Inspirationen till den svenska läktarkulturen med klackar har sitt ursprung från när Tipsextra på 70-talet började sända matcher från den engelska högstaligan. Men redan under 50-talet började supporterföreningarna till de svenska klubbarna att bildas. De fans vi ser på arenorna runtom i Sverige idag har en fin tradition som fortsätter växa hela tiden. Vi har kollat närmare på några av de klubbar som har en välmående supporterkultur i Allsvenskan och några av de största.

Kolla in alla odds på Allsvenskan hos Expekt!

IFK Göteborg – Änglarna

IFK Göteborg ansågs vara arbetarklassens lag i Göteborg. Tidigt 1900-tal var deras största rivaler Örgryte vars supportrar tillhörde medel och överklassen. Mellan dessa två klubbars fans utbröt 1913 det första slagsmålet i svensk seriefotbolls historia. Klubbens största supporterförening, Änglarna som blev aktiva 1973 är desto lugnare idag. Från att fansen tidigare varit samlade under samma namn bildades under 2000-talet flera olika supporterfalanger som West Coast Angelz, Ultra Bulldogs och Young Lions. Dessa slogs sedan ihop till en och samma, som sedan 2005 heter Ultras Göteborg.

Elfsborg – Guliganerna

Allsvenskan 2021 Högsta odds Spelbolag
Elfsborg slutar topp 3 1,75

Guliganerna som bildades 1991 är en av de största supporterföreningarna inom svensk fotboll. Vid bildandet var Elfsborg ett lag som spelade i Söderettan och det var inte många fans som gick på matcherna, men när Guligarnerna uppstod växte medlemsantalet snabbt. Väldigt unikt är det att de har ett nära samarbete med IFK Norrköpings fans, Peking Fanz. Ett samarbete som även går ner till båda klubbarnas Ultrasgrupperingar, Yellow Fanatics och Peking Ultras. Vänskapen uppstod när Guligarnerna på 90-talet bjöd in Peking Fanz till att träffas innan avspark i Borås. Sedan dess har de två lagens fans även följt varandras matcher.

Läs om de bästa spelarna i Allsvenskan 2023!

Malmö FF – MFF Support

Malmö FF är en av de klubbarna i Sverige som har störst fanbase. Den mest välkända och största av alla de olika falanger som finns är MFF Support. Den uppstod 1992. Inom föreningen finns det flera mindre undergrupper där den mest kända är Supras Malmö som bildades 2003. Det är den mest högljudda på hemmamatcherna. En annan känd gruppering är Rex Scania. Tifot på matcherna skapas av en sammanslagning där flera olika fans går ihop och kallar sig MMF Tifosi 96. Dessutom finns inom föreningen, Malmösystrar som är Europas största kvinnliga supporterfalang.

Djurgården – Järnkaminerna

Allsvenskan 2021 Högsta odds Spelbolag
Djurgården tar SM-guldet 4,50

Redan 1947 uppstod den första organiserade supporterföreningen kring Djurgårdens IF som kallade sig Djurgårdens Supporters Club. Men det var inte förrän 1981 läktarkulturen tog fart på allvar när Blue Saints uppstod. Med inspiration från den engelska fotbollen började fansen organisera sig i klackar. Men 1997 efter en del kontroverser kring Blue Saints bytte grupperingen namn till Järnkaminerna som de heter även idag. Arrangemangen för tifon står Sofialäktaren för och den kändaste Ultrasgrupperingen är Ultra Caos Stockholm.

Läs våran analys om marknadsvärden i Allsvenskan!

Hammarby – Bajen Fans

Bajen Fans är en fristående supporterförening från Hammarby IF som uppstod 1981. Men redan på 50-talet började supportrarna sjunga för att stötta sitt Bajen. Supportrarna var under den tiden inte särskilt organiserade men skulle komma att bli det under 70-talet. Supporterskaran växte alltmer och 1981 bildades Bajen Fans. Den Ultrasgruppering som är mest känd idag är Ultra Boys som bildades 1999. Deras logo som består av en dödskalle blev 2002 förbjuden av att användas på arenorna för att den inte ansågs höra hemma inom fotbollen. Men efter påtryckningar mot förbudet från fans runtom i landet beslutade SvFF att återigen tillåta den.

AIK – Black Army – Stockholm

Allsvenskan 2021 Högsta odds Spelbolag
AIK slutar topp 3 3,50

Black Army - Stockholm bildades 1981 under namnet AIK – Black Army och bytte 1987 till vad de heter idag, Black Army – Stockholm. Det är den största supporterföreningen inom AIK:s alla falanger. De två andra stora är Smokinglirarna och Allmänna Supporterklubben. Dock har Black Army – Stockholm börjat tappa allt fler av sina medlemmar till Ultrasgrupperingar som Ultras Nord och Sol Invictus. En annan känd supportergruppering som oftast felaktigt förknippats med Black Army genom åren är Firman Boys som är kända för att vara en av de falangerna inom organisationen som genom överenskommelse med andra lags supportergrupperingar brukat våld vid vissa tillfällen.