Annons
Uppdaterad

Franska Öppna 2023

Det är hög tid för årets andra grand slam-turnering, Franska öppna 2023. Nummer 122 i ordningen av den anrika turneringen som spelas på grus, i våran guide om årets turnering får du franska öppna odds, speltips samt förhandstitt på de största favoriterna – både på dam- och herrsidan. Tävlingen kör igång 22 maj och avslutas 11 juli och spelas i Paris på Stade de Roland Garros.  Häng med!

Hur lägger du ett spel på Franska Öppna 2023?

  1. Välj ett spelbolag i listan till höger.
  2. Skapa ditt konto. Det är numera väldigt enkelt att skapa ett spelkonto eftersom att det är betting utan registrering.
  3. Läs våra speltips franska öppna och placera ditt/dina spel.
  4. Hoppas på att dina spel sitter.

Spela på Franska Öppna hos Bethard

Om du sedan tidigare inte har ett konto hos Bethard har de ett erbjudande där du som ny spelare kan ta del av en välkomstbonus i sport. Du får 100% upp till 1000 kr på Franska Öppna när du gör en insättning på minst 100 kr. Ett välkomsterbjudande som du kan använda på valfri tennis eller annan sport. 

18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.sespelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.TILL BETHARD

Datum: 22 maj - 11 juli 2023

Plats: Roland Garros - Paris. 

Vinnare i singel 2022: Novak Djokovic (ATP) och Ashleigh Barty (WTA).

Grundad: 1891

Typ av turnering: Grand Slam

Underlag: Grus

Prissumma: €42 miljoner

Svenska spelare i Franska Öppna 2023

Här nedanför har vi listat våra största svenska hopp i Franska Öppna 2023. 

André Göransson

Blev professionell tennisspelare 2018 och har utvecklats till en dubbelspecialist. Tog 2020 tillsammans med partnern Christopher Rungkat sin första titel på ATP-touren i Maharashta Open. En annan fin merit är att han gick till kvartsfinal i Wimbledon 2021. På grus har det dock gått grus i maskineriet för Göransson som åkte ut i första omgången förra året.

Mikael Ymer

Sveriges idag högst rankade spelare i singel är Mikael Ymer. Ligger inför Franka Öppna på plats 52 på rankingen. Blev professionell tennisspelare 2015. Inga titlar har det ännu blivit i singel, men i dubbeln. 2016 vann han tillsammans med sin bror Elias Stockholm Open. Ska även nämnas att han i Austalian Open 2021 besegrade stora namn som Hubert Hurkacz och Carlos Alcaraz.

Micke har vid två tillfällen nått tredje omgången i Franska Öppna och med rätt lottning kan han ta nästa kliv i år.

Uppdatering: Mikael Ymer åkte ut med 3-0 i set mot italinaren Musetti

Elias Ymer

Storebror Ymer nöter på utan att få det där ordentliga genombrottet. Peakade på plats 105 på världsrankingen för många år sedan och har sedan dess legat mellan 150-250. Får kvala in till Franska Öppna där han dock kommer att bli seedad, men det finns många hinder på vägen. Tidigare etablerade ATP-spelare som Delbonis, Pouille och Cuevas finns nämligen med i kvalet.

Uppdatering: Kvalade in genom att slå 65-rankade Yannick Hanfmann i kvalfinalen. Förlorade i första omgången mot norrmannen Casper Ruud med 3-0 i set.

Rebecca Peterson

Har som bäst legat 43 på listan över världens bästa tennisspelare i världsrankingen. Det uppnådde hon 21 oktober 2019. För att nå topplaceringen tog hon hem två WTA-singeltitlar under 2019. Inför årets upplaga av Franska Öppna ligger hon på plats 87. På damsidan är hon vårat största hopp för att det ska bli en singeltitel i Franska Öppna 2023.

Vi får dock sätta ett frågetecken på formen med tanke på att hon inte spelat sedan Billie Jean Cup i mitten av april och har dessutom haft stora problem på grus senaste åren.  

Uppdatering: Förlorade i andra omgången mot Wang

Mirjam Björklund

Är damernas svar på Elias Ymer. Har varit nära topp 100 ett par gånger men får aldrig riktigt till det där ordentliga genombrottet. Kommer, precis som Elias Ymer, få kvala in till Franska Öppna och med tanke på Björklunds svaga grusform ska det till något i hästvägar för att hon ska kvala in.

