De ekonomiska förutsättningarna för alla lagen i Allsvenskan skiljer sig ganska stort. Om du är intresserad av att veta lite mer ingående om de spelare på varje position som värderas högst, vilken klubb som sitter på den spelartruppen som totalt sett är mest värd och vilka siffror de redovisade från bokslutet 2020 kan du läsa allt om det i våran heltäckande artikel.

Totala marknadsvärdet av alla lag i Allsvenskan

Inte helt överraskande är det Malmö FF som är det högst värderade laget i Allsvenskan 2021. Främsta anledningen till detta är för att de är en välskött klubb ekonomiskt som har tagit fram talanger och sedan när de sålt dem vidare fått bra betalt för dem. Den spelarförsäljning de flesta refererar till är Zlatan Ibrahimović och hans övergång från Malm till Ajax 2001. På den affären tjänade Skånelaget ca 78 miljoner SEK. Genom att de sålt spelare för höga summor har de sedan kunnat värva in ersättare hela tiden som håller högre klass än de övriga lagens spelare i Allsvenskan. 2021/22 tog de en gruppspelsplats i Champions League vilket innebär att de kommer att tjäna ännu mera pengar på det äventyret och genom klubbens framgång har de hela tiden kunnat bygga upp sin ekonomi.

Topp 10 högst värderade spelarna i Allsvenskan

Malmö toppar även listan över att ha den högst värderade spelaren i Allsvenskan med Anel Ahmedhodzic. Försvararen som är fostrad i klubben värderas till ca 40 miljoner SEK. Nu när han kommer att spela i Champions League 2021/22 och om han gör bra ifrån sig i gruppspelet kommer hans marknadsvärde stiga ännu mer. Ahmedhodzic är även landslagsspelare för Bosnien och har under VM-kvalet deltagit i tre matcher hittills. Klarar de att ta sig vidare från kvalet kommer han att värderas ännu högre. Med sina 22 år har han framtiden för sig.

Topp 10 högst värderade målvakterna i Allsvenskan

Den högst värderade målvakten är en lista som Malmö inte toppar. Istället är det två olika klubbar som har Allsvenskans högst värderade burväktare. Det är AIKs Kristoffer Nordfeldt och Elfsborgs Tim Rönning. Den förstnämnde har förutom att han spelar i Allsvenskan även gått in och tagit en plats i svenska landslaget som andrahandsval bakom Robin Olsen. Men då han är 32 år kommer hans marknadsvärde med största sannolikhet börja dala om en inte alltför avlägsen framtid. Tvärtom är det för Boråsklubbens målis Tim Rönning som bara är 22 år och om han fortsätter hålla samma nivå kommer han bli ännu mer värd i framtiden.

Topp 10 högst värderade backarna i Allsvenskan

Inte helt överraskande är det att Anel Ahmedhodzic även är ligans mest värdefulla försvarare då han toppar listan över Allsvenskans spelare med högst transfervärde, alla kategorier. Djurgårdens Jacob Une Larsson ligger tvåa på listan som seriens näst mest prisvärda back. Skillnaden mellan dessa två i marknadsvärde är väldigt stor. Om en klubb ska köpa loss Anel får de som minst lägga ut ca 40 miljoner SEK. Om ett lag istället vill ha Djurgårdens mittback ligger priset på ca 18 miljoner SEK. Gapet ner till tredjeplacerade högerbacken Johan Larsson är desto mindre då hans värde ligger på ca 15 miljoner SEK.

Topp 10 högst värderade mittfältarna i Allsvenskan

Danske Anders Christiansen som tillhör Malmö FF brukar ses som den bästa spelaren vi har i Allsvenskan. Han är med sina 31 år fortfarande inne i sin peak av karriären, men marknadsvärdet kommer att börja dala snart eftersom att han börjar komma upp i ålder. Även andraplatsen innehas av en spelare i den svenska Champions League-klubben. Det är Oscar Lewicki som beräknas vara näst mest värd av alla mittfältare i Allsvenskan 2021. Först på tredjeplats hittar vi ett annat lag som har en representant på listan med AIKs Bilal Hussein.

