Vi har med hjälp av Transfermarkt.com jämfört vilka länder i EM 2021 som sitter på den högst värderade spelartruppen. Dessutom har vi listat de fem spelare i landslagen som har högst värde. Vi har även kollat hur högt vårat svenska landslag befinner sig på listan enligt de deltagande nationerna i sommarens europeiska mästerskap.

10. Österrike - 3.1 miljarder kr

Lite överraskande är det att Österrike sitter på EM-slutspelets tionde mest värdefulla trupp eftersom att nationen inte har så överdrivet många kända spelare. Men så finns det några riktiga dyrgripar som drar upp värdet på landslaget. Allra mest värdefull är Bayern München-spelaren David Alaba som har ett marknadsvärde som tickar in på 550 miljoner. Näst mest värdefulla spelaren är RB Leipzigs, Marcel Sabitzer då hans värde beräknas ligga på runt 420 miljoner. Näst i ledet är VFL Wolfsburgs, Xaver Schlager och Hoffenheims, Christoph Baumgartner där båda värderas till runt 220 miljoner kr.

Spelare Klubblag Ålder Marknadsvärde i SEK (ca)
David Alaba Bayern München 28 550 miljoner
Marcel Sabitzer RB Leipzig 27 420 miljoner

Xaver Schlager

Christoph Baumgartner

Vfl Wolfsburg

1899 Hoffenheim

23

21
220 miljoner
Florian Grillitisch 1899 Hoffenheim 25 200 miljoner
Martin Hinteregger Eintracht Frankfurt 28 180 miljoner kr

9. Kroatien - 3.5 miljarder kr

VM-finalisterna från 2018 har trots storleken på landet och med en folkmängd på strax över fyra miljoner legat i framkant att utveckla fotbollstalanger. Beviset är att de har ett av EM:s högst värderade landslag. Efter att Mateo Kovacic under flera säsonger i rad varit en av Chelseas bästa mittfältare är det inte så konstigt att hans värde ligger på 450 miljoner. På andraplats hittar vi mittfältaren Marcelo Brozovic från det Scudettovinnande Inter som värderas till ca 400 miljoner. Tredjeplatsen innehas av Hoffenheims Andrej Kramaric och Zlatans lagkamrat i Milan, Ante Rebic. Om någon klubb ska värva någon av dessa får de betala runt 320 miljoner.

Läs om vem som är EM:s högst betalda spelare!

Spelare Klubblag Ålder Marknadsvärde i SEK (ca)
Mateo Kovacic Chelsea 27 450 miljoner
Marcelo Brozovic Inter 28 400 miljoner

Andrej Kramaric

Ante Rebic 

1899 Hoffenheim

AC Milan

29

27

320 miljoner
Nikola Vlasic CSKA Moskva 23 300 miljoner

Mario Palasic

Duje Caleta-Car

Atalanta

Marseille

26

24

250 miljoner

8. Nederländerna – 5.2 miljarder kr

Ett landslag med två av de mest lovande unga spelarna i den europeiska fotbollen i Frenkie de Jong och matthijs de Ligt som tillsammans har ett värde som uppgår till 1.5 miljarder kommer det inte som en överraskning att de intar åttondeplatsen som EM:s högst värderade lag. Eftersom att det fortfarande är oklart hur det blir med Virgil Van Dijk och hans spel i EM är han inte medräknad i värderingen, men alla vet vilken kapacitet Liverpool-försvararen sitter på och skulle dragit upp priset ytterligare. Med ett pris på ca 450 miljoner intar Lyon-anfallaren, Memphis Depay tredjeplatsen i det nederländska landslaget.

Spelare Klubblag Ålder Marknadsvärde i SEK (ca)
Frenkie de Jong FC Barcelona 24 800 miljoner
Matthijs de Ligt Juventus FC 21 750 miljoner
Memphis Depay Olympique Lyon 27 450 miljoner

Georginio Wijnaldum

Donny van de Beek

Liverpool

Manchester United

30

24

350 miljoner
Donyell Malen PSV Eindhoven 22 300 miljoner

7. Belgien – 7.3 miljarder kr

Manchester City-spelaren Kevin de Bruyne är tillsammans med Harry Kane Premier Leagues bästa spelare de senaste säsongerna. Detta år har han fört sitt klubblag till Champions League-finalen. Det är därmed självklart att han är den spelare från Belgien som är mest värdefull. Om något lag vill köpa in honom måste de hosta upp ca 1 miljard. I sin andra säsong i Inter var Romelu Lukaku högst bidragande till att Scudetton landade i den blå delen av Milano, för att han skulle komma till laget fick Conte lösa honom för ca 740 miljoner och sedan dess har hans värde stigit till 900 miljoner.