Uppdatering: Åkte ut i kvalfinalen mot Clara Tauson 

Tio senaste årens vinnare i Franska Öppna

År Vinnare herrar Vinnare damer
2013 Rafael Nadal Serena Williams
2014 Rafael Nadal Maria Sharapova
2015 Stan Wawrinka Serena Williams
2016 Novak Djokovic Garbiñe Muguruza
2017 Rafael Nadal Jeļena Ostapenko
2018 Rafael Nadal Simona Halep
2019 Rafael Nadal Ashleigh Barty
2020 Rafael Nadal Iga Swiatek
2021 Novak Djokovic Barbora Krejčíková
2022 Rafael Nadal Iga Swiatek

Vad får vinnaren av Franska öppna?

Vinnaren av Franska öppna får till att börja med en saftig check på €2,300,000 vilket motsvarar över 26 miljoner kronor. Prissumman är densamma för damer och herrer men klart lägre för dubbel-, mixed dubbel- och rullstolsspelare. Dessutom får singelvinnarna 2000 rankingpoäng och en mäktig pokal att ställa i prisskåpet. 

Rafael Nadal – kungen av Franska öppna

Det går inte att prata om Franska Öppna och inte nämna Nadals dominans i turneringen. Hans första seger kom år 2005 när han var endast 19 år gammal. Sedan dess har det inte funnits något stopp på hans framgångar i Roland Garros och han har därför fått smeknamnet "Kungen av grus". Alla hans vinster i Roland Garros har gjort honom till den mest framgångsrika spelaren i turneringens historia, men frågan är om vi sett det sista av Nadal i Franska Öppna? Han har nämligen kallat till presskonferens för att annonsera att han inte kommer till start i år.

Det var länge länge en period där Rafael Nadal endast hade en enda förlust i Roland Garros - den mot Robin Söderling 2009 vilket än idag anses var den största skrällen i svensk tennishistoria. Rafael Nadal var så pass stor favorit att hans odds motsvarade 99% vinstchans. Denna match är än idag den match som Söderling är mest känd för, trots mängder av titlar på ATP-touren.

Svenskar som vunnit i Roland Garros

Den mest framgångsrike svensken i Roland Garros är naturligtvis Björn Borg med sina sex titlar mellan 1974 och1981. Därefter tog Mats Wilander över stafettpinnan och vann tre gånger mellan åren 1982 och 1988. Vad många inte vet är dock att doldisen Sven Davidsson var första svensk någonsin att vinna Franska Öppna år 1957. Faktum är att det var första gången en svensk tennisspelare vann en Grand Slam. Stort!

Inkluderar vi dubbelspelare är det sammanlagt sju svenska spelare som vunnit Franska Öppna: Björn Borg, Mats Willander, Sven Davidsson, Lennart Bergelin, Anders Järryd, Hans Simonsson och Jonas Björkman.

Seedningen i French Open 2023

Seedning i Roland Garros annonseras normalt en vecka före turneringen och baserat på spelarnas ranking och tidigare resultat. Detta görs för att säkerställa att de bästa spelarna inte möter varandra för tidigt i turneringen. Franska öppna seedar spelarna baserat på deras ATP och WTA rankingpoäng. Seedningsprocessen börjar med att de 32 högst rankade spelarna i herr- och damklasserna ges automatisk seedning. Därefter seedas de övriga spelarna baserat på deras rankingpoäng och tidigare resultat på grus. Totalt deltar 64 seedade spelare och 64 oseedade spelare i huvudturneringen.

FAQ Franska Öppna

Här svarar vi på vanliga frågor om Franska Öppna

Hur ser jag Franska Öppna?

Du kan antingen streama eventet om du har ett konto hos Bet365 eller Unibet med insatta medel på. Ett annat alternativ om du vill följa det via tv:n är att du har ett konto hos Discovery Networks Sweden som äger Eurosport där du kan se matcherna.

Hur gammalt är Franska Öppna?

Första gången turneringen spelades var 1891. 

Vilket underlag spelas Franska Öppna på?

Grus är underlaget i Franska Öppna. Det är den enda Grand Slam-turneringen som spelas på detta underlag.

Hur stor är Centre Court i Franska Öppna?

Det får plats 15.255 personer på Court Philippe-Chatrier.

Var ligger Franska Öppna?

Franska Öppna spelas i området Roland Garros i Paris, Frankrike.

Mellan vilka datum spelas Franska öppna 2023?

Årets turnering drar igång måndag 22 maj och pågår fram till söndag 11 juni.

Hur många spelare deltar i Franska öppna 2023?

Både på dam och herrsidan i singel är det totalt 32 spelare som deltar. 

Var och när spelas finalen i Franska öppna 2023?

Finalen spelas i Paris, Frankrike - Court Philippe Chatrier den 10 juni för damernas singel och herrarnas dubbel. Den 11 juni på samma arena spelas herrarnas singel och damernas dubbel. 

Kommentarer

Feedback