Sportcheferna har verkligen inte legat på latsidan inför SHL 2022/23. Storvärvning efter storvärvning har presenterats och flera namnkunniga målvakter har även hämtats in. Häng med när vi rankar de sex allra främsta burväktarna i SHL, utan någon speciellt inbördes ordning. Vi vill inte avslöja för mycket av listan men kan i alla fall säga att flera målvakter som är tillbaka i SHL har lyckats slå sig in bland de allra främsta.

Lasse Johansson - Frölunda HC

Johansson är tillbaka i Göteborg och Frölunda, där han fick sitt stora genombrott för tio år sedan. Då ledde han laget till både ett SM-guld och ett CHL-guld. Sedan dess har han spikat igen kassen fullständigt i KHL. Bäst i statistiken under två säsonger och Johansson slog rekord i flest hållna nollor i KHL:s slutspel. Förväntningarna i Göteborg är så klart skyhöga på Johansson att han ska bli målvakten som täpper igen målet fullständigt och leder laget genom ett slutspel. En absolut toppmålvakt med SHL mått mätt.

Anders Lindbäck - Brynäs IF

Här kommer nästa hemvändare bland målvakterna. Lindbäck lämnade Gävle för över tio år sedan och gav sig ut på ett äventyr som innefattade NHL och KHL. Han är en klassmålvakt som kan bidra med fin NHL-rutin, en ren lyx för Brynäs då inte många lag har en såpass meriterad burväktare mellan stolparna. Det är dock ett frågetecken om Brynäs övriga lagdelar håller tillräckligt hög klass, annars finns det risk att Lindbäck får jobba för hårt mellan stolparna i SHL.

Christoffer Rifalk - Rögle BK

Rifalk hade näst bäst räddningsprocent i SHL under den förra säsongen. Och det pratades en hel del om att han skulle vara aktuell att testa lyckan på den andra sidan Atlanten. Men Rifalk är kvar i Ängelholm och Röglefansen jublar givetvis över detta besked. Rifalk kan mycket väl bli en avgörande faktor för Rögle denna säsongen, som siktar mot guld och då gäller det att han hittar storformen lagom till att slutspelet dra igång på allvar.

Jhonas Enroth - Örebro HK

Enroth var suverän förra säongen i SHL. Han hade högst räddningsprocent i ligan och blev utsedd till SHL:s bästa målvakt. Nu går han in på sitt sista kontraktsår med Örebro och det känns som att han kommer fortsätta i en bättre klubb när kontraktet går ut. Vi vågar gissa på att toppklubbarna i SHL kommer vara intresserade av hans namnteckning och vid 34-års ålder så saknar Enroth ett SM-guld. Det är nog något som han siktar på att vinna innan karriärens slut och det lär inte hända i Örebro.

Matt Tomkins - Färjestad BK

Kanadensaren gjorde en grym säsong i Frölunda fram tills slutspelet då det blev klart att han inte skulle få fortsatt förtroende i klubben i och med värvningen av Lasse Johansson. Mästarna Färjestad nappade snabbt och plockade in Tomkins och på förhand så känns det som att Karlstadlaget kan ha gjort ett riktigt kap. Tomkins är född 1994 och är således i en mycket bra ålder, han lär även vara mycket sugen på att visa Färjestads rivaler Frölunda vad han går för. Bli inte förvånade om Tomkins växer ut till en av seriens allra bästa målvakter under säsongens gång.

Joel Lassinantti - Luleå HF

Lassinantti har varit en toppmålvakt i SHL över en lång tid nu, ändå sedan 2015 då han blev nominerad till årets målvakt i SHL Awards. Han vann även detta pris 2019. Det som är mest imponerande är att han har lyckats hålla en väldigt hög lägsta nivå under de flesta av sina säsonger i ligan. Förra säsongen var en en mycket viktig komponent i Luleå som nådde SM-final, om Lassinantti kan fortsätta visa fin form så kan laget i vår igen lyckas bra under slutspelet.

Glöm inte att kolla in våra speltips på ishockey under säsongen 22/23!

Vanliga frågor

  • Hur mycket tjänar en målvakt i SHL?

De bäst betalda spelarna i SHL är ofta poänggörarna, men de bästa målvakterna är generellt något bättre än de bästa backarna i SHL. Däremot är det bara Oscar Alsenfelt och Niklas Svedberg som tjänar omkring 2 miljoner kronor om året.

  • Vem är den bästa målvakten i SHL?

Oscar Alsenfelt är den bäst betalda målvakten med en lön på 2 miljoner kronor per säsong. Det gör honom åtminstone till den dyraste målvakten i SHL, men är han det bästa är upp till den enskilda betraktaren att bedöma. 

  • Vilka vann SHL 2021/22?

Färjestad blev svenska mästare i ishockey säsongen 2021/22. Det krävdes sju matcher i finalen mot Luleå för att säkra guldet.     

  • Vem blev årets målvakt i SHL 2021/22?

Förra säsongen utsågs Örebros målvakt Jhonas Enroth till bäst i serien. Han hade en räddningsprocent på 92.3% och fick även göra två landskamper.