En av de viktigaste spelarna i ett lag är målvakterna. Dessa glöms lätt bort då mest fokus ligger på utespelarna. Men positionen har ändå fått lite mer uppmärksamhet de senaste åren med framförallt Allisons intåg i Liverpool, idag världens kanske främsta burväktare. Vi har kollat närmare på alla deltagande länder i sommarens EM och deras respektive målvaktsuppsättningar där vi rankar de tio bästa målvakterna EM 2021.

Jan Oblak – Europas bästa målvakt

Innan vi börjar med listan vill vi dock uppmärksamma den vi tycker är Europas bästa målvakt och som skulle varit nummer ett om Slovenien hade varit en av de deltagande nationerna i EM 2021. Enligt oss är det Atlético Madrids Jan Oblak som idag är bäst av alla målvakter i Europa. I skrivande stund är han på väg att ta sitt Atleti till lagets första La Liga-titel sedan 2013/14 och hans statistik är i en klass för sig. Han har stått 34 matcher den här säsongen, släppt in 22 mål och hållt nollan 17 gånger på dessa.

Detta är enligt oss det europeiska mästerskapets 10 bästa målvakter:

10. Lukáš Hrádecký – Bayer Leverkusen

Var ovärderlig för det finska landslaget under deras väg till EM och är nationens självklara förstaval mellan stolparna i det europeiska mästerskapet. Blev säsongen 2017-18 utsedd till Bundesligas bästa målvakt. Det tog honom till storklubben Bayer Leverkusen där han är opetbar. Förutom att han är en av ligans bästa målvakter är han känd för att höja sig ytterligare i ligamötena mot Bayern München.

Missa inte våran artikel där vi rankar EM:s 20 största stjärnor!

9. Péter Gulácsi – RB Leipzig

Utan ungerske Péter Gulácsi skulle Julian Nagelsmanns jobb bli betydligt svettigare i RB Leipzig. Med sitt målvaktsspel har han varit med och tagit klubben till de övre placeringarna av Bundesliga och semifinaler i Champions League. Är den målvakt som hållt flest nollor i den tyska högstaligan den här säsongen. I det ungerska landslaget är han den stora stjärnan som kommer bli väldigt viktig för sitt land i sommarens mästerskap.

8. Yann Sommer – Borussia Mönchengladbach

På plats 8 hittar vi ännu en målvakt från den tyska högstaligan. Yann Sommer är förstahandsvalet i Bundesliga-laget Borussia Mönchengladbach. Det har han varit sedan han kom till klubben 2014/15. Är extremt duktig på att stoppa skott i boxen tack vare sina snabba reflexer. I det Schweiziska landslaget finns det ingen konkurrens om vem som ska vakta målet, Yann Sommer är även nummer 1 där.

7. Kasper Schmeichel - Leicester City

Premier League-titeln 2016 som förstemålvakt i Leicester får räknas som det absolut största Schmeichel uppnått under sin karriär. Det är nog den största prestationen vi sett av ett klubblag under hela 2000-talet. Men även denna säsong har han storspelat mellan stolparna och tagit sitt lag upp till en tredjeplats i den engelska högstaligan. Är precis som i klubblaget även i danska landslaget en pålitlig burväktare som alltid gör sitt yttersta.

6. Gianluigi Donnarumma – AC Milan

Donnarumma är den självklara arvtagaren till Gianluigi Buffon som Italiens nästa stormålvakt. Slog igenom redan säsongen 2015/16 i AC Milan och har sedan dess inte haft någon konkurrens om att han är nummer ett. Förutom Zlatan är även Donnarumma en stor anledning att klubben klättrat till toppen av Serie A återigen. Är en komplett målvakt då han egentligen inte har några svagheter alls. Under kvalet släppte Italien in endast fyra mål på tio matcher och med Donnarumma i målet kommer det bli svårt för motståndarna i EM att hitta sätt att få in bollen.

