Inför att EM 2021 drar igång har vi kollat tillbaka på de viktigaste och snyggaste räddningarna i det europeiska mästerskapets historia. De ögonblicken vi har listat är helt avgörande händelser för nationernas framgångar i turneringen där det var målvakterna som stod i centrum. Detta är enligt oss på Betting.se EM:s genom tiderna snyggaste räddningar.

Ivo Viktor mot Västtyskland

Var i sitt livs form när Tjeckoslovakien ställdes mot Västtyskland i EM-finalen 1976. Matchen som främst är förknippad och ihågkommen för Panenkas straff. Men utan Ivos fenomenala ingripanden mellan stolparna hade det aldrig blivit något ikoniskt ögonblick för Panenka. För tyskarna bombarderade skott mot det tjeckoslovakiska målet och även om Ivo släppte in 2 mål under fulltid minns vi flera av de fantastiska räddningar han stod för, men den som sticker ut mest är när han räddar Rainer Bonhofs frispark. För sina insatser i EM blev han sedan framröstad till Europas tredje bästa spelare.

Manuel Neuer mot Ukraina

Tyskland gick in som regerande världsmästare i EM 2016. De var en av de stora favoriterna att även sluta som europamästare. Vi minns att Neuer redan i öppningsmatchen mot Ukraina stod för flera världsklassräddningar. Den vi framförallt kommer ihåg är när Konoplyanka bara fem minuter in i matchen får tag i bollen efter hörna och missar tack vare att Neuer är med på noterna och tippar bollen över målet. Tyskland vann premiären med 2-0 och gick hela vägen till semifinal där de blev utslagna av Frankrike.

Gianluigi Buffon mot Tyskland

Buffon hade under EM 2016 hunnit fylla 38 år, men var trots det utan konkurrens förstavalet mellan stolparna i det italienska landslaget. När de i kvartsfinalen ställdes mot Tyskland skulle Buffon göra en av sina snyggaste räddningar i karriären. För när bollen landar hos en fri Mario Gomez(som sällan missade sina lägen under den här tiden)klackar han den med en lyftning bara någon meter från målet, men Buffon är helt klar på vad som händer och lyckas få fingertopparna på bollen så att den går ut till hörna. Italien förlorade matchen sedan på straffar.

Läs även om de bästa målvakterna i EM!

Joël Bats mot Portugal

Vi minns EM-guldet som Frankrike tog 1984 och inte minst Platini och hans målrekord när han nätade nio gånger på bara fem spelade matcher. Längst bak i detta guldgäng mellan stolparna stod Joël Bats. Fram till att de skulle spela sista gruppspelsmatchen mot Jugoslavien hade han inte släppt in ett mål på tio raka matcher. Men det var i semin mot Portugal han skulle göra sin största insats under mästerskapet. Inte bara en gång utan tre. Under ordinarie matchtid när Fernando Gomes sköt från nära håll var han med och styrde undan skottet.

I förlängningen får Nené på en kraftfull nick som tvingar Bats att slänga sig bakåt för att styra undan bollen. Samme Nené får ytterligare ett läge lite senare där han är nära att få in den, men Bats är oövervinnerlig i dessa lägen och med sina räddningar ser han till att Frankrike går till finalen.

Francesco Toldo mot Nederländerna

Francesco Toldo hade inför EM 2000 förberett sig på att inte få spela något i turneringen eftersom att före honom i ledet som landslagets målvakter var Buffon som förstaval och Peruzzi som andra. Den sistnämnde vägrade att finna sig i att vara nummer 2 och tackade nej till att spela för Italien under mästerskapet. Buffon bröt kort därefter handen och kunde därmed inte stå i EM. Förstavalet blev då Toldo som skulle komma att stå varje match under turneringen. Det vi minns bäst är hans insats i semifinalen mot Nederländerna.

En match där Gianluca Zambrotta drog på sig ett rött kort i den 34:e minuten. Med en man mindre var det tufft för italienarna att hänga med det snabba, offensiva Nederländerna som avlossade skott efter skott mot Toldo i målet, de hade 31 målchanser, men den italienske målvakten tog allt, även en straff som Frank de Boer slog. Efter fulltid var resultatet 0-0 och det gick till straffläggning. Här visade Fiorentina-legendaren sin storhet när han räddade 2 av 4 straffar och Italien gick till finalen.

