16 lag försöker årligen göra upp om Lennart Johanssons pokal men för vissa klubbar är det nästan lika viktigt att vinna mot sina rivaler. I Sverige finns det många heta derbyn under en säsong att följa och det är alltid extra spektakulärt när det vankas ett riktigt bra derby. Därför går vi igenom Allsvenskans största derbyn och rivaliteter.

AIK vs Djurgården - Tvillingderbyt

Detta är det mest klassiska derbyt i Stockholm mellan Stockholms två mest framgångsrika klubbar genom tiderna. Rivaliteten hade sin början redan under 1891 och den har inte blivit mildare med åren, snarare tvärtom. Derbyt är inte bara hett i fotboll utan även i ishockey. Supportrarna till respektive klubbar anser att den andra klubben är den största rivalen.

AIK vs Hammarby

Dessa två klubbar har förmodligen den största följarskaran av fans och det brukar bli bra tryck när lagen ställs mot varandra. Men även om Hammarby har publiken har de inte historiken i samma utsträckning som sin rival. Klubben har endast ett SM-guld totalt men har väldigt god stämning på läktarna. Bajen - Gnaget brukar nästan alltid bjuda på spektakulära matcher när de drabbar samman.

Djurgården vs Hammarby - El Plastico

Precis som Inter och AC Milan delar Djurgården och Hammarby arena. När de möts är det på plasten på Tele2 Arena, arenan som båda lagen spelar på sedan 2013. Rivaliteten går tillbaka till 1910 men det var först under 50- och 60-talet som det började bli riktigt intressanta matcher då Hammarby började etablera sig i högsta serien. Sedan lagen flyttade in på Tele2 har rivaliteten mellan lagen ökat.

Varför är matcherna mellan Hammarby och Djurgården så infekterade?

  • Djurgården flyttade sin fotbollsverksamhet till Gullmarsplan i och med bygget av den nya arenan. En plats som är helig för Bajenfans. 
  • Det är i svepande drag en arbetarklubb mot en överklassklubb. Konfliker mellan arbetare och företagare kommer alltid att finnas. 
  • Södermalm mot Östermalm. Två statsdelar som är väldigt olika.

IFK Göteborg vs AIK

Detta är inget lokalt derby men en match mellan Sveriges två största städer och de mest framgångsrika klubbarna från respektive stad. Rivaliteten är därför stor och det brukar råda en bra stämning på matcherna när lagen möts. IFK Göteborg har fler titlar än AIK men de senaste åren har AIK gått betydligt bättre än sin rival.

IFK Göteborg vs Malmö FF

Sveriges två mest framgångsrika klubbar genom tiderna är alltid något extra när de ställs mot varandra. ”Blåvitt” nämner gärna sina två UEFA Cup-guld (dagens Europa League) och att de är den enda svenska laget som någonsin vunnit en stor Europeisk turnering. Malmö FF i sin tur hänvisar till sin final i Europacupen 1979 (dagens Champions League). MFF har 21 SM-guld medan IFK Göteborg har 19. I Svenska Cupen har MFF 14 cuptitlar medan IFK Göteborg har 8.

IFK Göteborg vs GAIS

GAIS gör comeback i Allsvenskan och innebär att vi äntligen får se derbyn mellan IFK och GAIS . De har mötts ett par gånger i Svenska Cupen de senaste åren i matcher som utartat totalt. Bland annat tilldömdes GAIS segern 2019 efter att änglarna visat sitt missnöje på läkaren genom en bengalbränning som saknar motstycke i svensk idrottshistoria.  

Räkna med att det blir liv i luckan när de här två lagen ställs mot varandra under året. 

BK Häcken vs IFK Göteborg

Med tanke på att Häcken knappt har några fans är detta kanske inte det sexigaste derbyt men sedan laget etablerat sig som ett lag på övre halvan har rivaliteten stigit avsevärd. De har hamnat före IFK Göteborg flera gånger i tabellen och det återstår att se om ”Blåvitt” kan ta sig tillbaka till toppen som den storklubb de är.

Hammarby vs Malmö FF

Detta har tidigare inte varit något spektakulärt möte men sedan Zlatan Ibrahimovic köpte in sig i klubben ser det annorlunda ut. Statyn som stod utanför Stadion i Malmö blev vandaliserad till den grad att den fick föras där ifrån. Skåningarna har inte särskilt mycket över till Stockholmsklubbar generellt och när en av deras egna köper in sig i en Stockholmsklubb får det konsekvenser.