5. David de Gea – Manchester United

Har fått en del kritik för sina insatser både i spanska landslaget och klubblaget United under senaste tiden. Men Solskjaer verkar ha fullt förtroende för de Gea och har använt honom större delen av säsongen. Är man med och tar sitt lag till en andraplats i världens bästa liga och final i Europa League tillhör man världens bästa målvakter. Är helt fenomenal i boxen då han har extremt snabba reflexer. Det är främst i luftrummet han kan gå bort sig ibland.

4. Hugo Lloris – Tottenham Hotspur

Lagkapten i franska landslaget och klubblaget Tottenham Hotspur. Hade en del svackor under Pochettinos sista år i Londonklubben, men spelade upp sig igen när Mourinho tog över laget och är idag en av de absolut säkraste målvakterna som finns i världen. Är återigen världsklass. Har haft en del tvivelaktiga ingripanden mellan stolparna för det franska landslaget tidigare, men har spelat upp sig även där och gör knappt misstag längre. Det har varit lätt för motståndarlagen i Premier League under denna säsong att ta sig igenom Spurs-försvaret, men det har inte spelat någon roll eftersom att han är så säker som sista utpost.

Läs även våran artikel om de största vinsterna i EM!

3. Thibault Courtois – Real Madrid

Krävdes nog ingen vidare scoutning av Courtois när Real Madrid bestämde sig för att värva honom från Chelsea inför säsongen 2018/19. Var förstemålvakt i Atlético Madrid redan 2011/12. Tog klubben till final i Champions League 2013/14 och vann även La Liga samma säsong. Tillhör den omtalade belgiska ”gyllene generationen” som de flesta tippade skulle dominera de internationella mästerskapen under 2010-talet och åtminstone ta ett guld. Hittills har det blivit ett brons(VM 2018), men kanske kan Belgien ta det där efterlängtade guldet i sommar med Courtois mellan stolparna?

2. Marc-André ter Stegen - Barcelona

Blev 2016/17 den katalanska storklubben Barcelonas förstemålvakt och har sedan dess bara fortsatt utvecklas och bli bättre säsong efter säsong. Är idag en av världens bästa burväktare och Tyskland har egentligen inget givet förstaval på den positionen eftersom att han och Neuer delar på jobbet. Är några år yngre än Bayern-målvakten och därför kommer landslagets fortsatta defensiva framtid vara säkrad även när Neuer väljer att lägga av. Det har varit en hel del kontrovers kring Barcelona, inför säsongen och fortfarande är det en aning krisigt, men trots allt det där har inte ter Stegen låtit det påverka honom.

1. Manuel Neuer - Bayern München

Valet som EM:s bästa målvakt mellan ter Stegen och Neuer är inte lätt, men anledningen att det slutligen föll på Bayern Münchens keeper är för att han har vunnit allt som går att vinna, dessutom har han en längre och mer framgångsrik karriär. Har heller aldrig tappat i form och blev så sent som förra säsongen utsedd till världens bästa målvakt. Men i det faktiska spelet på planen är det inte mycket som skiljer dessa två åt. Tyskland har den bästa målvaktsuppsättningen av alla de deltagande nationerna i sommarens mästerskap.

Ranking Landslag Klubblag
1. Manuel Neuer Tyskland Bayern München
2. Marc-André ter Stegen Tyskland Barcelona
3. Thibault Courtois Belgien Real Madrid
4. Hugo Lloris Frankrike Tottenham Hotspur
5. David de Gea Spanien Manchester United
6. Gianluigi Donnarumma Italien AC Milan
7. Kasper Schmeichel Danmark Leicester City
8. Yann Sommer  Schweiz Borussia Mönchengladbach
9. Péter Gulácsi Ungern RB Leipzig
10. Lukáš Hrádecký Finland Bayer Leverkusen

Har du någon favoritmålvakt som tycker är värd mer uppmärksamhet får du gärna kommentera. Du är självklart välkommen att lista de tio målvakter du tycker är bäst i EM 2021.