Robert Almer mot Portugal

Robert Almer vaktade målet för Österrike när de mötte Portugal i deras andra gruppspelsmatch, EM 2016. I den första halvleken dominerade portugiserna bollinnehavet(61%)och således skotten mot mål(14). Men hade inte lyckats få in bollen i nät. De farliga chanserna från Ronaldo och co fortsatte även i den andra halvleken. I den 77:e matchminuten tilldöms Portugal en straff och den som ska slå den är Ronaldo. Alla förväntar sig såklart att det är nu målet ska komma, men här hade Almer en hel del tur då bollen träffar stolpen. Mötet slutade 0-0.

Almers insats i matchen var en av turneringens bästa.

Petr Cech mot Nederländerna

Andra gruppspelsmatchen i grupp D, EM 2004, mellan Nederländerna – Tjeckien var en målrik sådan. Den slutade 2-3 där tjeckerna gick ut som segrare från mötet. Det är framförallt en specifik händelse vi minns från matchen då Nederländerna hade tagit ledningen med 2-1 och jagade ett tredje mål. John Heitinga får på en riktigt fin träff 5-10 meter utanför straffområdet och det stenhårda skottet går raka vägen mot vänstra krysset. Petr Cech står bra placerad i målet och lyckas när han hänger i luften få fingertopparna på bollen så att den går ut till hörna.

Oerhört viktig räddning som slutligen ledde till att Tjeckien vann med 3-2.

Peter Schmeichel EM-finalen 1992

Schmeichel var helt omöjlig att få hål på i EM-finalen 1992. Han var en av de stora hjältarna när Danmark bärgade guldet. Det vi kommer kommer ihåg bäst från matchen är en mot en situationerna mellan han och Klinsmann, där han gör två megaräddningar. Men det var inte bara mot Klinsmann han var helt omöjlig här, utan mot hela det tyska landslaget. Han tog allt och hade bestämt sig för att spika igen. Guldet skulle hamna i Danmark och det gjorde det slutligen efter att John Jensen och Kim Vilfort hade gjort varsitt mål.

Läs även om de största ögonblicken i EM genom tiderna!

Lev Yashin EM 1960

Många anser att Lev Yashin är världens genom tiderna bästa målvakt. Han är den enda burväktaren som tagit hem Ballon d'Or. Priset som årets bästa fotbollspelare alla kategorier vann han 1963. Med Sovjetunionen bärgade han det första EM-guldet i turneringens historia, 1960(det enda europeiska mästerskapet han spelade i). I finalen ställdes hans Sovjetunionen mot Jugoslavien där de sistnämnda dominerade matchen och hade flera farliga lägen där de kunde avgjort finalen om det inte hade varit för ”Black Spider” i målet(smeknamnet han fick för sin svarta klädsel).

Är känd för att han revolutionerade målvaktspositionen då han var först med att dirigera försvararna, men även med att gå ut från linjen och gå in i luftdueller för att styra undan inlägg.

Iker Casillas mot Italien

Iker Casillas hade en av sina största matcher någonsin i den spanska landslagströjan när de mötte Italien EM-kvartsfinalen 2008. Det slutade 0-0 efter fulltid, men det kunde slutat annorlunda, för när det hade gått 65 minuter av matchen får Mauro Camonaresi tag på bollen bara några meter från målet och avlossar ett skott mot en tom bur eftersom att Casillas varit ute och avstyrt en nick tidigare. Han hinner precis i tid tillbaka och placerar sig perfekt i målet för att styra undan skottet till hörna. Matchen avgjordes på straffar där Casillas blev den stora hjälten när han räddade 2 av 4 skott.

Spanien hade fram till EM 2008 under flera internationella mästerskap i rad blivit utslagna i gruppspelet eller tidigt i slutspelet, så det var ingen som räknade med dem längre och de flesta hade tippat på förhand att det var detta som skulle ske även i turneringen 2008. Men vi vet hur det gick, Spanien gick och vann tre mästerskap i rad. Fabregas sade att den här matchen var startskottet på deras stora framgångar och att det var här som allt bara började klicka.