ManchesManchester City ter City

Från att länge ha varit ett klassiskt jojo-lag som åkt upp och ned från Premier League och Championship har Manchester City, med stenrika ägare från Abu Dhabi, etablerats som ett stabilt topplag. Säsongen 2011/2012 vann man ligan för första gången på 44 år efter en minst sagt gastkramande avslutning. Tre år senare blev man återigen mästare efter att ha gått om Liverpool i de sista omgångarna. De senaste sex säsongerna har man inte slutat sämre än fyra, och med Pep Guardiola som huvudtränare är målet glasklart:  Premier League-bucklan ska hem till de centrala delarna av Manchester! 

 

Snabbfakta

 

Stadium (kapacitet): Etihad Stadium (55 000)

Stad: Manchester

Grundad: 1880

Position förra säsongen: 3:a

Manager: Pep Guardiola 

 

Övergångar

 

Övergångar in:

Barnardo Silva - Monaco 

Ederson - Benfica

Kyle Walker - Tottenham

Övergångar ut: 

Pablo Zabaleta - West ham

Enes Unal - Villarreal 

Bruno Zuculini - Hellas Verona

Willy Caballero - Chelsea

Aaron Mooy - Huddersfield 

Joe Coveney - Nottingham Forest 

Nolito - Sevilla

Angus Gunn - Norwich (lån)

Gael Clichy - Utgående kontrakt

Jesus Navas - Utgående kontrakt

Bacary Sagna - Utgående kontrakt

Billy O´Brien - Utgående kontrakt

Ellis Plummer - Utgående kontrakt 

 

Säsongen 2016/17

Förväntningarna på Pep Guardiolas första säsong som tränare i Manchester City var enorma. När det hela summerades i maj landade City på tredje plats, vilket var ett godkänt resultat. 

Allt började planenligt med sex raka vinster, däribland en 2-1-seger mot rivalen Manchester United. Sedan föll man in i en lång period av både spel- och poängmässig ojämnhet. Det var först i februari och framåt vårsäsongen som man lyckades vända skeppet. Säsongen avslutades snyggt med fyra segrar vilket säkrade en tredjeplats och Champions League-spel. 

De bestående intrycken av Manchester City 2016/2017 handlar ändå om hur pass ojämna man var. Försöket att implementera någon slags tiki taka-fotboll var nog svårare än Pep Guardiola hade räknat med. Det tar tid att sätta ett nytt spelsystem och med många nya spelare krävs det en viss anpassningsperiod. Sedan måste man säga att de av Guardiola handplockade spelarna som Claudio Bravo och John Stones inte riktigt motsvarade förväntningarna. Bravo klarade inte av uppdraget att agera "spelande målvakt" och Stones mittbacksspel ingav heller ingen trygghet. 

 

Förväntningar inför säsongen 2017/18

Förväntningarna på Guardiolas andra säsong måste givetvis skruvas upp. Anledningen till att de plockade honom var för att ta nästa steg, så nu är det upp till bevis. Topp tre är det minsta man kan begära med det här laget. Och nu har man dessutom fått ännu en försäsong på sig att slipa på detaljerna. Målet från klubbens sida kan inte vara något annat än att lyfta pokalen. Om det är realistiskt, det är vi lite mer osäkra på. Det som återigen kan sätta käppar i hjulet för City är att det verkar bli ännu en säsong med hög spelaromsättning. Vad City behöver är att sätta en stabil centrallinje och det arbetet verkar ha inletts i och med värvningen av målvakten Ederson. Det krävs dock en mittback av högst klass samt en striker som kan avlasta Agüero innan vi kan måla ut dem som titelfavoriter. 

 

Sommarens transferfönster

Bravo var förra säsongens stora akilleshäl och där har man agerat genom att köpa in brassen Ederson från Benfica. Vidare har Bernardo Silva plockats in och han känns som klippt och skuren för Guardiolas spelsystem. Visst, det är två på förhand starka värvningar, men det krävs mer än så. Som nämnts tidigare skulle City behöva en riktigt stabil mittback samt en vass anfallare. Vi kan också räkna med ett antal värvningar till försvaret eftersom Clichy, Sagna och Zabaleta alla har lämnat. 

 

Hur slutar det?

Konkurrensen i toppen är stenhård. Manchester United kommer att gå för det, Chelsea är fortsatt stabila, Tottenham känns hetare än på länge, Liverpool lär smyga med där bakom och Arsenal med nyinköpte Lacazette får ses som en dark horse i sammanhanget. Någonstans där ska också Manchester City klämmas in, och med tanke på att man är långt ifrån färdiga med lagbygget är det svårbedömt. Det kommer bli tight men City framstår inte som en glasklar titelkandidat i nuläget. Topp 4 bör man dock nå utan problem. 

 

Officiella klubbsidor

https://www.mancity.com/

https://twitter.com/mancity

https://www.facebook.com/mancity/

https://www.instagram.com/mcfcofficial/