I vår lista över de sex bästa backarna i SHL 23/24 återfinns några bekanta namn från fjolårets lista. Men lagen har också värvat in spelare under sommaren som definitivt är bra nog att ta sig in på denna lista. Även om ett lag har fler än en grym back så hjälper inte det. Endast en spelare kan komma med här från ett och samma lag. Häng med när vi listar de bästa backarna i svensk hockey!

Jonathan Pudas - Skellefteå AIK

Pudas fortsatte sin brutal poängproduktion i fjol och slutade på 45 gjorda poäng under grundserien, en poäng mer än säsongen innan. Han vann SHL Awards som årets back för andra året i rad i våras. Det råder ingen tvekan om att Pudas är SHL:s absolut bästa offensiva back. Trots detta hade han lite problem med att hitta tillbaka till sin högstanivå efter en skada under den senaste säsongen. Får han vara skadefri nu så kan Pudas plocka hem ännu fler poäng än i fjol under årets säsong.

Thomas Gregoire - Rögle BK

Ett oprövat kort i SHL har här nått listan. Kanadensaren är ny i Ängelholm efter att ha imponerat i den finska ligan under några säsonger. Han blev mästare med Lukko för några år sedan. Och under fjolårssäsongen gjorde han 44 poäng som back, vilket var näst flest av alla backar i den finska ligan. Gregoire beskrivs som en mycket skicklig back offensivt med ett bra skott. Det ska bli intressant om han kan fortsätta sin fina poängskörd på svensk is och klarar han av det så kan han utmana Pudas om den back som gör flest poäng.

Anton Strålman - HV71

Strålman är äntligen tillbaka i SHL efter att ha tillbringat de senaste 16 säsongerna i NHL. Totalt blev det över 900 NHL-matcher för Strålman, vilket är ett grymt facit. Här får HV71 in en back med mängder av rutin och ledaregenskaper. Strålman är även skickligt offensivt och hans klubba bör kunna lyfta lagets offensiv ett par snäpp. På pappret är detta en kanonvärvning av klubben och Strålman bör vara en av de allra bästa backarna i årets upplaga av SHL.

Odds: SHL 23/24 Högsta odds Spelbolag
Jonathan Pudas vinner poängligan SHL 23/24 18,00

Henrik Tömmernes - Frölunda HC

Tömmernes vänder tillbaka till västkusten för en tredje sejour i Frölunda efter att ha spenderat de sex senaste åren i Geneve. Han lär gå rakt in i lagets första backpar. Förväntningarna är skyhöga på hemvändaren speciellt med tanke på att han vann VM:s assistliga i våras. Han har vunnit SM-guld med Frölunda tidigare och nu hoppas lagets fans på att hans återkomst kan lyfta laget mot nya titlar. Tömmernes är en grym allround back och hittar han sin rätta nivå så är han en av ligans absolut bästa backar.

Joel Persson - Växjö Lakers

Joel Persson fortsätter att trivas som fisken i vattnet i Växjö. Han gjorde återigen över 30 poäng i grundserien. Persson var även en starkt bidragande orsak till att laget tog SM-guld, vilket blev det tredje guldet som Persson spelade hem under sina år i klubben. Vilket ledde till att han nominerades till årets back i SHL Awards. Under sommaren har han utsetts till Växjös nya lagkapten, vilket är ännu ett kvitto på hur stor betydelse han har för smålänningarnas framgångar.

Anton Lindholm - Leksands IF

Lindholm hade en mycket fin första säsong efter sin återkomst till SHL. Tidigare har han mest varit känd som en mycket stark defensiv back. Men under sitt första år i Dalarna utvecklades han offensivt och satte dit 21 poäng under förra årets grundserie. Det har redan börjat ryktas om intresse från NHL igen för Lindholm. Men så länge som han är kvar på svensk mark så kommer han fortsätta att vara en av de absolut bästa backarna i SHL.

Odds: SHL 23/24 Högsta odds Spelbolag
Leksand vinner grundserien 23/24 16,00

Gillar du att betta på SHL kan du även kolla in våra speltips SHL.

Vanliga frågor löner SHL 

Få svar på de vanligast ställda frågorna om hur mycket spelarna tjänar i SHL där du kan se vilken back som är bäst betald.

Hur mycket tjänar en SHL spelare?

Hur mycket en SHL spelare tjänar skiljer sig drastiskt mellan olika spelare. Den genomsnittliga lönen ligger dock på strax över 100 000 svenska kronor i månaden, men de allra bästa betalda spelarna tjänar över 2 miljoner kr per säsong.

Hur mycket tjänar den bäst betalda spelaren i SHL?

Den högst betalda spelaren i SHL är Oscar Möller i Skellefteå som tjänar 2 239 329 kr om året. 

Vilken spelare kommer att vinna skytteligan i SHL?

Vilken spelare som kommer vinna skytteligan i SHL är svårt att säga, men enligt oddsen är det Jonathan Dahlén, Patrik Karlkvist, Adam Tambellini och Max Veronneau som är de främsta favoriterna att bli skyttekungar. 

Vilken är den bäst betalda målvaken i SHL?

Det finns många duktiga målvakter i SHL och det bäst betalda är Gustaf Lindvall med ca 1.6 miljoner kronor om året.

Vilket är det bäst betalda backen i SHL?

Den bäst betalda backen i SHL är Jonas Ahnelöv i Leksand som tjänar ca 1.9 miljoner om året.