Burnley F.CBurnley FC

Den lilla staden belägen cirka 45 km norr om Manchester fick tillbaka ett lag i Englands högsta serie inför förra säsongen. Förväntningarna var inte skyhöga men tränaren som tagit upp laget från Championship, engelske Sean Dyche, lyckades hålla kvar klubben i Premier League med sex poängs marginal. I år förväntar sig fansen att Sean Dyches grabbar ska lyckas med fjolårets bedrift. The Clarets har en ganska fin historia och har vunnit högsta divisionen två gånger, 1920–21 och 1959–60. Dessutom har man en Fa Cup-titel 1914 och en kvartsfinalplats från Europacupen 1961. Trots den fina historian är det nog dock ingen som vågar tro att pokalen kommer lyftas på Turf Moor i maj.

 

Snabbfakta

 

Stadium (kapacitet): Turf Moor (21 401)

Stad: Burnley

Grundad: 1882

Position förra säsongen: 16:e

Manager: Sean Dyche

 

Övergångar

 

Övergångar in:

Jack Cork – Swansea City

Charlie Taylor – Leeds United

Jon Walters – Stoke City

 

Övergångar ut:

George Boyd – Sheffield Wednesday

Michael Keane - Everton

 

 

Säsongen 2016/2017

Förra säsongen var ingen dans på rosor för The Clarets. Som nykomling fick man kämpa tappert för att hålla sig kvar i högsta divisionen. Som tur för Burnley hade laget en hyfsad höstsäsong och från slutet av december till sista januari vann laget fyra av sex matcher. Till slut hamnade Burnley på en 16:e plats där man hade sex poängs marginal till nedflyttningsstrecket – med endast två vinster på de 15 avslutande omgångarna. Bäste målskytten i laget blev Walesaren Sam Vokes med 10 mål på 21 starter i Premier League. Den 27-årige anfallaren var tätt följd av engelske Andre Gray som stod för 9 mål i ligan. Det stora utropstecknet i Burley var den gamle United-spelaren Michael Keane som stod för en fantastisk säsong. Den 24-åriga mittbacken gjorde flest matcher av alla i laget med hela 39 starter - alla turneringar inräknat. Som belöning värvades engelsmannen till Everton för en transfersumma på runt 30 miljoner pund.  

 

Förväntningar inför säsongen 2017/18

Inför säsongen 2017/18 är det nog ingen som har skyhöga förväntningar på The Clarets. Målsättningen för tränaren Sean Dyche, som tog upp klubben från Championship inför förra säsongen, blir att laget ska hålla sig kvar i högsta ligan. Laget har tappat sin absolut största stjärna i Michael Keane och tränaren Sean Dyche måste verkligen nå upp i vinterformen från ifjol för att Burnley inte ska riskera att Turf Moor blir en arena för fotboll i Championship säsongen 2018/19.  Just hemmaarenan bör laget ta 9 poäng på i de tre första hemmamatcherna mot West Bromwich, Crystal Palace och nykomlingen Huddersfield Town. Annars kan det bli en tuff uppförsbacke eftersom de fyra första bortamatcherna, i tur och ordning, innebär resor till London och Liverpool för möten med Chelsea, Tottenham, Liverpool och Everton.

 

Sommarens transferfönster

Det största tappet i sommarens transferfönster är försäljningen av Michael Keane. Han var kanske den största anledningen till att Burnley lyckades hålla sig kvar med sitt stora genombrott och lugna försvarsspel. Det ryktades om att Manchester United ville köpa tillbaka sin gamla spelare men Mourinho vände blickarna mot en viss svensk. Istället blev Everton klubbadressen för succémittbacken och Burnley kunde inkassera den största transfersumman i klubbens historia när man fick 30 miljoner pund från Liverpool-klubben. Lämnat har även den skotske yttermittfältaren George Boyd gjort. Klubben släppte honom gratis och ny destination är Sheffield Wednesday. Burnley har värvat in tre spelare inför säsongen. Jack Cork är den mest kände som kommer från Swansea för 10 miljoner pund. Den 28-årige mittfältaren – som spelat OS-fotboll för Storbritannien – förväntas bidra med rutin och trygghet till Burnley. Man har även värvat in 23-åriga vänsterbacken Charlie Taylor från Leeds och den rutinerade irländske landslagsmannen Jon Walters från Stoke City. 

 

Hur slutar det?

Burnley kommer att ha en tuff säsong men har alla möjligheter att stanna kvar i högsta divisionen. Man har målskyttar av hyfsad rang i anfallarna Sam Vokes och Andre Gray. Tillsammans stod de för 22 av lagets 43 mål i alla turneringar förra säsongen. Rutinen finns även i laget i form av Joey Barton, målvakten Tom Heaton och nyförvärvet Jack Cork. Men det saknas lite spetskvalité i Burnley för att de ska kunna vara mer med och slåss om mittenplaceringarna. Burnley har rutinen och kapaciteten att stanna kvar i Premier League men mycket mer än så ska vi nog inte förvänta oss.

 

 

Officiella klubbsidor

https://www.burnleyfootballclub.com/

https://twitter.com/BurnleyOfficial

https://www.facebook.com/officialburnleyfc/

https://www.instagram.com/burnleyofficial