarna någonsin.

Tomas Brolin – Sveriges största stjärna under 90-talet

Brolin hade innan EM 1992 redan etablerat sig i Serie A som en framspelare och målskytt. Bara några månader innan EM skulle spelas hade han med sitt klubblag Parma vunnit Coppa Italia och för första gången någonsin i klubbens historia lyft en trofé. Brolin var i strålande form inför hemma-EM och det visade han genom att vinna skytteligan tillsammans med Karl-Heinz Riedle, Henrik Larsen och Dennis Bergkamp som alla slutade på tre mål.

Detta skulle komma att bli det enda EM han deltog i och kanske har hans insatser under mästerskapet blivit lite bortglömda eftersom att det svenska landslagets insats i VM 1994 är det största som hänt de senaste decennierna. Men hans tre gjorda mål tar honom till en tredjeplats över Sveriges genom tiderna största målskyttar i EM-historien.

Läs allt om svenska landslaget inför sommarens EM här!

Henrik Larsson – Sveriges näst största målskytt i EM

”Henke” var med i VM-truppen 1994 där vi kanske framförallt minns honom från den dramatiska straffläggningen i kvarten mot Rumänien. Det var han som med sista målet såg till att Sverige tog sig vidare till semifinalen. Hans första framträdande i EM var mästerskapet 2000 i Belgien/Nederländerna. Även hans första mål kom under denna turnering då han kvitterade mot Italien i den sista gruppspelsmatchen, ett resultat som sedan inte höll i sig eftersom att Italien senare gjorde 2-1.

Nästa EM han deltog i var 2004 i Portugal(vilket även är det europeiska mästerskap Sverige nått störst framgång i sedan 1992). Redan i den första matchen krossade vårat blågula landslag Bulgarien med hela 5-0. ”Henke” stod för 2 av målen. Det blev även ett tredje mästerskapsmål för Larsson när han satte en straff i den sista så omtalade gruppspelsmatchen mot Danmark.

”Henke” deltog även i EM 2008 i Österrike/Schweiz, men det blev inga fler mål för våran andra största målskytt i de europeiska mästerskapen genom tiderna.

Zlatan Ibrahimović är Sveriges största målskytt genom tiderna

Ibra gjorde mål i sin första match i EM 2004. Det kom på straff i 5-0 krossen mot Bulgarien, men det är inte det målet vi minns, för ett av Sveriges genom tiderna mest spektakulära mål gjordes även i denna turnering av Zlatan. Det var i andra gruppspelsmatchen mot Italien när Ibra i den 85:e minuten klackade in den till 1-1 som vi alla kommer ihåg. Även om han stått för flertalet ”omöjliga” mål i sin karriär är kanske det här det allra främsta.

Läs allt du behöver veta om sommarens EM i våran välfyllda guide

Även om EM 2008 som för Sveriges del inleddes hoppfullt med 0-2 segern mot Grekland där Zlatan stod för ett av målen skulle turneringen senare komma att bli en besvikelse. Det svenska landslaget tog sig aldrig vidare till slutspelet efter att de förlorade de nästkommande gruppspelsmatcherna, först mot Spanien med 2-1 och sedan 2-0 mot Ryssland. Trots nederlagen lyckades Zlatan att göra ett mål mot Spanien.

I Sveriges första gruppspelsmatch mot Ukraina 2012 var det Zlatan som gjorde matchens första mål, men det var ingen ledning de lyckades hålla i särskilt länge då Shevchenko bara minuterna senare gjorde 1-1 och sedan även 2-1. I sista gruppspelsmatchen var det Frankrike som stod för motståndet och efter att Sverige redan hade dragit på sig två förluster fanns det ingen chans att gå vidare. Men Sverige reste sig här och vann med 2-0 efter ett riktigt snyggt mål i matchminut 54 av Zlatan.

Zlatan som inlett VM-kvalet till Qatar 2022 med svenska landslaget på bästa sätt med sina framspelningar kommer även att spela EM 2020 om han inte råkar ut för någon skada. Det innebär såklart att han kan utöka sin ledning över Sveriges genom tiderna största målskyttar genom historien och även klättra på listan över EM:s största skyttekungar, men det återstår att se då det verkar som att han fått en ny roll där han ligger lite längre bak i anfallet för att istället servera bollar till Isak och Kulusevski.

Vem blir Sveriges nästa stora målskytt?

Trots det kan det självklart bli fler mål, men det är kanske det sista mästerskapet vi ser honom i och därför är det dags för en ny målskytt att kliva fram och ta över rollen. Det är i detta läge perfekt för Alexander Isak eller Dejan Kulusevski att ta över manteln och bli Sveriges ledande målskytt i de kommande mästerskapen. Svenska landslaget har en ljus framtid till mötes när dessa två talanger ska föra det fina arvet vidare.

Plats Spelare Antal gjorda mål Turneringar(årtal)
1. Zlatan Ibrahimović 6 2004, 2008, 2012, (2016)
2. Henrik Larsson 4 2000, 2004, 2008
3.  Tomas Brolin 3 1992
4. Jan Eriksson 2 1992