Efter att åttondelsfinalerna av Champions League drog igång tisdag 16/2 har vi en ensam skytteligaledare med Haaland som gjort åtta mål. Efter honom följer fyra spelare på plats 2 med 6 gjorda mål vardera. Det kanske mest oväntade namnet ur kvartetten är Alvaro Morata som haft en del ojämna säsonger de senaste åren. Att Neymar är däruppe förvånar nog ingen. Det blir svårt för Marcus Rashford att stanna kvar i toppen nu när Manchester United är utslagna. tredjeplatsen i skytteligan utgörs av, Alassane Plea, Ciro Immobile och Kylian Mbappé som alla har 5 gjorda mål.

På tredjeplatsen med fyra gjorda mål har vi hela elva spelare. Men eftersom att flera av dessa målgörare spelar för klubbar som har åkt ut redan kommer flera av dem att flyttas ner på listan desto längre in i slutspelet vi kommer. De spelare vars klubbar som fortfarande är kvar i slutspelet är Diogo Jota, Ferran Torres, Karim Benzema, Lionel Messi, Youssef En-Nesyri, Robert Lewandowski, Mergim Berisha och Mohamed Salah. Men även Champions Leagues största målskytt genom tiderna, Cristiano Ronaldo.

Han är alltid aktuell att sluta som skyttekung i Champions League. Men för att ha en chans att göra det måste han göra det han värvades för, att ta klubben långt i turneringen.

Missa inte speltips på alla Champions League åttondelsfinaler

Odds: Skytteligan Champions League 2020/21

Här nedan ser du de främsta favoriterna att vinna skytteligan i Champions League 2020/21.

Spelare Högsta odds Spelbolag
Neymar 9,00
Robert Lewandowski 5,00
Cristiano Ronaldo 7,00
Erling Braut Haaland 2,25
Álvaro Morata 20,00
Lionel Messi 201,00
Ciro Immobile 201,00
Olivier Giroud 18,00
Timo Werner 61,00
Mohamed Salah 24,00
Kylian Mbappé 8,00

Vem vi tippar som Champions League skyttekung 2020/21

Vi håller Neymar som den största favoriten att detta år sluta som skyttekung i Champions League, anser att med Pochettino som tränare är Neymar i rätt händer för att fortsätta prestera även i slutspelet. Det har spekulerats i så många år nu att Neymar är näste spelare att ta över efter Messi och Ronaldo. Nu när han är skadefri, omgärdad av flera kvalitetsspelare med potential att gå långt i årets turnering ser jag inte något som ska kunna sätta stopp för hans fortsatta produktion.

Ronaldo och Haaland favoriter enligt oddsen

Enligt oddsen är Erling Braut Haaland tillsammans med Cristiano Ronaldo de två stora favoriterna att vinna och det är väl såklart ingen omöjlighet, men jag ser inte det hända eftersom att Juventus inte lyft sig i de senaste årens Champions League trots att de värvat in Ronaldo. Borussia Dortmund har inte spelarmaterialet att ta sig långt i turneringen och därför avstannar säkerligen Haalands målproduktion snart. Den spelare jag anser vara farligast att utmana Neymar om skytteligatiteln är istället Robert Lewandowski. Bayern München är mästare och är det laget jag anser har störst chans att gå hela vägen till finalen utöver Manchester City och PSG.

Enda hindret för Neymar att inte sluta i topp är att han har haft en del problem med skador de senaste åren, men det är något som drabbar alla spelare till och från.

Plats Spelare Lag  Antal gjorda mål
1. Erling Braut Haaland Borussia Dortmund 8
2. Alvaro Morata Juventus 6
2. Neymar Paris Saint-Germain 6
2. Marcus Rashford Manchester United 6
2. Olivier Giroud Chelsea 6
3. Ciro Immobile Lazio 5
3. Alassane Plea B. Mönchengladbach 5
3.  Kylian Mbappé Paris Saint-Germain 5
4. Cristiano Ronaldo Juventus 4
4. Karim Benzema Real Madrid 4

Skyttekungarna i Champions League från säsongen 2010/11 till 2019/20

Det är ingen direkt överraskning att både Ronaldo och Messi under det senaste decenniet varit med i toppen av skytteligan i Champions League i princip varje säsong. De säsongerna ingen av dem vunnit har de båda slutat i toppen tillsammans, förutom förra säsongen när Robert Lewandowski tog hem titeln som Champions League skyttekung. Säsongen 2014/15 gjorde Messi och Ronaldo 10 mål vardera, vilket räckte till att ta förstaplatsen, men även Neymar som då, precis som Messi spelade i Barcelona slutade på 10 gjorda mål, så alla de tre slutade i topp tillsammans.

