Svensk fotboll har genom åren haft extremt många derbyn som bjudit på extra mycket känslor. Det finns inte mycket som är värre för en klubb än att förlora riktigt stort mot en lokal rival. Ofta är derbyn jämna och täta men genom åren har vi fått se vissa derbyn rinna iväg rejält och istället bjuda på rejäla utklassningar. Därför har vi listat de största vinsterna i derbyn genom tiderna.

Tvillingderbyt AIK - Djurgården

AIK mot Djurgården är en sann klassiker inom svensk fotboll och genom åren har vi fått se flera bataljer i såväl Allsvenskan som Svenska Cupen. Det brukar bli väldigt täta matcher när lagen ställs mot varandra och det är bara att kolla igenom statistiken för att se att det är högst ovanligt att det blir en större segermarginal än med två mål. Det finns några undantag men vi får backa tillbaka långt bak i tiden för att hitta en riktig utklassning.

AIK är klubben som vunnit med störst marginal men det är inte många som var på plats på matchen som är vid liv idag och kan berätta om mötet. I Allsvenskan möttes lagen den 23 maj 1947 framför 16 394 åskådare. Då lyckades AIK vinna med hela 5-0. Det är den största vinsten i Allsvenskan för något av lagen. Drygt två år senare skulle AIK bjuda på ännu en utklassning fast denna gången i Svenska Cupen. Den 3 juli 1949 vann AIK med 6-1 inför 11 977 åskådare.

Djurgården - Hammarby:  9-1

Idag känt som El Plastico har derbyt mellan Djurgården och Hammarby fått en extra krydda sedan båda lagen flyttade in på plasten på Tele2 Arena och därmed delar arena. Mellan 2010 - 2014 spelades inga derbyn mellan lagen då Hammarby huserade i Superettan. Men idag är det hetare än någonsin framförallt sedan båda klubbarna brukar hamna topp 5 i Allsvenskan. Tittar vi historiskt sett på de största vinsterna är det Djurgården som har övertaget.

Men den 20 maj 1921 lyckades Hammarby vinna med hela 6-0 vilket då var den tangerat största segermarginalen mellan lagen. Men i övrigt är det Djurgårdens derby om vi tittar största vinsterna. 1916 möttes lagen i Svenska Mästerskapet när Djurgården lyckades vinna med 7-1. Det rekordet skulle stå sig till 1972 då Djurgården lyckades vinna med hela 8-1 i Allsvenskan. Den 13 augusti 1990 är en dag ”Bajen” vill glömma eftersom Djurgården lyckades vinna med hela 9-1 i vad som än idag är den största segermarginalen mellan lagen.

Läs även: De största rivaliteterna i Allsvenskan

AIK - Hammarby: 6-1

Rivaliteten mellan AIK - Hammarby är också spektakulär och det råder god stämning när lagen drabbar samman. Tittar vi titlar är AIK överlägsna då Hammarby bara har vunnit ett SM-guld genom tiderna. Det är betydligt färre än AIK som vunnit tolv SM-guld totalt. Tittar vi på inbördes möten är det också fördel AIK.

1924 möttes lagen i en match som slutade 7-1 till AIK. 31 år senare lyckades AIK vinna med 6-1 i en rejäl förnedring. Rekordet från 1924 skulle stå sig ännu längre, i hela 31 år. Den 30 september 1965 möttes lagen på Hammarbys hemmaplan i en match som slutade hela 8-1 till AIK. Det är än idag den största derbyvinsten någonsin mellan lagen.

Malmö FF - Helsingborgs IF: 6-1

De två skånska storklubbarna Malmö FF och Helsingborgs IF har en lång rivalitet. Som hetast var den under början av 10-talet när bägge lagen slogs i toppen. Derbyt 2010 är ett av de mest minnesvärda då det var en ren seriefinal. Tyvärr för spänningens skull har MFF dragit ifrån sina skånska rivaler som idag spelar i Superettan. Men HeIF är tippade att gå upp igen så då räknar vi med att Skånederbyt snart är tillbaka.

Största vinsten mellan lagen är en match MFF gärna påminner sina rivaler om. Den 19 augusti 1965 möttes lagen på Olympia i en match som Helsingborg nog gärna glömmer. Detta då matchen slutade hela 10-1 till gästande Malmö. Största vinsten för Helsingborg hittar vi 1933 då laget vann med 6-1 inför 5170 åskådare på Olympia.

IFK Göteborg - Örgryte IS: 0-8

Även om det var ett tag sedan Örgryte spelade i högsta serien går det inte att komma ifrån att rivaliteten mellan IFK Göteborg och Örgryte är den största i Göteborg. Lagen möttes första gången 1905 och det har varit många bataljer sedan dess. Även om det är IFK Göteborg som ligger bäst till idag är det Örgryte som har den största segermarginalen. Detta skedde år 1907 i en match som Örgryte lyckades vinna med hela 8-0. Det är än idag den största vinsten mellan lagen. Nio år efter utklassningen skulle Göteborg få någorlunda revansch då man lyckades vinna med 6-0. Den största vinsten i modern tid hittar vi 2004 då IFK Göteborg vann med 4-0 i det allsvenska mötet.