Spelare Klubblag Ålder Marknadsvärde i SEK (ca)
Kevin De Bruyne Manchester City 29 1 miljard
Romelu Lukaku Inter 27 900 miljoner
Thibault Courtois Real Madrid 29 750 miljoner
Youri Tielemans Leicester City 24 550 miljoner
Yannick Carrasco Atlético Madrid 27 350 miljoner

6. Portugal - 7.8 miljarder kr

Portugal sitter på en löjligt bra och ung spelartrupp där flera ur den spelar i några av Europas bästa klubbar. Efter den omedelbara succén med Bruno Fernandes i Manchester United är det han som ligger i topp över landets högst värderade fotbollsspelare. João Félix kniper andraplatsen före Manchester City-duon, Bernardo Silva och Rúben Dias. Världens kanske bästa fotbollsspelare genom tiderna, Cristiano Ronaldo är trots i en ålder av 36 år den i landslaget som har den femte högsta prislappen satt på sig. Även om det inte har gått som förväntat med äventyret i Juventus har hans individuella prestationer på planen fortsatt vara världsklass.

Spelare Klubblag Ålder Marknadsvärde i SEK (ca)
Bruno Fernandes Manchester United 26 900 miljoner
João Félix Atlético Madrid 21 800 miljoner

Bernardo Silva

Rúben Dias

Manchester City

26

23

700 mijoner

Cristiano Ronaldo

João Cancelo

Rúben Neves

Juventus FC

Manchester City

Wolves

36

26

24

500 miljoner
André Silva Eintracht Frankfurt 25 420 miljoner

5. Italien – 8.2 miljarder kr

Efter att Internazionale landade Scudetton gick även priset upp på hela spelartruppen och främst i ledet är mittfältaren Nicolò Barella som har ett marknadsvärde på ca 600 miljoner kr. Lika hög är även prislappen satt på PSGs mittfältsstjärna Marco Verratti, AC Milans keeper Gianluigi Donnarumma och Juventus unge löfte Federico Chiesa. Den unge mittbacken Alessandro Bastoni är näst på listan efter kvartetten med ett värde satt till ca 550 miljoner kr. På platserna bakom honom kommer de rutinerade anfallarna Lorenzo Insigne och Ciro Immobile.

Spelare Klubblag Ålder Marknadsvärde i SEK (ca)

Marco Verratti

Nicolò Barella

Gianluigi Donnarumma

Federico Chiesa

PSG

Inter

AC Milan

Juventus FC

28

24

22

23

600 miljoner
Alessandro Bastoni Inter 22 550 miljoner
Lorenzo Insigne SSC Napoli 29 480 miljoner
Ciro Immobile SS Lazio 31 450 miljoner
Andrea Belotti Torino FC 27 400 miljoner

4. Spanien – 8.6 miljarder kr

Real Madrid släppte Marcos Llorente till konkurrenten Atleti 2019. Något de med största sannolikhet ångrar idag då han varit fullkomligt fenomenal i Diego Simeones lagbygge som är på väg mot att ta titeln i La Liga. Han är tillsammans med Pedri, Rodri och Oyarzabal Spaniens högst värderade spelare. För att landa någon av dessa fyra krävs det att den intresserade klubben minst betalar 700 miljoner kr. Lagkamraten Koke till Marcos Llorente är tvåa på listan med en prislapp satt till ca 600 miljoner kr.

Spelare Klubblag Ålder Marknadsvärde i SEK (ca)

Marcos Llorente

Mikel Oyarzabal

Rodri

Pedri

Atlético Madrid

Real Sociedad

Manchester City

FC Barcelona

26

24

24

18

700 miljoner
Koke Atlético Madrid 29 600 miljoner

Álvaro Morata

Ferran Torres

Juventus FC

Manchester City

28

21

500 miljoner
Fabián Ruiz SSC Napoli 25 440 miljoner
Dani Olmo RB Leipzig 23 380 miljoner

3. Tyskland - 9.5 miljarder kr

Listan av de högst värderade spelarna i det tyska landslaget domineras av spelare från Bayern München med några enstaka undantag. Allra högst upp i toppen är Joshua Kimmich. På andraplats bakom honom är landslagets och Barcelonas målvakt, Marc-André ter Stegen. På tredjeplats hittar vi Bayern-trion Leon Goretzka, Serge Gnabry och Leroy Sané tillsammans med Chelseas attackerande mittfältare Kai Havertz. Timo Werner har inte fått det att lyfta i Chelsea den här säsongen, men trots det ligger han fortfarande högt upp på listan om landslagets dyraste spelare.

