Som vanligt finns det en mängd mycket bra målvakter i SHL 23/24. På denna lista ryms endast sex stycken namn vilket innebär att flertalet klassmålvakter inte har lyckats slå sig in här. Listan kryllar av nya namn gentemot fjolårets ranking. Och utan att gå in på för mycket detaljer så kan vi avslöja att listan innefattar tre svenska burväktare, två från vårt östra grannland Finland och ett namn från ett av de baltiska länderna.

Lasse Johansson - Frölunda HC

Johansson återvände till Göteborg och Frölunda i fjol med skyhöga förväntningar på sina axlar. Säsongen började dock minst sagt trevande och det började tisslas och tasslas om att åldern hade tagit ut sin rätt på Lasses förmåga att stoppa puckar. Sedan vände det och Johansson växlade upp. Ju längre säsongen gick och ju viktigare matcherna blev ju bättre blev han att stoppa puckar. Gammal är äldst och Johansson visade verkligen under andra halvan av den förra säsongen att han fortfarande är en riktig klassmålvakt. 

Emil Larmi - Växjö Lakers

Finländaren höll en otroligt hög nivå i kassan under både grundserien och slutspelet i fjol. Han spelade samtliga 18 slutspelsmatcher och var instrumental för Växjö när de vann guldet. Larmi hade bäst räddningsprocent under grundserien och fortsatte sin fina spel under hela slutspelet. I finalserien steppade han upp ytterligare och var en riktig gigant mellan stolparna. Fortsätter Larmi på den inslagna vägen så kommer han snart vara den kanske absolut bästa målvakten i ligan inom en snar framtid.

Odds: Växjö Lakers att vinna SM-guld 23/24 Högsta odds Spelbolag
Växjö Lakers 9,00

Mantas Armalis - Leksands IF

31-åringen från Litauen hade en mycket fin säsong i Dalarna senast. Armalis hade den tredje bästa räddningsprocenten bland alla målvakter under grundserien. Han höll egentligen sin fina form under hela den förra säsongen och var mycket viktig för laget med sin rutin och fina räddningar. Armalis rankas nu av många som en av SHL:s bästa målvakter och vi tIppar att han kommer fortsätta sitt fina spel mellan stolparna uppe i Leksand även under den kommande säsongen av SHL.

Linus Söderström - Skellefteå AIK

Efter ett par år i Finland kom Söderström tillbaka till svensk hockey, och vilken återkomst vi fick se! Han spikade stundtals igen kassen totalt och Söderström slog rekordet för längsta den tiden utan insläppt mål. Han höll även sex nollor under grundserien och han vann även priset som SHL:s bästa målvakt vid SHL Awards 2023. Nu hoppas fansen i Skellefteå att Söderström ska hålla uppe formen och att laget kan ta sig långt i slutspelet. Om Söderström fortsätter sin fina form så ska det inte alls vara  omöjligt.

Joni Ortio - HV71

Ortios HV71 hade en ganska tung säsong i fjol, men utan hans stundtals grymma målvaktsspel hade det nog gått ännu värre. Hans rutin var ovärderlig för laget och spelet med klubban är på mycket hög SHL-nivå. HV71 slutade elva i grundserien, men bara fem lag hade släppt in mindre mål än laget. Denna siffra var till en stor del Ortios förtjänst. Smålänningarna kan bli mycket svårslagna i år om Ortio fortsätter hålla sin höga nivå samtidigt som de andra delarna av laget förbättrar sig.

Odds: HV71 att vinna SM-guld 23/24 Högsta odds Spelbolag
HV71 18,00

Marcus Högberg - Linköping

Högberg trädde fram som en stor nyckelspelare för laget under fjolårets jobbiga bottenstrid. Linköping kämpade hårt för att hålla sig flytande ovanför strecket nästan hela den förra säsongen. Samtidigt var Högberg en mycket trygg sista utpost som hamnade på en tiondeplats i målvaktsligan. Han är inte lastgammal ännu och kan fortsätta att utvecklas. Om Högberg kan nå en nivå upp till så kan hans spel hjälpa laget att lyfta till den grad att man skulle kunna vara med och slåss om slutspelsplatser redan under SHL 2023/24.

Glöm inte att kolla in våra speltips shl under säsongen 23/24!

FAQ målvakter SHL

Se vanliga förekommande frågor om målvakter i SHL nedan.

Hur mycket tjänar en målvakt i SHL?

De bäst betalda spelarna i SHL är ofta poänggörarna, men de bästa målvakterna är generellt något bättre betalda än de bästa backarna i SHL. Däremot är det bara Oscar Alsenfelt och Niklas Svedberg som tjänar omkring 2 miljoner kronor om året.

Vem är den bästa målvakten i SHL?

Oscar Alsenfelt är den bäst betalda målvakten med en lön på 2 miljoner kronor per säsong. Det gör honom åtminstone till den dyraste målvakten i SHL, men är han det bästa är upp till den enskilda betraktaren att bedöma. 

Vilka vann SHL 2022/23?

Växjö blev svenska mästare i ishockey säsongen 2022/23. De vann med 4-1 i matcher i finalen mot Skellefteå för att säkra guldet. 

Vem blev årets målvakt i SHL 2022/23?

Förra säsongen utsågs Skellefteå målvakt Linus Söderström till bäst i serien. Han hade en räddningsprocent på 92.94%.