Precis som bland målvakterna så har det värvats in en mängd bra backar under silly season till SHL 2022/23. Förra årets bästa back i SHL Awards har dock stannat i ligan. Pudas kommer dock få hård konkurrens om titeln denna säsongen inte minst från en viss herre i Linköping. Det återfinns även ett ganska oväntat namn på listan från de södra delarna av Sverige.

Jonathan Pudas - Skellefteå AIK

Pudas gjorde en fenomenal säsong i fjol och dunkade in 44 poäng under grundserien, klart bäst av alla backar. Han blev utsedd till årets back i SHL Awards trots att Skellefteå inte riktigt nådde upp i sin högsta nivå under säsongen. Nu gäller det för Pudas att fortsätta på den inslagna vägen även om det kan bli svårt att överträffa förra säsongens poängskörd.

Linus Hultström - Linköping HC

Den kanske mest omtalade beskrivningen under sommaren är Hultström till LHC. Han är mycket skicklig offensivt och kompletterar LHC:s andra backvärvning Fantenberg mycket bra. Hultström spelade OS med Tre Kronor senast och har skaffat sig internationell erfarenhet från KHL de senaste åren. Förväntningarna är skyhöga på Hultström att han ska producera bra med poäng och frågan är om att kan bli denna säsongens Pudas?


Jesper Sellgren - Luleå HF


Sellgren växte ut till en toppback under sin första sejour i Luleå och är nu tillbaka efter några år i Frölunda och AHL. Han är en mycket skicklig tvåvägsspelare som dessutom har varit med i Tre Kronor under ganska lång tid nu. Nu hoppas man uppe i Norrbotten att han kan gå in och återskapa det mycket framgångsrika backparet med kaptenen Erik Gustafsson. Om man lyckas med detta så har Luleå en mycket stabil grund att stå på under denna SHL-säsong.

Tips: Luleå vinner SM-guld

Det är ett getingbo med Färjestad, Rögle, Luleå, Frölunda och Skellefteå som lär göra upp om SM-guldet i vår. Luleå har plockat in ovannämnda Jesper Sellgren men framför allt Leo Komarov med nio säsonger i NHL i bagaget. Med nuvarande odds lockar det att spela Luleå till 8 gånger pengarna hos Unibet*.

TILL UNIBET!


Joakim Ryan - Malmö Redhawks

Ryan har gått lite under radarn nere i sydvästra Skåne, under sin första säsong i SHL väte han direkt ut till en toppback. Det blev 31 poäng framåt för amerikanen och han var även mycket bra i spelet i egen zon. Ryan har spelat en hel del matcher i NHL och han måste fortsätta sin fina form i Malmö om laget ska lyckas undvika den direkta nedflyttningsstriden i SHL 22/23. Fortsätter han spela på hög nivå så kommer de stora SHL-klubbarna stå på rad för hans signatur inför nästa säsong.

Joel Persson - Växjö Lakers

Persson har varit tongivande i Växjö under flera år nu och lett laget till två SM-guld. Under sina fyra säsonger i ligan har han alltid gjort mer än 30 poäng vilket visar hur bra hans lägsta nivå är. Han har även hunnit med att testa på spel i NHL med Edmonton. Växjö har värvat in Cooper och Bengtsson på backsidan vilket gör att Persson inte behöver dra ett lika stort lass, men bli inte förvånade om Persson är uppe och nosar på 49 poäng under årets grundserie.

Theodor Lennström - Färjestad BK

Lennström anslöt hastigt och lustigt till FBK under våren från KHL och var en mycket tongivande orsak till att laget vann SM-guld. Under sommaren har han skrivit på ett fyraårskontrakt med klubben och det är mycket goda nyheter för värmlänningarna. Lennström är en mycket allround-kunnig back som ger Färjestad en extra dimension offensivt samtidigt som han ofta är en gigant i försvarsspelet.

Gillar du att betta på SHL kan du även kolla in våra speltips på ishockey

Vanliga frågor

  • Hur mycket tjänar en SHL spelare?

Hur mycket en SHL spelare tjänar skiljer sig drastiskt mellan olika spelare. Den genomsnittliga lönen ligger dock på strax över 100 000 svenska kronor i månaden, men de allra bästa spelarna tjänar över 2 miljoner kr per säsong.

  • Hur mycket tjänar den bäst betalda spelaren i SHL?

Den högst betalda spelaren i SHL är just nu är Mattias Ritola i Leksand som tjänar 2 622 650 kr om året. 

  • Vilken spelare kommer att vinna skytteligan i SHL?

Vilken spelare som kommer vinna skytteligan i SHL är svårt att säga, men Adam Tambellini, Marek Hrivik och Carl Söderberg var odds favoriter att vinna skytteligan i SHL. 

  • Vilken är den bäst betalda målvaken i SHL?

Det finns många duktiga målvakter i SHL och det bäst betalda är Oscar Alsenfelt med nästan 2 miljoner kronor om året.

  • Vilket är det bäst betalda backen i SHL?

Den bäst betalda backen i SHL är Johan Fransson i Leksand som ligger på tionde plats i SHL:s lönelista.