Topp 10 högst värderade anfallarna i Allsvenskan

Är det inte Malmö som har den högst värderade spelaren på en position så är det någon av Stockholmsklubbarna. På delad förstaplats över att ha ligans mest värdefulla anfallare hittar vi Hammarby och Malmö i topp. Det är spelarna Akinkunmi Amoo och Antonio Colak. Den förstnämnde har gjort en bra säsong hittills med sitt Bajen då han stått för fyra mål. Men Colak har etablerat sig i toppen av skytteligan och har chansen att bli ligans skyttekung. Båda spelarnas marknadsvärde uppgår idag till ca 30 miljoner SEK.

Marknadsvärdet för varje spelare i Malmö FF

Spelåret 2020 var tungt ekonomiskt för de flesta fotbollsklubbar världen över. De allsvenska mästarna Malmö FF är inget undantag. De redovisade negativa siffror på ca 48,6 miljoner. Men trots detta är de på väg att vända det till ett positivt resultat när räkenskapsåret 2021 ska redovisas. Klubben har kvalificerat sig för gruppspelet i Champions League och är i allra högsta grad med och slåss om titeln i Allsvenskan. En stor del av framgången kan tillstås genom att de har den spelartruppen som är mest värd av alla lag i Allsvenskan, men det inhemska ekonomiska gapet skiljer sig stort mellan den med högst respekive lägst transfervärde.

Marknadsvärdet för varje spelare i Hammarby IF 

Av Stockholmsklubbarna är Hammarby den mest värderade och således det laget som sitter på den spelartrupp med näst högst prislapp i hela ligan. Bajens senaste sammanställning av ekonomin på årsmötet de höll i mars 2021 visade siffrorna att de gått ungefär plus minus noll. Med det föregående krisåret i beaktande är det för klubben en framgång. Det positiva resultatet beror på att de lyckades komma överens med spelarna att dröja med att betala ut lönerna, ökade sponsorintäkter och att många av de fans som köpt säsongskort till hemmamatcherna valde att inte kräva tillbaka pengarna även om de inte kunde se matcherna på plats.

Marknadsvärdet för varje spelare i IF Elfsborg

Boråsklubben Elfsborg är det laget på listan som överraskar mest eftersom att de flesta räknar med att det antingen är Malmö eller något av lagen från huvudstaden som befinner sig i toppen av det mesta. Självklart är det inget undantag för Anders Svenssons gamla klubb när det kommer till att ha ett tufft pandemiår bakom sig. Men genom att de sålde av spelare, fick högre TV-intäkter, sparade in på kostnader och fick ekonomisk stöttning från de egna fansen kunde de slutligen redovisa siffror som visade positivt.

Marknadsvärdet för varje spelare i Djurgårdens IF

Av alla ekonomiska sammanställda rapporter från räkenskapsåret 2021 är redovisningen från Djurgårdens IF den mest imponerande då de gick 59.4 miljoner plus. Det var det tredje bästa resultatet i Allsvenskans historia. Bakom den ekonomiska framgången ligger försäljningen av Marcus Danielson till Kina och trots att affären hade gått i hamn gjordes inga värvningar på de pengar man tjänat in. Klubben är helt fri från skulder så all vinst går direkt in i organisationen. Den stora utmaningen är nu att investera smart i framtida spelarköp för att kunna öka vinsten ännu mer inför framtida årsredovisningar.

Marknadsvärdet för varje spelare i BK Häcken

En av Hisingeklubben BK Häckens största inkomstkällor varje år är Gothia Cup. Under 2020 gick det inte att arrangera den årliga turneringen p.ga den överhängande pandemin. Klubben beräknades till en början förlora ca 40 miljoner till följd av detta. Även om det blev minus på kontot var det inte alls i samma omfattning som de hade förutspått. Istället visade klubben att de hade gått back 10 miljoner. Röda siffror är självklart aldrig bra, men med tanke på hur pass stor den ekonomiska smällen kunde blivit var det ett skönt besked för Göteborgslaget.

Marknadsvärdet för varje spelare i AIK

AIK drog ett tungt ekonomiskt lass under 2020 då man slutade spelåret med ett underskott på 17,4 miljoner kronor. Men även om det är en stor förlust har de lyckats dragit ned på tidigare kostnader. De röda siffrorna beror på att klubben inte deltog i Europacupspel, inte lika höga intäkter från spelarförsäljning och som för alla lag, att arenorna stod tomma. Därav minskad biljettförsäljning. Med tanke på osäkerheten som rådde med publiken var de sena att sälja säsongsbiljetter inför årets upplaga av Allsvenskan och därför blev det en tyngre ekonomisk smäll.