Läs om när vi rankar EM:s bästa målvakter!

Spelare Klubblag Ålder Marknadsvärde i SEK (ca)
Joshua Kimmich Bayern München 26 900 miljoner
Marc-André ter Stegen FC Barcelona 29 750 miljoner

Leon Goretzka

Serge Gnabry

Leroy Sané

Kai Havertz

Bayern München

Bayern München

Bayern München

Chelsea

26

25

25

21

700 miljoner
Timo Werner Chelsea 25 650 miljoner
Florian Wirtz Bayer Leverkusen 18 450 miljoner

2. England – 10.01 miljarder kr

Världens för tillfället bäste tia i världen, Harry Kane är med god marginal Englands högst värderade spelare. Med den säsongen han har bakom sig i klubblaget Tottenham Hotspur där han leder både skytte och assistligan i Premier League är det självklart att hans värde stigit. Är dessutom i sin bästa ålder och kommer säkerligen att hålla den här nivån ett par säsonger till. Kanes engelska landslagskollega Raheem Sterling är nummer två på listan, men hans värde är för stunden på väg att dala en aning då han inte haft någon supersäsong i City, men har chansen att ta igen det under EM.

Spelare Klubblag Ålder Marknadsvärde i SEK (ca)
Harry Kane Tottenham Hotspur 27 1.2 miljarder
Raheem Sterling Manchester City 26 1 miljard
Phil Foden  Manchester City 20 700 miljoner

Mason Mount

Declan Rice

Bukayo Saka

Chelsea

West Ham

Arsenal

22

22

19

600 miljoner
Ben Chilwell Chelsea 24 500 miljoner

1. Frankrike-10.06 miljarder kr

Inte bara EM:s utan världens högst värderade spelartrupp basar Didier Deschamps över. I de regerande världsmästarnas landslag spelar världens för tillfället högst värderade spelare alla kategorier, Kylian Mbappé. Han beräknas ha en prislapp på sig som uppgår till ca 1.6 miljarder kr. Då står han ensam för lite mer än 10% av vad hela truppen beräknas vara värd. Tar han EM-guld med sitt Frankrike i sommar kan värdet komma att stiga ytterligare. Med ett värde på ca 700 miljoner kr intar Real Madrids Raphaël Varane andraplatsen.

Spelare Klubblag Ålder Marknadsvärde i SEK (ca)
Kylian Mbappé PSG 22 1.6 miljarder
Raphaël Varane Real Madrid 28 700 miljoner
Kingsley Coman Bayern München 24 650 miljoner

Paul Pogba

Antoine Griezmann

Manchester United

FC Barcelona

28

30

600 miljoner
N'Golo Kanté Chelsea 30 550 miljoner

De tio högst värderade spelartrupperna 

Vi har sammanställt de deltagande nationerna i sommarens EM-slutspel enligt marknadsvärdet nedan. 

Ranking Land Marknadsvärde i SEK (ca)
1. Frankrike 10.06 miljarder
2. England 10.01 miljarder
3. Tyskland 9.5 miljarder
4. Spanien 8.6 miljarder
5. Italien 8.2 miljarder
6. Portugal 7.8 miljarder
7. Belgien 7.3 miljarder
8.  Nederländerna 5.2 miljarder
9. Kroatien 3.5 miljarder
10. Österrike 3.1 miljarder

16. Sverige – 2.05 miljarder kr

På plats 16 av de deltagande nationerna i sommarens EM placerar sig Sverige, men enligt transfermarkts värdering är både Norge och Serbien före oss på rankingen. Inget av dessa länder lyckades dock kvala in till sommarens mästerskap och därmed placerar sig Sverige före dem på våran lista. Vårat blågula landslag har en ny ung spännade generation på gång, främst då i det offensiva med Alexander Isak och Dejan Kulusevski. Den sistnämnde är svenska landslagets dyraste spelare då han går loss för ca 450 miljoner kr.

Tia på listan ligger Zlatan Ibrahimović vars värde gått ner eftersom att han i höst fyller 40 och slutet på karriären börjar närma sig. Om någon klubb vill köpa loss honom från AC Milan får de lägga ca 50 miljoner kr.

Tänk på att värdet inte är 100% korrekt eftersom att valutamarknaden ständigt är i rörelse