Reklam

Semifinaler JVM 2016

4 januari 2016 at 11:58 - Internationellt
7 apr 2017 at 14:18 (Uppdaterad 17 maj 2017 at 14:57) 07/04
Det har nu blivit dags för JVM-semifinalerna 2016 och de fyra lagen som tagit sig dit är Sverige, Finland, Ryssland och USA. Kanada missade en plats i och med förlusten i kvartsfinalen mot Finland. En riktigt målfest som slutade 6-5 efter väldigt dåligt målvaktsspel från de båda nationerna.

Vilka är favorittippade att ta hem respektive semifinal och till sist finalen?

Sverige och USA är helt klart de hetaste nationerna. Båda har imponerat i gruppspelet och båda kvartsfinalerna tog man sig igenom väldigt enkelt. Det laget som ses av många som guldfavorit är Sverige men är tätt följt av USA. Den största prövningen hittills i turneringen väntar i eftermiddag och det ska bli riktigt kul att se den fartfyllda hockeyn som alla fyra lagen erbjuder.

Semifinal 1: Sverige - Finland

Matchstart 15.00

Finland har gjort 29 mål i turneringen, på bara fem matcher. Det är mest av alla lag och är ett snitt på imponerande 5.8 mål per match. Den stora finske stjärnan är Jesse Puljujärvi som är den bäste poängplockaren i turneringen och har noterats för 15 pinnar på fem matcher. Även om han är född 1998 och ännu odraftad kommer hans aktier efter denna turneringen stå ännu högre.

Sverige är obesegrade och har tillsammans turneringens bästa målskillnad tillsammans med USA på +20 och båda lagen har bara släppt in 5 mål. Tyvärr får Sverige klara sig utan William Nylander som skadade sig i första matchen mot Schweiz. Men det har gjort att andra spelare klivit fram och tagit större roller. En spelare som gjort det riktigt bra är Williams lillebror Alexander som även är poängbäst i det svenska laget.

Matchbilden, om Sverige får bestämma kommer att innehålla mycket puckinnehav och utnyttjande av sina snabba tunga forwards. Sveriges svaghet är egentligen svår att sätta fingret på. Det är en bred och komplett trupp med spelare som kompletterar varandra på ett utmärkt sätt. Det enda som saknas är producerande spelare med erfarenhet men vilka har det i en juniorturnering? Sverige är på pappret det tyngre laget och kommer förmodligen att föra matchen. Det som svenskarna får se upp med är Finlands snabba kontringar som ofta startar med ett långt pass från den spelskicklige backen Olli Juolevi.

Hemmanationen har givetvis publiken i ryggen och det är som väntat slutsålt inför matchen. Men räcker tusentals hejande finnar för att ge Finland kraften att vinna över Sverige är frågan. Det tror inte jag, Sverige har visat under turneringen varför just de är guldtippade.

Macthodds 1X2
Sverige, 1.95
Oavgjort, 4.50
Finland, 2.95

Oddsen är hämtade från bet365.

Mitt tips är alltså att Sverige vinner matchen och oddset 1.95 känns spelvärt. Finland kommer komma ut taggade till tusen och med hemmapubliken i ryggen kommer de nog vara det lag som tar tag i taktpinnen först. Men det dröjer nog inte länge innan Sverige känner sig bekväma i situationen och tar över mer och mer. En spännande match som kommer att bli oerhört rolig att följa.

Semifinal 2: Ryssland - USA

Matchstart 19.00

Ryssland är det andra laget i turneringen som ännu är obesegrat. Min känsla innan turneringen var att ryssarna kom med en svagare trupp än tidigare år. Jag hade fel och de har verkligen visat motsatsen. Lagbygget ser bra ut, från målvakter till forwards. Det enda som saknas är naturliga målskyttar, något som synts i deras målproduktivitet. Med det sagt så har Ryssland en bit upp till USAs nivå som är två nästan tre steg högre. Jag tror att Ryssland kommer få det riktigt tufft i denna matchen och inte kommer hänga med i det höga tempot USA spelar med.

Det stora frågetecknet i Ryssland är Yevgeni Svechnikov som valdes i förstarundan i fjolårets draft. En spelare som förväntades ta stort ansvar och leda laget till framgång. Så har det inte riktigt varit och produktionen har varit lika med noll. Han är faktiskt den enda forwarden i den ryska truppen som ännu inte gjort poäng. Det känns som en väldigt viktig spelare att få igång.

Auston Matthews i USA har fått otroligt mycket uppmärksamhet innan och under turneringen. Har förväntas gå som nummer ett i 2016-års draft. En stor spelare som många säger redan nu hade bidragit i en NHL-klubb. Det känns ändå som om han har ett par växlar till och enligt lovorden borde han kunna göra det bättre än vad han redan gjort. Han har gjort 11 poäng på 5 matcher vilket är otroligt bra och det är synd att säga något negativt om produktionen. Det är en spelare som kan bryta ett mönster i en match, gå in och i princip på egen hand göra två baljor.

Matchodds 1X2
Ryssland, 4.25
Oavgjort, 5.00
USA, 1.57

Oddsen är hämtade från bet365.

Mitt tips inför den andra semifinalen är att USA kommer vinna. Oddsen är väldigt låga och det känns inte riktigt spelvärt. Däremot tror jag att det kommer bli mycket mål i matchen och jag har spelat på över 6 mål i matchen till oddset 2.25.
  • Regler och villkor gäller
  • Ansvarsfullt spelande
  • 18+ åldersgräns
Feedback