Marknadsvärdet för varje spelare i IFK Göteborg

IFK Göteborg klarade av ett 2020 med tomma läktare bra sett till vilka siffror de redovisade i mars 2021. Resultatet var att de hade gått minus 0,6 miljoner. De befarade att det skulle sluta mycket värre. De beräknades till en början att förlora mellan 5-15 miljoner. Den stora vändningen i siffrorna beror dels på att ca 70% av supportrarna ställde upp på laget genom att inte begära pengarna tillbaka på inhandlade årskort, även det ekonomiska stödet från staten på 18.2 miljoner hjälpte till att hålla minussiffrorna nere, samt spelarförsäljningar.

Marknadsvärdet för varje spelare i IFK Norrköping

IFK Norrköping är den allsvenska klubb som sedan 2016 gjort överlägset mest vinst på sålda spelarkontrakt. Den totala profiten sedan dess ligger på hela 235 miljoner kronor. Under räkenskapsåret 2020 uppgick den totala vinstsumman till 61 miljoner kronor. Men dessvärre blev inte hela det beloppet i direkt vinst eftersom att Peking inte drog in nog med medel från sina fans, sponsorer och media. På årsmötet redovisade de istället en vinst på 35 miljoner kr. På grund av att intäkterna från deras sponsorer, fans och media inte är på plus bromsas de från att vara alltför frikostiga när de ska handla in nya spelare.

Marknadsvärdet för varje spelare i Örebro SK 

Örebro SK hotades om att läggas ned under sommaren 2020 då prognosen för klubbens överlevnad såg riktigt illa ut. Men som i de flesta fall så kunde de gå ut från det tuffa föregående året efter att klubbens fans var med och supportade hela vägen genom att köpa årskort och även matchbiljetter även om de inte kunde se matcherna på Behrn Arena. Men även flera av sponsorerna valde att stanna kvar och stötta laget genom den tuffa perioden. Dessutom erhöll de 7,6 miljoner i stöd från staten. I slutändan landade den ekonomiska förlusten endast på 100 000 kr.

Marknadsvärdet för varje spelare i Degerfors IF 

För bara ett år sedan befann sig Degerfors i Superettan och trots att de ledde serien vid den här tidpunkten på säsongen var deras ekonomi såpass svag att de var nära att gå i konkurs. De var såpass illa ute att det ett tag såg ut som att de inte kunde spela klart säsongen. Men så i det svåra läget kraftsamlade sig fanskaran och gjorde allt de kunde för att deras lag skulle klara sig ur den svåra krisen genom att bidra med gåvor och köpa matchplåtar. Dessutom ökades antalet medlemmar i föreningen. Det var ett ekonomiskt svagt DIF som gick upp i Allsvenskan, men med fansens stöd på läktarna och om de klarar av att hänga kvar ska de utan några större problem kunna hålla ekonomin på en stabil nivå.

Marknadsvärdet för varje spelare i Mjällby AIF 

Till skillnad mot de flesta klubbar i Allsvenskan redovisade Mjällby ett imponerande plusresultat vid årsredovisningen för 2020. De gick hela 8.1 miljoner kronor i vinst. Detta efter att de när de spelade i Superettan 2019 hade ett minus på 3 miljoner kronor. Imponerande siffror då laget gått mer och mer till ekonomisk klarhet. Men som för alla klubbar i Allsvenskan och Superettan har de fått ett eknomiskt lyft tack vare det nya tv-avtalet. Mjällby mår idag väldigt bra finansiellt. Framtiden ser ljus ut nu när restriktionerna börjar lätta och publiken börjar komma tillbaka till arenan.

Marknadsvärdet för varje spelare i Östersunds FK 2021

Ingen som följer svensk fotboll har missat den trassliga ekonomiska situationen som Östersunds FK befann sig i när Daniel Kindberg var ordförande i laget. Att ta sig tillbaka från det har varit tufft. Men i och med att de har sänkt sina personalkostnader och sålt spelare redovisade de gröna siffror i den ekonomiska sammanställningen som presenterades i mars 2021. Från att ha en ekonomisk uppförsbacke med ett växande skuldberg på minus 23 miljoner vid senaste redovisningen ligger de nu istället plus med 461 000 kr.

