Allsvenskan är känd för att vara en jämn serie och även om Malmö FF dragit ifrån något de senaste tio åren är det ofta spännande hela vägen in i slutspurten om Lennart Johanssons pokal. Men även om det ofta är jämna och täta matcher har inte det alltid varit fallet. Tre stycken matcher har inneburit total kross och det är de skånska lagen Malmö FF och Helsingborgs IF som sitter på rekorden.

Läs också: Odds Allsvenskan 2021

13-1: Helsingborgs IF - IFK Eskilstuna

  21 oktober, 1928  

Säsongen 1928/29 tog Helsingborgs IF emot IFK Eskilstuna i en match som än idag är historisk. Detta var den femte säsongen av Allsvenskan och Helsingborgs IF skulle gå och vinna SM-guldet före Örgryte IS. Säsongen skulle bli ihågkommen för den sinnessjuka segern av HeIF mot Eskilstuna som senare skulle åka ur högsta serien. I matchen mellan Helsingborg och Eskilstuna skulle Helsingborg inte spara krutet. Efter en total överkörning slutade matchen otroliga 13-1 vilket än idag är rekord över högsta vinsten någonsin. Helsingborgs IF har också rekordet i modern tid då de år 2007 vann med 9-0 mot Halmstad. Idag hittar vi dock ”Sundets Pärla” i Superettan.

12-0: Malmö FF - Halmstads BK

   3 juni, 1943   

Att Malmö FF dominerar svensk fotboll idag är väl känt men säsongen 1942/43 blev laget inte bättre än femma i tabellen, sex poäng bakom IFK Norrköping. Under säsongen skulle Gunnar Nordahl för Degerfors bli seriens bästa målskytt med sina 16 mål. På tal om mål var det något Malmö lyckades göra i mängder mot Halmstad, som i övrigt stod för en stabil säsong och slutade sexa i tabellen på samma poäng som Malmö FF. Detta märktes dock inte när lagen möttes eftersom Malmö FF totalt körde över Halmstad och tangerade Helsingborgs rekord från 1928. Matchen slutade hela 12-0 till ”Di Blåe” vilket än idag är den största segern för MFF i en seriematch.

12-0: Malmö FF - Jönköping Södra IF

  26 maj, 1949  

Nästan sex år efter demoleringen av Halmstads BK var det dags igen. Den här gången var det Jönköping Södra som fick ta del av det himmelsblåa målfyrverkiet. Matchen innehöll inte mindre än tre stycken hattrick av Calle Palmér, Börje Tapper och Stellan Nilsson. I övrigt gjorde Kjell Rosén två mål och Egon Jönsson ett mål. Matchen var den fjärde i den svit av obesegrade matcher som skulle uppgå till 49 stycken, vilket än idag är rekord inom svensk fotboll. Frågan är om det någonsin kommer slås eller om ens någon kommer i närheten. Det känns också osannolikt att det i Allsvenskan skulle kunna bli samma segermarginal som det blev 1949.