Det är oerhört jämnt mellan de två som skyttekungar i Champions League, men Ronaldo har vunnit skytteligan två gånger mer än Messi med totalt fem vinster(inte inräknat 2014/15 när båda slutade i topp). Messi har alltså vunnit skytteligan vid tre tillfällen och är även den senaste att ta hem titeln sett till racet enbart mellan de två då han vann 2018/19. Vi ska aldrig räkna ut någon av de två när det gäller Champions League, men tippar att de båda nu har haft sina bästa säsonger bakom sig i mästarturneringen och det är dags för nästa generations spelare att kliva fram och erövra tronen.

Säsong Skyttekung Lag Antal gjorda mål
2010/11 Lionel Messi Barcelona 12
2011/12 Lionel Messi Barcelona 14
2012/13 Cristiano Ronaldo Real Madrid 12
2013/14 Cristiano Ronaldo Real Madrid 17
2014/15

Cristiano Ronaldo

Lionel Messi

Neymar

Real Madrid

Barcelona

Barcelona

10

10

10

2015/16 Cristiano Ronaldo Real Madrid 16
2016/17 Cristiano Ronaldo Real Madrid 12
2017/18 Cristiano Ronaldo Real Madrid 15
2018/19 Lionel Messi  Barcelona 12
2019/20 Robert Lewandowski Bayern München 15

Champions League 10 främsta målskyttar genom historien

Cristiano Ronaldo är den spelare som gjort flest mål genom tiderna i Champions League med en ledning på 17 mål före tvåan Messi. Ronaldo har inför att slutspelet drar igång 16/2-2021 gjort totalt 135 mål och Messi har gjort 118. Men även om Ronaldo ligger i toppen med flest gjorda mål genom tiderna är det Messi som håller ett bättre målsnitt med 0.8 jämfört med Ronaldo som har 0.75. Allra bäst målsnitt på listan är dock den gamla Real Madrid-legendaren, Alfredo Di Stéfano med 0.84. En annan spelare som ännu är aktiv idag med bättre målsnitt än Ronaldo är Robert Lewandowski med 0.76.

Raúl störst innan Messi och Ronaldo

Innan Messi och Ronaldos dominans inom den europeiska fotbollen tog sin början var Raúl den spelare med flest mål genom historien i Champions League. Han är främst känd för sin långa och framgångsrika karriär i Real Madrid där han gjorde 66 mål för klubben i turneringen fram till säsongen 2009-10. Han spelade sedan två säsonger i Schalke 04, vilka han gjorde 5 mål för i Champions League fram till säsongen 2011/12 och stannade på totalt 71 gjorda mål under alla de år han spelade i mästarturneringen.

Zlatan tionde bäst genom historien med stor chans att gå om

Sveriges meste målskytt genom historien är Zlatan Ibrahimović med 49 gjorda mål, lika många som Alfredo Di Stéfano. Det placerar honom som den tionde bästa genom tiderna, men med tanke på de senaste framgångarna i AC Milan ser det ut som att klubben spelar i Champions League nästa säsong. Beroende på vad Zlatan bestämmer sig för och om han håller sig skadefri är chansen stor att han spelar med dem i turneringen då. Om han gör det skulle han med endast tre till gjorda mål gå om och placera sig på plats åtta före Thierry Henry.

Plats Skyttekung Antal gjorda mål
1. Cristiano Ronaldo 135
2.  Lionel Messi 118
3. Raúl 71
4. Robert Lewandowski 68
5. Karim Benzema 65
6. Ruud Van Nistelrooy 60
7. Andrij Sjevtjenko 59
8. Thierry Henry 51
9. Filippo Inzaghi 50
10.

Alfredo Di Stéfano

Zlatan Ibrahimović

49

Full analys av Champions League 2020/21 hittar du här!