Sverige - Lettland 2018-05-17 20:15

Sverige:

Sverige är hittills det enda lag som gått obesegrat genom gruppspelet.  Ett gruppspel som mer eller mindre blev fläckfritt. Svenskarna besegrade kandidaterna om gruppsegern Ryssland och Tjeckien. Enda plumpen blev en lite nonchalant match mot Slovakien när laget tappade 3-1 till 3-3 och vann tillslut efter övertid.
I övrigt är Sverige's trupp den det snackas mest om. Hela 19 spelare från världens bästa liga i form av NHL. Fyra tunga spelare tillkom ifall av P. Hörnqvist, M. Ekholm, V. Arvidsson och F. Forsberg. Fyra spelare som verkligen bär frukt att låta Sverige försvara VM-guldet.

Av Sverige's sju gruppspelsmatcher och tjugoen möjliga poäng tog Sverige tjugo. Sverige vann totala gruppspelet om vi slår ihop grupperna A och B. 
Målskillnaden var imponerande bra med hela 31 mål framåt och 9 bakåt. Då ska det sägas att det var Schweiz och Slovakien som gjorde flest mål på Sverige. Hela tre mål vardera. Annars stängde målvakterna A. Nilsson och M. Hellberg igen butiken ordentligt. 

Lettland:

Den stora överraskningen till avancemang från gruppspelet. Det lettiska landslaget som inför VM hade förlorat 14 raka matcher och förlorat mot riktiga blåbärsnationer så som Litauen och Frankrike. 
Men i sista gruppspelsmatchen när det gällde som mest knäppte letterna värdnationen Danmark på näsan och vann med 1-0 och tog tre poäng som räckte för kvartsfinalsspel. Det är första gången på nio VM som Lettland når kvartsfinal. Här kan vi snacka ett succé gruppspel.

Det var däremot inte med stora kliv som Lettland tog sig till kvartsfinal. 13 inspelade poäng och 16-16 i målskillnad. Två poäng fler än Danmark. Men det som imponerade allra mest är att laget tog poäng både mot USA och Kanada. Det är starka papper från det lettiska landslaget och anmärkningsvärt att Lettland tog poäng i alla matcher utom en!
Överlag är det en stor skräll. Lettland har ingen skrämmande trupp och dom allra flesta spelarna spelar i KHL-laget Dinamo Riga som inte rosar marknaden i den ryska ligan.

Hur går det?

Sverige har verkligen fått ett drömläge att ta sig vidare till semifinalen. Drömförstärkningen har kommit och mot Lettland ska det bara bli en komfortabel seger.
Svenskarna är väl medvetna om Letternas spelidé och O. Ekman-Larsson är väldigt ödmjuk till inställning mot motståndet och någon risk för underskattning finns inte. 
Sverige är rejält sugna på att bjuda sina tillresta supportrar på ett nytt VM-guld och bli det landslag som försvarar titeln på första gången sedan Kanada vann både 2015 och 2016. Det har varit en rejäl hockeyfest i Danmark och festen för dom svenska supportrarna vill mer än gärna fortsätta!

Lettland ska väga för lätt. Letterna är disciplinerade och väldigt starka bakåt. Finland körde över letterna och får Sverige ett tidigt ledningsmål och gärna en tvåmålsledning kommer det rinna iväg.
Forsberg, Arvidsson med flera är rejält sugna på att börja göra mål. Första kedjan är stekhet och även lagets powerplay. Vi ska få se klasskillnad i denna uppgörelse.
Spelet blir att Sverige vinner med minst fyra mål och hcp linan -3,5 hittas hos Unibet* till 2,18.

Varningens finger är att trots allt har Lettland tagit poäng mot alla lag förutom Finland. Landslag som Sydkorea, Norge, Kanada, USA, Danmark och Tyskland.