Brighton & Hove Albion FCBrighton Hove Albion

För 20 år sedan var laget några ynka poäng ifrån att åka ur det engelska ligasystemet. Idag står man inför sin största utmaning någonsin när man ska rusta för spel i Premier League. Brighton & Hove Albion FC är en framgångssaga som få andra. Efter att man snubblat på mållinjen tre gånger tidigare i sitt försök att nå Premier League så blev säsongen 2016/17 säsongen då man gick hela vägen via en andraplats i The Championship.

 

Snabbfakta

 

Stadium (kapacitet): Falmer Stadium (30 750)

Stad: Brighton and Hove

Grundad: 1901

Position förra säsongen: 2:a, The Championship

Manager: Chris Hughton

 

Övergångar

 

Övergångar in:

Pascal Gross - Ingolstadt

Mathew Ryan - Valencia

Josh Kerr - Celtic

Markus Sutter - Ingolstadt

 

Övergångar ut:

 

 

 

Säsongen 2016/17

Brighton har under de senaste säsongerna hållit till i toppen av The Championship och att ordna minst en kvalplats under säsongen 201&17 kändes på förhand som ett realistiskt mål. Det skulle visa sig bli betydligt mer än så och under stora delar av säsongen ledde man ligan. Den rutinerade anfallaren Glenn Murray stod för hela 23 fullträffar och får ses som en stor anledning till Brightons fina säsong. En annan nyckelfaktor var det imponerande spelet hemma på Falmer Stadium där man plockade 54 av totalt 69 poäng under 23 matcher. Man ledde The Championship ända in till den sista omgången där man olyckligt föll ner till andraplatsen efter en snöplig 1–1 match mot Aston Villa.

 

Förväntningar inför säsongen 2017/18

Förväntningarna ska precis som för alla nykomlingar i Premier League först och främst vara att klara av att rädda kontraktet för en andra säsong. Förstärkningar kommer att behövas och en långsiktighet som innebär att man inte sparkar tränaren vid första formsvackan. Brighton är ett relativt okänt lag för den stora massan. På hemmaplan kommer man alltid att kunna hota, likt Burnley gjorde föregående säsong, men bortaspelet måste bli bättre om man ska undvika nedflyttning tillbaka till The Championship.

 

Sommarens transferfönster

I stort sett hela truppen kommer att behövas ses över. Allt ifrån backlinjen till anfallet kommer behöva förstärkas, med en eller flera spelare. Med en smart tränare som Chris Hughton vid rodret så finns det hopp om att Brighton ska hitta de rätta fynden på marknaden. Spel i Premier League lockar för de flesta spelare så att locka över de rätta namnen behöver inte bli ett alltför stort problem.

 

Hur slutar det?

Tyvärr för Brightons del så kommer första året i Premier League också att bli det sista för denna gång. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med sämre lag för att man ska klara av att hänga kvar i fotbollens finrum. Man kommer plocka sina skalper här och där men laget är långt ifrån byggt för spel i Premier League.

 

 

Officiella klubbsidor

https://www.brightonandhovealbion.com/

https://twitter.com/OfficialBHAFC

https://www.facebook.com/officialbhafc/?fref=ts