Marknadsvärdet för varje spelare i IK Sirius 2021

Inte bara Uppsalalaget IK Sirius idrottsliga prestationer var under 2020 imponerande när de slutade på en allsvensk tiondeplats. Även den ekonomiska biten imponerade när siffrorna från räkenskapsåret 2020 visades upp tidigare i mars i år. De gick plus med 8.5 miljoner kronor. Den stora anledningen till det fina resultatet beror på att de sålt aktier och att de fick in en bra summa pengar för försäljningen av spelaren Kingsley Sarfo till Olympiakos Nicosia. Om de inte hade dragit in dessa extrapengar hade det inte gått runt, men nu när publiken börjar komma tillbaka till arenorna ska det gå vägen för klubben vid nästa redovisning.

Marknadsvärdet för varje spelare i Varbergs BoIS 

Varbergs BoIS hade inte räknat med att göra så fina ekonomiska resultat som de gjorde under det tunga 2020. De hade från början räknat med att kunna gå ca 4 miljoner med vinst, men vid sammanställningen visade de upp siffror på 8.4 miljoner plus istället. Med i plusresultatet var inte spelarförsäljningarna av Erion Sadiku, Gustaf Norlin och Astrit Selmani. Resultatet av dessa transfers kommer istället att kunna redovisas i framtiden vad gäller vidareförsäljningar då de får procent på dessa. En stor del av vinstkakan kommer från att de tog steget upp från Superettan och därmed kunde de locka till sig fler sponsorer.

Marknadsvärdet för varje spelare i Kalmar FF 

Kalmar FF hade turligt nog redan börjat skära ner på kostnader i verksamheten under 2019. Så när pandemiåret slog till var smällen för dem inte alls lika tung som den kunde ha blivit när siffrorna för 2020 skulle redovisas. Förberedelserna från året innan var att de hade fått ner antalet spelare i truppen och sett till att alla onödiga extra utgifter sågs över. Efter att alla åtgärder vidtagits gick de mot ett ekonomiskt mycket säkrare 2020. De kunde visa upp ett plusresultat på 856 000 kronor. Bakom den positiva redovisningen ligger även stödet från fansen, sponsorer och staten.

Marknadsvärdet för varje spelare i Halmstads BK 

Halmstads BK taxerade ett nollresultat för 2020. Rapporten visar att fotbollslaget gjorde plusresultat, men andra delar av föreningen gick minus vilket innebar att när siffrorna redovisades hamnade på plus minus noll. För en nykomling i Allsvenskan är det en positiv sammanställning. Anledningen till detta beror på att de sålt spelare, fått statligt stöd och fansen som efterskänkt sina årskort. Nu gäller det för laget att hålla sig kvar i högsta serien för att få en större del av tv-avtalet nästa säsong. Med tanke på att de sitter på den minst värderade truppen av alla lag i Allsvenskan har deras sportsliga resultat hittills varit lysande.

De ekonomiska klyftorna i Allsvenskan har ökat signifikant på sistone

Som graferna visar är skillnaderna oerhört stora mellan de olika klubbarna i Allsvenskan 2021. Halmstads BK är det minst värderade laget och det skiljer lite över 200 miljoner mellan dem och Malmö FF som är den klubben som sitter på överlägset störst kapital i den inhemska serien. Om vi ser till skillnaden i värdet mellan lagen och deras tabellplaceringar från säsongen 2020 går det att utläsa ganska tydligt att desto mer finansiella medel lagen har att röra sig med, desto högre upp i tabellen slutar laget. Det stämmer inte till 100%, men är ett ganska tydligt exempel på hur stora de ekonomiska klyftorna är. Ekonomisk framgång leder oftast till sportslig framgång. Svenska mästare blev Malmö FF med hela nio poäng före andraplacerade Elfsborg. Båda lagen kvalar in på topplaceringarna över att vara ligans rikaste klubbar. Detta stämmer även in på tredjeplacerade BK Häcken och Djurgården som slutade fyra. Undantaget på listan är Mjällby, Norrköping och Örebro som trots en ansträngd ekonomi överpresterade men ändå slutade högt upp i tabellen. För de båda Stockholmsklubbarna AIK och Hammarby, mestadels Bajen var förra säsongen en besvikelse. Av övriga lag och på vilken plats de slutade föregående säsong är det ganska förväntat sett till förutsättningarna.