Kanske var sommarens transferfönster det bästa någonsin? Förutom att två av världens genom tiderna bästa spelare bytte klubbadresser. Var det även flera andra stora namn som flyttade på sig. När vi nu har fått lite distans till sommarfönstret och de största värvningarna där klubbarna som spelar i Champions League gjorde har vi valt ut de transfers som vi tippar kommer ha störst betydelse för lagen och deras chanser att bärga titeln som mästare i Europa 2021/22.

Cristiano Ronaldo

Övergångssumma: ca 150 miljoner SEK

Efter att Allegri i början av Serie A-säsongen bänkade sin världsstjärna gick ryktena om att Ronaldo var på väg bort från Juventus. Orsaken till att han inte spelade visade sig sedan vara för att han ville lämna. Till en början såg det ut som att han skulle gå till Manchester City, men vi har alla hört i efterhand om hur Sir Alex ringde upp honom på planet och återigen lyckades knyta honom till Manchester United. Även om Ronaldo i en ålder av 36 år inte längre är samma spelare som senaste gången han spelade för klubben kommer han fortfarande vara en stor tillgång.

Vinnare Högsta odds Spelbolag
Manchester United vinner Champions League 2021/22 12,00

Marcel Sabitzer

Övergångssumma: ca 160 miljoner SEK

Under EM-slutspelet i somras var Marcel Sabitzer fullkomligt strålande för sitt Österrike. Rykteskarusellen kring honom hade pågått i ett par år där Tottenham Hotspur länge var en av de med störst intresse av att värva mittfältaren. Leipzig har dock hållt hårt i honom, men när det blev klart att monstertränaren Julian Nagelsmann skulle byta till Bayern München plockade han med sig sin stjärna till den tyska storklubben. Med tanke på hans ringa ålder(27)får det ses som ett vrakpris då han är på väg in i sin prime och Bayern har landat en oerhört duktig mittfältare.

Eduardo Camavinga

Övergångssumma: ca 300 miljoner SEK

En supervärvning av den spanska huvudstadsklubben som är i behov av att börja föryngra sitt lag och då framförallt sitt mittfält där Modric-Kroos har regerat flera säsonger i rad. Med värvningen av Camavinga har de fått in en av Europas mest lovande och talangfulla mittfältare till ett rabatterat pris. Rennes ville naturligtvis släppa honom för en högre summa, men då hans kontraktstid började närma sig sitt slut och Real Madrid gick in med 300 miljoner bestämde de sig för att låta honom gå. Förmodligen kommer han inte att gå in i startelvan denna säsong utan mest göra inhopp.

Lionel Messi

Övergångssumma: gratis

Den sexfaldige Ballon d'Or-vinnaren ville stanna i klubben han tillhört sedan han var 13 år gammal. Men med tanke på den finansiella situation FC Barcelona befinner sig i, var det omöjligt att förlänga med den argentinske superstjärnan. Det fanns flertalet klubbar som hörde av sig om en eventuell övergång, men slutligen var det PSG som var mest intressant för Lionel Messi då hans vän Neymar redan spelade för laget och dessutom tränades klubben av landsmannen Mauricio Pochettino. Den franska huvudstadsklubben är dessutom en av världens rikaste och i deras ambition att för första gången försöka vinna Champions League passar världens kanske bästa fotbollsspelare genom tiderna in perfekt.

Läs även våran artikel om de största värvningarna PSG gjorde i somras.

Jack Grealish

Övergångssumma: ca 1 miljard SEK

Den dyraste övergången någonsin i Premier Leagues historia blev klar i somras när den engelske landslagsmittfältaren Jack Grealish gick från den klubben han spelat för i hela sitt liv, till Manchester City. Inte så konstigt att Pep Guardiola ville ha in honom i sitt lag då Grealish stundtals var den bästa spelaren i den engelska högstaligan under 2020/21. Det blåa Manchester-laget går all in för att ta hem Champions League 2021/22 och det återstår att se om miljardvärvningen var den pusselbiten som fattades. Aston Villa har investerat pengarna smart när de med inköpen av Leon Bailey, Emi Buendia och Danny Ings kunde förstärka laget på flera positioner.

Jadon Sancho

Övergångssumma: ca 850 miljoner SEK

Gick till Borussia Dortmund från Manchester City som 17-åring för ett pris på ca 87 miljoner SEK. Växte under tiden i Bundesliga ut till att bli en av de mest eftertraktade unga spelarna från England. Störst intresse av att värva honom har Manchester United visat flera år i rad, men de har alltid ansett att det tyska storlaget begärt en alldeles för hög övergångssumma när de försökt knyta honom till sig. Med tanke på pandemiåret som varit och kontraktstiden hade priset sjunkit såpass mycket att Solskjaer och co bestämde sig för att landa honom i somras.

Romelu Lukaku

Övergångssumma: ca 1,1 miljarder SEK

En av de främsta anledningarna till att Inter vann Serie A-titeln 2020/21 och bröt Juventus nioåriga Scudetto-dominans, var den belgiske anfallarens målproduktion. Trots att Milanoklubben landade guldet var deras ekonomiska situation i ett kritiskt läge. För att lösa detta gjorde de sig av med Achraf Hakimi och senare även Romelu Lukaku. Chelsea fick dock betala ett högt pris för att belgaren skulle komma till London. Men det kan visa sig vara värt det om de för andra året i rad ska kunna landa en Champions League-titel med tanke på den hårda konkurrensen från Europas övriga toppklubbar.

Vinnare Högsta odds Spelbolag
Chelsea vinner Champions League 2021/22 9,00

Antoine Griezmann

Övergångssumma: gratis

FC Barcelona köpte Griezmann inför säsongen 2019/20 för ca 1,2 miljarder SEK. Det blev aldrig någon succé för fransmannen i den katalanska huvudstadsklubben, förutom en bra vår under 2021. Men med tanke på de pengarna de lade och vad de fick ut var det en dålig affär. Det såg länge ut som att han även spelåret 2021/22 skulle fortsätta i FC Barcelona, men så lyckades Atlético Madrid i transferfönstrets sista timmar få till ett lån med honom. Vilket stärker klubbens chanser att bärga titlar både i La Liga och Champions League.